Súboj kráľov
George R. R. Martin
Píseň ledu a ohně / Pieseň ľadu a ohňa série
ZIMA SA BLÍŽI Čas sa zbláznil. Leto pokoja a hojnosti, ktoré trvalo desať rokov, sa pomaly chýli ku koncu a mrazivá zima neúprosne kráča svetom. Dvaja veľkí vodcovia – lord Eddard Stark a Robert Baratheon – sú mŕtvi a krajina sa ponára do chaosu. Šesť vojsk sa stretáva v brutálnom boji o Železný trón, keď sa na oblohe zjaví znamenie skazy – kométa červená ako krv a oheň. Eddardov syn Robb sa vyhlasuje za Kráľa severu, Joffrey Baratheon vládne na juhu, no trón je ohrozený aj Robertovými bratmi. A na inom svetadiele Matka drakov, kráľovná vo vyhnanstve, riskuje všetko, aby previedla svoje vzácne mláďatá cez drsnú horúcu púšť a získala späť korunu, ktorá jej právom patrí. Na pozadí incestu a bratovraždy, alchýmie a zabíjania sa za slávu platí krvou. A víťazná korisť pripadne mužom a ženám, ktorí majú najchladnejšiu oceľ… a tie najchladnejšie srdcia. KEĎ SA VLÁDCOVIA PUSTIA DO BOJA, OTRIASA SA CELÁ ZEM!... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Bude vydáno: 2024 , Tatran (Bratislava)Originální název:
A Clash of Kings, 1998
Příběh nám graduje, postavy se vybarvují a nikdo není tak zcela černobílý. Odhalují se další tajemství a objevují se nová zákoutí a propletence.
Absolutně to nechápu. Jak nám ve škole mohli zamlčet tuhle kapitolu dějin lidstva?
A jo, sorry, já nějak zapomněla, že je to jen kniha. :-))
Čtu pomalu, ve víře, že pan Martin bude psát rychleji. :-)
I přes to že jsem první viděla seriál se mi kniha líbila. Sice jsem ji spíš přelouskala, ale před spaním naprosto perfektní-hlavně když někdo umře :D. Jelikož do další seriálové série mi zbývá ještě dost času abych přečetla knížky jejichž seriálové zpracování jsem viděla, a dostala se ke knížkám které jsem ještě v televizi neviděla, dám si chvilku pauzu.
Zdolán další díl - a těch mrtvých při těch střetech! Já si dám pauzu, než začnu číst pokračování.
Vždycky mi někoho zabije... Ale to dělá tu knihu báječnou... Zní to jako masochismus, ale lepší než hromada happy endů :-)
Velice dobré pokračování. Ze začátku mi přišel děj dost roztahaný, ale pak to začalo být zajímavé.
Fandíl všem postavám, pokud se vžiji do každého z nich, je pravda, že každý hraje sám za sebe, svoji "hru o trůn"... tedy fandím vlastně skoro všem - mimo Joffreyho (prostě zmetek) .
A co dál číst?? No přece pokračování.
Po přečtení Hry o trůny jsem si říkala: Tak a mám novou závislost.
Ale netušila jsem, jak moc velká ta závislost bude!!! Střet králů už jsem nečetla jen po večerech, když byl čas (tak jako Hru o trůny), ale četla jsem prakticky kdykoliv a kdekoliv. Nešlo odolat......
První díl mě chytil, druhý díl mě nadchnul....teď se vrhám na třetí a už teď věřím, že rozhodně zklamaná nebudu :)
Za mě plný počet * a určitě doporučuji........závislost jménem Píseň ledu a ohně rozhodně stojí za to ;)
Výborně, bravo! Důstojné pokračování, které s přehledem překonalo první díl. Super bitvy, excelentně napsané, výborný a nepředvídatelný příběh a já už jenom otvírám Bouři mečů :)))
Zaznamenal jsem mírný pokles. Ačkoliv mě to bavilo, první díl mě přeci jen bavil o chloupek víc. Nemám co dodat. Rozhodně se jedná o výjimečné dílo, G.R.R. Martin ví jak čtenáře upoutat i u roztahaného díla, knihy která má přes devět set stran.
