Střípky času
Petra Slováková
Střípky času série
1. díl >
Jana se musí postarat sama o sebe, a tak si přivydělává prodejem starožitností přenesených z minulosti. Nejednou při své cestě bezohledně poruší časové předivo, a upoutá tak na sebe pozornost bytostí střežících kontinuitu. Když si při jednom z přesunů opět nedává pozor, málem přijde o život. Před jistou smrtí ji zachrání policejní vyšetřovatel, který jí posléze nabídne práci ve zvláštním oddělení. Jana se musí začlenit do týmu cizích lidí a naučit se svou schopnost ovládat. Zjišťuje, že existují i mnohem silnější bytosti, než je ona — čarodějové, kteří si podmanili město a vedou mezi sebou tajné války. Brzy se zaplete do nebezpečné hry — ten, kdo dokáže měnit běh věcí, je cenný spojenec a zároveň mocný nepřítel. Vše se navíc zkomplikuje, když jí jeden z čarodějů, pravá ruka největšího nepřítele, zachrání život. A tento jeho čin nebyl ani zdaleka náhodný. Petr ji totiž dobře zná, zatímco Jana ho nikdy neviděla. I když v čase se může stát cokoliv…... celý text
Je dost vzácné vidět knihu žánru young adult, která by nějak zajímavě vyčnívala z toho obrovského množství plytkých příběhů na pultech českých knihkupectví. Čtení Střípků času jsem si proto opravdu užila. Postavy jednají logicky, propojení magie a každodenní reality bezproblémově funguje. Hlavní hrdinka je velmi sympatická a není to žádná superžena, která by svou schopností převálcovala všechny nepřátele lusknutím prstu. I když jí cestování časem dává velké možnosti, je limitované řadou věcí a v boji jí příliš nepomůže. Skutečnost, že se nacházíme v současné Ostravě (a ne třeba na nějaké mystické akademii okultních pavěd) je další obrovské plus. Přidejte tajemné krasavce, vtipné hlášky a dostanete ideální čtení na víkend. Já jsem maximálně spokojená.
Nový román ostravské autorky, která se odhodlala zasadit román do ČR potažmo do svého rodného města. Mám načtených hodně YA a musím říct, že tohle je rozhodně povedená kniha a na české poměry zvlášť. Většinou nemám ráda české prostředí, ale tady je fajn propracované a postavy se nechovají ztřeštěně. Jana je sympatická hrdinka, která je místy drzá a zároveň vtipná. Celé fungování magie mě bavilo - dobrý nápad. Není to časovka ve smyslu, že poznáváte dějiny nebo podobné variace na cestování do pravěku a středověku, ale zajímavě to tu vyplňuje záplatku. Na jednu stranu se dá říct, že je kniha dost komorní, je to spíš příběh o lidech, kteří hledají sami sebe a své místo na světě než o velkolepých bitvách. Postavy jsou tu sympatické, myslím, že každý si snadno vybere, kdo je jeho favorit. Co oceňuji jsou některé hlášky, u kterých jsem se místy fakt nasmála. Za mě to bylo velmi příjemné čtení.
Představte si mix Kostičasu, Stmívání, přidejte ostravské reálie – a před sebou máte nový román české autorky Petry Slavíkové s názvem Střípky času. Jak anotace slibuje, má v něm jít hlavně o cestování časem a také o velké souboje magicky obdařených lidí. A v zásadě má anotace pravdu. Ovšem s jedním velkým „ale“: spousta momentů ve Střípcích času totiž dává smysl jen ve chvíli, kdy si coby čtenář uvědomíte, že se pohybujete na poli young adult. Protože jde o žánr, který má vlastní pravidla a zvyklosti – často i takové, které by v rámci jiného žánru rozhodně neobstály.
Takže na obou stranách pomyslné barikády bojují především teenageři (protože proč ne), padouch se zcela zbytečně pochechtává a jeho plány nedávají smysl (protože proč ano) a hrdinka naprosto bezdůvodně důvěřuje nepříteli (podezřelému z mnoha vražd), přestože ji před ním všichni přátelé a kolegové varují. Protože tak to zkrátka v young adult chodí.
Vychytanou časovku tedy nečekejte. V rámci young adult jde ale o příjemný příběh s několika momenty, které jsou vysloveně povedené. Celkově hodnotím mezi třemi a čtyřmi hvězdami, ale protože jsem očividně první hodnotitel, přimhouřím oko a dávám za čtyři :-)
kouzla láska čarodějnice cestování časem česká literatura čarodějové střední školy městská (urban) fantasy černá magie česká fantastika
2019 | Střípky času |
2015 | Démon z East Endu |
2020 | Pán čarodějů |
2022 | Vzpomínky na zítřek |
2013 | Cvrček v krabičce |
U Střípků času jsem měla tu potíž, že jsem nepociťovala nutkání číst dál. Knížka je to dobrá, nicméně já osobně asi čekala trošičku víc. Nápad se mi moc líbí – svět, ve kterém vybraní jedinci oplývají nadpřirozenými schopnostmi, přičemž konkrétně hlavní hrdinka dokáže cestovat časem, je super. I to, že protagonistka začne pracovat pro policejní útvar, který vyšetřuje zločiny způsobené magicky nadanými lidmi. Jana je ale taky nevysvětlitelně protivná a hlavně příšerně důvěřivá. Její podivný vztah s Petrem mě nebavil a myslím, že to byl ten hlavní problém. Ponuré prostředí Ostravy ale bylo perfektní, moc jsem si to umístění příběhu užívala, protože tam opravdu sedělo. V závěru to byl takový lepší průměr.