Strach
Jozef Karika
Mysteriózny triler plný hrôzy a strachu… Jozef Karika, autor mysterióznej Trhliny alebo mafiánskej trilógie Čierna hra: Vláda mafie, Čierny rok: Vojna mafie a Čierny kruh: Koniec mafie v hrôzostrašnom príbehu s nadprirodzenými prvkami prináša aj citlivé rozprávanie o tom, ako naše životy ovplyvňuje detstvo a všetko, čo sme ako deti zažili. Vyhorený tridsiatnik sa po rokoch vracia do prímestskej štvrte na úpätí hory ukrývajúcej mrazivé tajomstvo – vo výnimočne studených zimách sa tam strácajú deti. Spolu s bývalou láskou a kamarátmi musí čeliť nielen zlomyseľnej sile, ale aj tieňom vlastnej minulosti. Všetky pády a sklamania, ktoré dovtedy zažil, sú ničím oproti peklu striehnucemu na miestach, kde vyrastal.... celý text
Od začátku napínavé,dobře napsané. Ale konec jsem nepochopila, je opravdu překvapující a nevím,co si mám myslet. Hodně mi to připomínalo Trhlinu, ale ta se mi zdá lepší. Je zde opět několik nepřesností nebo přehmatů. Např. při noční cestě zahodili jedinou baterku a ocitli se ve tmě. O půl stránky dále si ale posvítili do tmy. Škoda, ubírá to body....
Knížku jsem přečetla během pár hodin. Četla se mi dobře, stejně jako Trhlina (btw, ta se mi líbila víc), ale... Po přečtení poslední stránky jsem jenom nevěřícně koukala - to jako opravdu je konec takhle odfláknutý??? Strach se během čtení opravdu nedostavil. Co se mi líbilo je autorovo popisování prostředí. Po dalších autorových knihách už rozhodně nesáhnu.
Autor se nechal silně inspirovat knihou To od Stephena Kinga i dalších svých oblíbených knih a filmů.Od každého si bere něco z jejích knih.Mnoho části knihy jsem poznal z jiných knih i filmů.Boužel autor si bere myšlenky od oblíbených autorů, ale nepřináší nic svého.Velká Škoda!Kniha má atmosférů a popis prostředí je skvělý.Rozhodně její přečtení, není ztrátou časů.
Jozef Karika dokázal, že umí psát, snad se dočkáme i jeho příběhu...
Zajímavý a velmi čtivý příběh. Poměrně překvapující závěr, velmi nečekaný a pro mnoho možná nepochopitelný.
Víc se mi líbila Trhlina, ale ani Strach nebyl špatný.Děj mi hodně připomínal knihy S.Kinga.Ráda si přečtu další knihy od J.Kariky.
Neříkám, že je to tak děsivé, že bych večer musela spát s rozsvícenou lampičkou, ale chvílemi jsem při čtení ani nedýchala. Téma je zajímavé. Jen ten konec pro mě nebyl moc uspokojivý. Zdál se mi jaksi urychlený a nestihla jsem si ho ani patřičně vychutnat.
Přesto knihu doporučuji a myslím, že si ji ještě někdy přečtu znovu.
Nevím, jestli to bylo tím, že jsem Strach četla po předchozí knize příliš rychle, ale dlouho jsem se nemohla do autorova stylu dostat. Dokonce jsem si říkala, co je toto za blbost? Nakonec zvědavost zvítězila a od čtení jsem se nemohla odtrhnout. Nemůžu ale zapomenout zmínit, že jsem měla pořád pocit, že se autor snaží za každou cenu být strašidelný, že je to až moc, líčit strach v každé větě. Někdy míň je ve finále víc. Taky mě neskutečně štvala postava Bohuše, jak byl pořád sprostej a jak se choval. Z rozuzlení jsem nic moc nečekala, přece jen to nebyla klasická detektivka, o čem svědčí i konec, který jistě nikdo nečekal. Nemůžu proto dát čtyři, hodnotím tedy průměrem.
PS: Snad se mi do rukou dostane Trhlina, kterou jsem měla původně v plánu číst od Kariky jako první. Já bych taky chtěla mít po dočtení noční můry a bát se tak jako ostatní:) Snad nejsem ještě tak otrlá...tak příště uvidíme.
Zajimavá knížka, ale asi za mě nic převratného. Přesto mi z konce ještě teď běhá mráz po zádech.
Za mě super, fakt sem se bála a bála sem se, že to skončí nějak stupidně, že to ten slovák pokazí. Ale dobrý, konec je zajímavý, na něj si počkejte.
