Súboj kráľov
George R. R. Martin
Píseň ledu a ohně / Pieseň ľadu a ohňa série
ZIMA SA BLÍŽI Čas sa zbláznil. Leto pokoja a hojnosti, ktoré trvalo desať rokov, sa pomaly chýli ku koncu a mrazivá zima neúprosne kráča svetom. Dvaja veľkí vodcovia – lord Eddard Stark a Robert Baratheon – sú mŕtvi a krajina sa ponára do chaosu. Šesť vojsk sa stretáva v brutálnom boji o Železný trón, keď sa na oblohe zjaví znamenie skazy – kométa červená ako krv a oheň. Eddardov syn Robb sa vyhlasuje za Kráľa severu, Joffrey Baratheon vládne na juhu, no trón je ohrozený aj Robertovými bratmi. A na inom svetadiele Matka drakov, kráľovná vo vyhnanstve, riskuje všetko, aby previedla svoje vzácne mláďatá cez drsnú horúcu púšť a získala späť korunu, ktorá jej právom patrí. Na pozadí incestu a bratovraždy, alchýmie a zabíjania sa za slávu platí krvou. A víťazná korisť pripadne mužom a ženám, ktorí majú najchladnejšiu oceľ… a tie najchladnejšie srdcia. KEĎ SA VLÁDCOVIA PUSTIA DO BOJA, OTRIASA SA CELÁ ZEM!... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Bude vydáno: 2024 , Tatran (Bratislava)Originální název:
A Clash of Kings, 1998
Približne rovnako tak dobré ako HOT.
K tej Daenerys: musím uznať že to bolo trocha rozpačité, (jak sa vraví - ani ryba ani rak)
Tie opisy krajín nielen v kapitolách Jona Sneha, boli zasa troška zdlhavé a zbytočné... ja chápem že opisy slúžia na dotváranie atmosféry ale hentie pasáže boli trocha moc.
Inak v pohode- najviac ma zaujali: Arya, Tyrion (moja oblúbená postava), Sansa... ale aj ten Davos bol zaujímavý , vdaka nemu (jeho pohladu) sme sa dozvedeli niečo o Stannisovi a tej červenej ,,mrche,,
Je tu o trocha viac mágie ale zasa nie príliž čo je v konečnom dôsledku fajn, aspoň to nezahlcuje tie reálne prvky deja.
Menší počet zabitých vysokopostavených ľudí (akými boli napríklad Ned a Robert) mi nevadilo... tá posledná kapitola ma veľmi potešila i ked zprvu som to trocha tušil, potom som sa vzdal nádeje ale nakoniec to vyšlo :)
....
Dal by som tomuto plný počet v hodnotení ale niečo mi v tom bráni... takisto mi to ,,niečo,, bránilo dať 5/5 i pre HOT ktorému som dal nakoniec 4/5 ... hmmm... tak tomuto teda dám 4+/ 5 a vybavené.... ;)
Eště lepší než Hra o trůny. I přes to,že jsem viděl seriál a věděl jsem co se stane mě kniha vtáhla a užíval jsem si ji. Že by mě pan Martin donutil zvyknout si na knížku v ruce?? :)
Přiznám se, k této sérii mě přivedl seriál, a proto jsem měla zhlédnuté obě série a až potom jsem začala číst.. Ovšem i když jsem znala veškeré zásadní zvraty, kniha rozhodně nenudila (v seriálu byl značně zhuštěný děj). Vše je zde vylíčeno tak napínavě, že knihu nejde odložit. Objevují se zde nové postavy, což umožnilo na věci nahlížet z dalších úhlů.
Stejně jako první díl i tento mě velice upoutal... Mám snad jen jeden problém a ten nesouvisí ani tak s příběhem, ale s provedením knihy. Knihy měly být tenčí nebo rozděleny do více dílů, protože tím jak jsou silný tak se po prvním přečtení rozpadá vazba... Doufám, že trojka se mi nerozpadne v rukách úplně, jinak příběh byl strhující od začátku do konce...
Jak napovídá popis obsahu knihy, Hra o trůny skončila pro většinu postav obrovskými a šokujícími cliffhangery. Můj komentář ke Střetu bude tedy pochopitelně obsahovat spoilery k první knize.