Zatím si stále drží kvalitu předchozího dílu a toho, co se mi na něm líbilo. Zejména se mi líbila linie Jona Sněha, která je oproti seriálu mnohem lepší. Jinak klasika, všechno bylo řečeno. Co se mi nelíbí a hlavně bude nelíbit, protože to přijde v dalších knihách, je trochu přehnané komplikování děje. Autor se snaží všechno zvrátit a každému postavit do cesty nějakou překážku, aby se vymkl mainsteramu, kde dobro vždy vyhrává... ale dělá to tak důsledně, až je mi to přijde místy maličko umělé. Píšu to kvůli lince u Zimohradu, nejprve Železní a pak ještě z Hrůzova... Starky rozdupává až zbytečně důrazně si myslím. V životě má většinou každý ve smůle trochu štěstí a naopak.
Moc dobré, první díl mě bavil o malilinko více, při čtení tohoto dílu už jsem zjistila, že fandím všem hlavním postavám (Tyrionovi, Jonovi, Arye s Gendrym, Daenerys, dokonce i Jameimu, vždyť vlastně bojuje za sebe, za rodinu, jako všichni, některé postavy mě štvou (Sansa, Varys, Theon) :-) a Joffreyho fakt nenávidím a doufám, že si pro něj Martin připravil opravdu něco speciálního..
Mám ráda překvapivé zvraty - spoiler : jak člověk zalituje, že "někdo" zemře a ještě rukou takového pitomce jako je Theon, a pak jééé, žijééé!
Na youtube se dá najít odkaz, kde někdo ve všech knihách ságy Ledu a ohně založil barevnýma štítkama každou stránku, kde někdo zemřel, to je spousta barevných pásků :-)
Nevím, jak knihu samotnou hodnotit. Je to součást větší (obrovské) ságy a tak ji beru. Je pravdou, že díky rozvětvenému ději se toho v knize i přes úctyhodný počet stran zas tak moc nestane. I proto jsem se hned po dočtení pustil do dalšího dílu!
magie americká literatura zrada války pomsta čest Locus Poll Award (ocenění) hrdinská fantasy zfilmováno – TV seriál
2000 | Hra o trůny 1 |
2017 | Hra o trůny |
2019 | Oheň a krev |
2014 | Rytíř Sedmi království |
2015 | Svět ledu a ohně |
Zemře král Robert Baratheon, následně i jeho pobočník Eddard Stark. Na trůn dosedne Joffrey Baratheon, mladý sadistický spratek. Syn intrikářské královny Cersei, která jej měla se svým bratrem Jaimem Lannisterem. Každý má nyní nějaký důvod dosednout na trůn.
Mladý Robb Stark vytáhne se svým vojskem pomstít vraždu svého otce. Právoplatný dědic podivínský nemluvný Stannis Baratheon k dobití trůnu využívá zvláštní černou magii. Jeho bratr mladý lord Renly vytáhne k dobytí trůnu s obrovskou armádou. Samozřejmě nechybí Tyrion, který se snaží přežít v Králově přístavišti mezi vypočítavým dvorem složeným z dobře informovaného eunucha Varyse, tajemného Malíčka a Tyrionovy sestry Cersei. Daleko na východě cestuje se svými draky Daenerys Targaryen, poslední přeživší z rodu, který nechal král Robert povraždit, aby sám mohl dosednout na trůn. Na severu se ale pomalu šíří další nebezpečí v podobě divokého prince Železných ostrovů, Theona Greyjoye.
Mimo tyto události putují členové Noční hlídky s Jonem Sněhem, Eddardovým bastardem, na sever od Zdi, aby prozkoumali, co chystá vládce Divokých Mance Nájezdník, a co s tím mají společného Jiní.
V prvním díle jsem psal, že Martin jede na půl plynu. Teď už musím říct, že se opravdu rozjel skoro na maximální rychlost, a druhý díl mě tak bavil o dost víc. Děj dalšího tisíce stránek se sice odehrává v kratším časovém období, ale různých dějových linek je opravdu hodně, a musím říct, že mě teď baví snad všechny postavy, protože i ty co se v prvním díle jevily trochu ploše, procházejí vývojem. Jinak v tomhle díle jestli jsem to pochopil dobře, to schytají jenom dvě významnější postavy, z nichž obě nebyly moc zajímavé, takže zatím vzhledem k tomu, co se o Martinovi říká, celkem pohoda. Tak uvidíme v dalším díle. :-)