Napíšu to tady tak, jak jsem to včera těsně po dočtení psala kamarádkám do našeho "čtenářského kroužku": "Nebavilo mě to tak jako Trhlina, ale na konci jsem se ku.vavoledop.dele málem po.rala." Ano, ve druhé půlce už pro mě (na rozdíl od Trhliny) ta hrůza negradovala, měla jsem pocit, že se to všechno spíš už jen opakuje, a říkala jsem si "ok, ok, tak už pojďme na konec, ať vím, jak to dopadne". No... A na konci se málem stalo výše zmíněné. A proto dávám čtyři, i když jsem ještě tak pět stránek před koncem byla rozhodnutá, že budou tři hvězdy.
Jak psáno na obálce - řemeslně zvládnuto dobře. Autor ví, na jakou strunu uhodit a co pěkně barvitě předestřít, aby to čtenáře ohromilo. Konec mě vůbec neoslovil, byl sice vygradovaný do absurdna, ale za mě měl být zkrátka jiný a trochu to celé shodil. Takže nic moc a jsem zvědavá na tu "lepší" Trhlinu.
Horory nečtu, ale chtěla jsem poznat styl J. Kariky. A sedlo mi to. Autor může mít radost - v noci jsem se bála spát u otevřeného okna a z četby jsem měla noční můry. A i když je červen, po mrazu ani památky, tak když jsem ráno šla do práce vylidněnou tichou ulicí a nikde ani človíčka, ani auto... tak se mi pěkně ježily vlasy v zátylku. Takže dost dobré. Nechám to uležet a půjdu ještě do Trhliny. :-)
Zpočátku mi vadila dost velká podobnost s To od Kinga,nemohla jsem se soustředit..pak se příběh rozjel a nabral obrátky.Musím se přiznat,že jsem raději četla za dne,v noci mě trochu přemáhal STRACH !!
"Strach"... mysteriózní thriller... ano, to je! Jožo Karský se po rozchodu a po opuštění zaměstnání vrací ze Žiliny domů, na Rožumberok. Vrací se do prázdného bytu svých rodičů, kde ale veselé dětství neprožil. Otec byl zlý a agresivní, maminka nemocná a sestra jako malá zmizela. Něco ji uneslo... Ve chvíli, kdy udeří silné mrazy, záčnou znovu mizet děti... stejně jako před třiceti lety. Co tajemného se děje na hoře Čebrati? Co Jožo zažil děsivého jako dítě a teď se to opakuje? Příběh je srovnávaný s "TO" od Kinga... možná se autor Kingem inspiroval, ale určitě ho nekopíroval. Byla jsem nadšena zmínkou o Djatlovově výpravě a určitou podobností děje s krutým osudem účastníků expedice. Za mě je top "Trhlina", ale celkově mám pocit takový, že komu se Trhlina nelíbila, toto by se ho zaujalo víc! Já byla spokojena!
Trhlina - docela dobrý.. Toto už ne a s Karikou končím.. Pokud je vám tak 14 - 18 a nemáte toho zatím moc načteno, tak by se vám to třeba i líbit mohlo.. Začátek mě ještě i docela bavil (když nebudu hodnotit (ne)náročnost stylu psaní) - autor dokázal navodit zneklidňující atmosféru, pak už to šlo od desíti k pěti.. posledních cca padesát stránek jsem dočetla, jen abych to dočetla.. bohužel
Ráda se bojím a tady mi občas naskakovala husí kůže i když jsem četla uprostřed slunečného dne a mezi lidmi. Na google mapách jsem se prošla po Malých Tatrách a přemýšlala, v které z bytovek je ložnice, jejíž dveře nechtěl hlavní hrdina za žádnou cenu otevřít. A moje resumé z knížy? To, z čeho máme největší strach a čemu se nejvíc snažíme utéct nás nakonec snejně dožene.
Číst knihu a bát se přitom, zároveň nedokázat přestat, tak to jsem si již v případě Trhliny ověřila, že dokonale umí Josef Karika. Hned od první stránky to bylo neskutečně čtivé a mrazivé. K závěru jsem se trochu nudila, pro až trochu příliš velké nereálnosti, ale poslední stránka...., bomba!
tajemno Slovensko, Slovenská republika strach zima mysteriózní, mystéria slovenské hororyAutorovy další knížky
2016 | Trhlina |
2014 | Strach |
2015 | Tma |
2020 | Smršť |
2010 | V tieni mafie |
Knihu jsem přečetla během volného odpoledne. Napínavý a patřičně mrazivý (a to nejen kvůli ledovým dnům, ve kterých se odehrává) příběh mě opravdu zaujal, i když nejsem zrovna příznivcem mystery thrillerů. A konec, tak ten mě dostal.