Eddardova poprava byla impulzem, který rozdělil celou říši na původní frakce, a o místo krále se začal zajímat nejeden uchazeč. Vyjma Joffreyho Baratheona, domnělého (avšak my víme, jak to bylo..) syna krále Roberta, si zálusk na trůn dělá taky jak zákonný nástupce Roberta, jeho starší bratr, chladný a neoblíbený Stannis, tak Robertův mladší bratr, všemi milovaný charismatický Renly. Zákonnou nástupkyní na trůn je ovšem poslední přeživší z rodu Targaryenů, Daenerys za bouře zrozená, matka draků. A do toho všeho se nynější Pán Zimohradu, Robb Stark, odpojil od říše a jmenoval sám sebe králem severu. Za koho se vznešené rody postaví? Vypuká Bitva pěti králů, ve které každý ukáže svou barvu.
Ve Střetu králů Martin pokračuje v zajetém systému, který se mu dobře osvědčil v prvním díle, prostřednictvím několika vypravěčů střídá místa a události dění. Pocitové rozdíly mezi jednotlivými vypravěči se tady ovšem bohužel místy stírají.
Martin dál pokračuje se všemi (živými) vypravěči z jedničky, a protože se děj rozšiřuje o nová místa, přidává k nim Theona (ano, byl v jedničce, a tady povýšil na vypravěče) a k němu postavu docela novou, mořského vlka Davose, který slouží králi Stannisu Baratheonovi.
I Střet králů pořád takřka dokonale funguje ve chvílích, kdy se "hraje o trůny", do vývoje příběhu ovšem již velkou měrou zasahuje magie, v jedné chvíli mnohem víc, než by mi bylo milé. Nelíbí se mi fakt, že Hra o trůny sama sebe ustanovila jako takřka realistické civilní politické drama, do kterého pak může zasáhnout magie a obrátit všechno vzhůru nohama. Samozřejmě nejde o žádné deus ex machina, protože s magií do jisté míry pracoval příběh od začátku, ale mě osobně to zamrzí a výsledný dojem knihy to trochu kazí.
Ve výsledku se jedná o kvalitní pokračování Hry o trůny, které mě určitě namlsalo na díl další, nemůžu však říct, že by Hru o trůny převýšilo, bohužel právě naopak.
Střet králů se mi líbil, nejlépe vykreslená postavaTyriona je mi sympatická, jak obratně taktizuje a intrikuje v tom "hnízdě zmijí" mezi Malíčkem, eunuchem Varisem a svou sestrou Cersei, svou předvídavostí a chytrostí vlastně zachránil Královo přístaviště, byl vážně zraněn, ale žádných poct či uznání se mu nedostalo...Čekala jsem větší prostor pro"Matku draků", kterou považuji za velmi silnou nebojácnou ženu s něžným srdcem a byla jsem potěšená Sansou a každým jejím rýpnutím do toho sadistického zbabělého spratka Joffreyho, ať si ho vezmou Jiní !!! A jdu číst Bouře mečů...
Doporučuji přečíst.
Knížka super, stejně jako 1. díl, ale jelikož jsem jako první viděla seriál, tak mě knížka dost nudila. Teď jsem začala číst 3. díl.. a jsem dost natěšená :)..
Další úžasný pokračování písně ledu a ohně. Nestačila jsem se divit jaké zvraty přišli a stále jsem čekala co mne překvapí příště. Doporučuju přečíst :)
4 z 5 hvězdiček proto, že mi autor "zlikvidoval" velice sympatickou postavu, která mohla ještě mnohé dokázat a v ději působit mnohém déle:)
Skvělé. Bohužel jsem ale narazila na zcela zásadní problém této knihy, potažmo celé ságy, a to ... že je prudce návyková. A je opravdu těžké přestat číst a vrátit se do reality.
Heh, mě to tedy moc nebavilo, stálo mě to hodně sil knihu přelouskat a i přes komentáře mnohých, kteří píší o tom, jak je to slabý odvar před Bouří mečů, se bojím, že na třetí díl mi už nezbyla energie.
Jak jen zhodnotit tuto knihu? ...Zavřela jsem knížku a hlavou mi proběhly 2 myšlenky - měla bych si přečíst pokračování, už chci vědět, jak to dopadne; a ta druhá byla poněkud zvláštní - co se v tomto dílu vlastně stalo?Ovšem Pan Spisovatel mě nenechal ani chvilku vydechnout, chvíli jsem chtěla bránit Brana, chvíli putovat s Jonem za Zdí, být společnicí Arye, obdivovat Sansu a především bojovat za krále (za kterého?!). Jedná se o úžasně napsané dílo, o skvělé fantasy.
