Stopárov sprievodca galaxiou
Douglas Adams
Stopařův průvodce Galaxií série
Arthurovi Dentovi, celkom obyčajnému človiečikovi kdesi z Anglicka, raz vo štvrtok ráno prídu zdemolovať dom, vraj kvôli stavbe diaľničného obchvatu. Snaží sa tomu zabrániť bojovným polihovaním pred buldozérom, no jeden z jeho priateľov, Ford Prefect, ho viac-menej nasilu odtiahne do krčmy na tri bleskurýchle pivá, pretože sa blíži koniec sveta. Asi o 12 minút neskôr koniec sveta skutočne nastane v podobe stavebnej čaty mimozemskej rasy Vogónov, ktorí prídu zdemolovať Zem kvôli stavbe hyperpriestorovej diaľnice. Tesne pred touto, pre všetkých ostatných smrteľnou udalosťou, sa Arthur s Fordom presunú na vogónsku stavebnú loď, ktorá ich odvezie do hlbín vesmíru. Ford totiž nepochádza z Guildfordu, ako na Zemi zvyčajne tvrdil, ale z malej planéty kdesi v okolí Betelgeuze, a pracuje ako terénny prieskumník pozoruhodnej knihy s názvom Stopárov sprievodca galaxiou – akéhosi elektronického bedekra pre vesmírnych stopárov obsahujúceho všetky informácie, ktoré potrebujete, ak túžite vidieť krásy vesmíru za menej ako tridsať altairských dolárov denne.... celý text
Literatura světová Humor Sci-fi
Vydáno: 2004 , Slovart (SK)Originální název:
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, 1979
Dostala jsem ji ke 42 narozeninám, jelikož odpověď na vše je 42.
Bohužel, ani takto originální pokus mě nepřesvědčil.
Nic, co bych si dobrovolně vybrala.
Neprodejte panice! Ne každému se to musí líbit na sto procent a to přesně budu já. Kniha je dobrá, vtipná, zajímavá, ale já prostě nejsem ani skalní, ani fanoušek sci-fi. Nicméně bych ráda pokračovala v sérii, tak ještě uvidíme.
Film jsem viděl ještě jako malý, a ještě teď si pamatuju, že mne kromě titulu (který mé malé, zcela realisticky přemýšlející verzi vnukl otázku, jak se dá dneska cestovat stopem galaxií???) upoutal takový ten robot, co má hlavu jako bowlingovou kouli s tělovým přívěskem zdarma.
Když jsem se dostal do věku, kdy termíny jako sex, svatba, těhotenství a ranní erekce přestávají být slovy k parodování (aby se staly zcela reálným nebezpečím), vzpomněl jsem si na film a velice záhy i na existenci knihy. Koupil jsem si jí (v takovém tom malém argáckém vydání s polotuhou obálkou), přečetl a až na několik výjimek se... pronudil.
Pak ale Argo vydalo ilustrovanou variantu s obrázky Dana Černého, které jsou prostě víc než geniální (na počest jeho Zafoda Bublsexe jsem pojmenoval svého kocoura) a velmi vhodně doplňují text knihy. A hle- kniha se mi najednou četla daleko lépe. Zpočátku jsem si myslel, že jen díky těm skvělým ilustracím, ale po nějakém čase jsem zjistil, že čím víc tu knihu čtu, tím ji mám raději, tím víc se těším na jednotlivé situace, tím raději mám hyperpočítač Hlubina myšlení a loď Srdce ze zlata, a všechny ty postavy.
No, a dneska tahle kniha patří mezi pár vyvolených, během jejichž četby se cítím jako doma. A taky vím, že ten bowlingovatej robot je Marvin- robot s vlastní osobností.
Takže, ať žije Zafod Bíblbrox a na zdraví si připiju rovnou zlatou cihlou obalenou citronem. Dávám 5* a doporučení. Možná se během četby neroztřískáte smíchy, ale koutky vám budou tančit dupáka jistě celou dobu...
P.S. Koho zajímá zákulisí Stopaře, doporučuji knihu Neila Gaimana a kol. „Nepropadejte panice“.
Podivně vtipné čtení. Zhltnul jsem za několik večerů a častokrát jsem se nahlas zasmál. Doporučuji.
.... Vůbec nevím, kde se mám dozvědět o stavbě a realizaci vesmírných dálnic.... Jsem z toho v megastresu... Ale třeba bude kopie Země lepší než je ta, co znám.
Už dlouho se mi nestalo, abych se u knihy smála nahlas. Posílám pozdrav a dík do galaxie.
První díl dává příslib bláznivýho galaktickýho cestování. Je to všechno vtipný, připadalo mi ale, že si Arthur na naprosto nečekanou situaci nějak moc rychle zvykl a že jednotlivým planetám nevěnoval autor tolik pozornosti, kolik by se mi líbilo. Je to prostě rychlá jízda! Upřímně jsem se pak ztratila v tom, jak to vlastně bylo s tou Zemí a jejím zničením a nezničením.