Tak tohle byl nářez! Jakkoliv nevyhledávám fantasy, Píseň ledu a ohně mě skutečně zaujala. Je neuvěřitelné, jak Martin dokázal udržet tempo přes takřka tisíc stran. Musím ale přiznat, že jsem byla lehce rozmrzelá z rozvrstvení postav - výrazně nejvíce prostoru měl Tyrion s Aryou a pak Sansa... Dle mého názoru na úkor např. Daenerys, kterou shledávám jako jednu z nejzajímavějších postav. Hodně se mi také líbí intrikářský Varys, ke kterému jsem během Hry o trůny pojala odpor. Ve Střetu králů dostal více prostoru a tak se mé mínění změnilo, ovšem stále si stojím zatím, že spolu s Malíčkem by si zasloužili prostoru ještě více.
Na druhou stranu si myslím, že s dějovou linkou sera Davose mohl autor počkat až do třetího dílu, ty cca tři kapitoly nestály za řeč...
Musím říct, že mě trochu mrzí, jak málo postav zemřelo, ale věřím, že si to vynahradím v Bouři mečů!
Střet králů a že králů v Sedmi království tam rozhodně nedostatek nemají. Hltala jsem každou kapitolu a trnula, kdy konečně k onomu střetu dojde. Závěr byl strhující, napínavý a obzlášť mě mrzí, že některé postavy "odešly" do věčných lovišť. Těším se na další díly a na další nové postavy nebo na ty staré, kterou přejdou do popředí. Trochu nechápu stížnosti na vypisování detailů a všemožných "zbytečných" věcí, ale bez toho by Martinovo psaní nebylo takové, jaké je ;-)
Druhý díl velkolepé a dlouhé ságy Písně ohně a ledu (chvála pánu Bohu za počítače, napsat takhle dlouhé dílo na stroji by bylo nemožné) je pořád zatraceně dobré čtivo, Martin psát určitě umí. Ale… Ve srovnání s prvním dílem dost pokulhává. Nejmarkantnější rozdíl je v uzavřenosti děje, v první části byl každý příběh v knize uzavřen, ať už šlo o Neda Starka, Tyriona, a nebo Aryu, kniha byla, přes to, že šlo jen o první díl, v podstatě uzavřená. To u druhého dílu chybí. Je to roztříštěné vyprávění z mnoha různých pohledů, ale nic není uzavřeno, kniha v podstatě začíná z ničeho, ale hlavně v končí v polovině vyprávění, nedozvíme se vlastně nic, nic není uzavřeno. To mi dost vadí. A navíc mi některé části přišly dost nudné, zejména ty popisné, v nichž se Martin rozplývá nad krásou přírody, tady mi to přišlo, jako bych četl Jiráska. Takže mě nudili hlavně ty části o Jonovi Sněhovi. Zato Tyrionovi části, nebo vyprávění Sanzy, tedy tam, kde se dostáváme do soukolí velké politiky, tam se Martin cítí ve svém a je to na tom vidět a zatraceně, tyhle části jsou prostě skvělé. No uvidíme, jak se bude vyprávění vyvíjet dál. A ještě jedna poznámka, zatímco v prvním díle své postavy autor nijak nešetřil, Ned Stark, nebo Robert Baratheon by o tom mohli vyprávět, tady si je dost šetří. Přežije Tyrion, Bran, Stannis, umírají jen postavy okrajové. Snad jim to nandá v dalších dílech.
Možná o něco málo slabší než Hra o trůny.Stále však úchvatná četba,která mě strhla hned od prvních stránek.A to fantasy příliš neholduji.
Opět super čtení, taky tenhle díl jsem přečetla jedním dechem. Je sice o něco slabší než 1. díl, přesto je to opravdu strhující příběh, kdy doslova na každém rohu číhá nebezpečí, a proto čtete a čtete, abyste na konci zjistili, že máte v hlavě daleko víc otázek a odpověď v nedohlednu.
magie americká literatura zrada války pomsta čest Locus Poll Award (ocenění) hrdinská fantasy zfilmováno – TV seriál
2000 | Hra o trůny 1 |
2017 | Hra o trůny |
2019 | Oheň a krev |
2014 | Rytíř Sedmi království |
2015 | Svět ledu a ohně |
Lepší než Hra o trůny, drsnější, napínavější, čte se jedním dechem....