Nechápu proč jsem se k této knize dostala tak pozdě. Neskutečně jsem se bavila. A přitom taková blbina :-) .
Skvělé, vtipné a originální sci-fi s několika zásadními poselstvími. Třeba: Nepropadejte panice! nebo Vždy s sebou mějte ručník. Kniha byla i zfilmována.
To se má tak, že někdy od těch "hrozně super" slavných knih čekám trochu moc... Ale dalšímu dílu dám možnost určitě.
V knize jsou zajímavé myšlenky, je nápaditá, je vtipná, ale asi jsem od ní čekala něco víc, nebo něco jiného.
Zkrátka mě nezaujala tak, jak jsem předpokládala.
Ani nevím, co ještě o ní napsat.
Úžasné! Má to spád, je to ryzí sci-fi, je to nápadité, je to vtipné. A dobře to končí. Miluji Douglase Adamse a s hrdostí a vděkem každý rok slavím Ručníkový den :).
Byl jsem asi v nějaké jednorozměrné dimenzi,snad v jiným vyprděným vesmíru,poněvadž tomu se nedá uvěřit.To jako fakt.Jak to,že mě tenhle průvodce zatím míjel.
Jakým zázrakem jsem to začal objevovat na to se neptejte velevážené čtenářské pozemštanstvo.Nebudte takový emzácký trouba jako v mém případě a v dohledné době opatřete.
Jestli taky rádi absurdní bžundu s velmi ohebným vibrujícím dějem.Nedocházelo u mě vyloženě k nějakým výbuchům smíchu to ne.K supernově mám ještě daleko.Jenže se dostavoval příjemný pocit se silnou porcí pohody a cukajícím koutkem rtů.Nejenže je to úžasně vymyšlené,ale je to i zároven velké dobrodružství překypující skvělými nápady.Postavy jakoby TI od vedle z baráku.Z masa a kostí.Ani Mesiáš či Sumermani se nekonají.Chybující,nedokonalí,živí.Oblíbíte si je a budete jim fandit i když je v tom velká porce nadsázky.Neberou se vážně a v tom je jejich síla a ta je provází.
S neuvěřitelnou neurčitostí pravděpodobnosti chytne a nepustí z drápů černé díry.
Až za horizont událostí a dál.Budme rádi,že jsme právě v tom našem domovském vesmíru.Něco tak nepravděpodobného nás mohlo potkat snad jen tady na naší hroudě.
Cokoliv z příběhu nemá cenu prozrazovat.S největší pravděpodobností by jste nevěděli vo co se jedná.Tahle hvězda září zatraceně jasně a byl by to nekonečný hřích vás o něco připravit před prvním seznámením.
A komu se to nebude líbit,at si mě pošle třeba do nekonečný horoucí zádele přes Cassiniho dělení až za spirální Orionovo rameno :-)
Bylo s ní příjemně.Jednoduše krásně nezapomenutelný.Až se tomu sám nepravděpodobně divím a sám sobě přihlouple usmívám pod vousy.
Absurdní, vtipný, geniální.
Tohle všechno píše asi 400 lidí dole v komentech. A mají pravdu.
Vsadim boty, že byl Douglas na lsd..
Stopařova průvodce jsem si o letošních prázdninách znovu přečetl a znovu jsem se pořádně zasmál. Tentokrát jsem zkusil přečíst originální verzi, ale díky tomu, že českou znám velmi dobře, nebyl pro mě problém porozumět i výrazům jako "pangalactic gargle blaster" (pangalaktický megacloumák).
Douglas Adams píše záživně a hlavně se vůbec nebojí všelijakých absurdit, které jeho knihu dělají lehkou jako pírko. Hlavní poselství knihy pro mě ale asi zůstává takové, že svět není tak důležitý, jak se zdá. Je to poselství jednoduché, ale mně stačí, protože jsem součástí světa a nejsem tak důležitý, abych požadoval něco víc.
Dobře napsaný a velice zábavný, stojí to za to si přečíst a kdo bude chtít tak je Stopařův průvodce Galaxií i zfilmován.
Má mozková kapacita zjevně nedosahuje úrovně k pochopení a ocenění této jistě geniální knihy.
2003 | Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho |
2002 | Život, vesmír a vůbec |
2002 | Převážně neškodná |
2002 | Sbohem, a díky za ryby |
1991 | Stopařův průvodce po Galaxii / Restaurant na konci vesmíru |
Útlá knížečka, tak báječně ulítlá! Je to tak pitomé, až je to vlastně geniální. Vtipné ztřeštěně bláznivé počtení, které ubíhalo samo. Příběh rozhodně ne pro každého, ale pro mě určitě ano.