Súmrak
Stephenie Meyer
Stmívání / Twilight série
Nezvyčajný ľúbostný príbeh gymnazistky a upíra sa stal literárnym fenoménom a romantickým zážitkom pre celú jednu generáciu. Isabella Swanová sa presťahuje zo slnečnej Arizony k svojmu otcovi do Forksu. Večne upršané mesto sa jej zdá nudné a nezáživné, kým nestretne záhadného a nadpozemsky krásneho Edwarda Cullena. Pre oboch je to láska na prvý pohľad. Bellin život sa razom zmení, keď sa dozvie o Edwardovi pravdu. Súmrak je veľmi čistá kniha bez akejkoľvek hrubosti, prináša hlboký ľúbostný príbeh dvoch mladých ľudí posadnutých dokonalou krásou toho druhého. Isabellu priťahuje nebezpečenstvo, ktoré cíti v Edwardovi, a Edwarda jej tajuplnosť, pretože sa nevie dostať do jej mysle. Meyerová vložila do príbehu svoju verziu mýtu o upíroch, v jej očiach to nie sú odporné bytosti číhajúce v tme, ale krásni predátori s citom a svedomím. Príťažlivosť Súmraku zvýrazňuje jednoduchý pôvab Meyerovej rozprávania. Autorka elegantne zakomponovala do nášho reálneho sveta vlastný fantazijný svet s takou samozrejmosťou, že o ňom ani nezapochybujeme. Napísala príťažlivý a výnimočne napínavý román, ktorý čitateľa doslova priklincuje v kresle, až kým neotočí poslednú stránku.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Twilight, 2005
Neviem prečo, ale u mňa boli začiatky čítania vďaka tomu, že som videla filmy. Na Twilight som narazila úplne náhodou, po vydaní filmu na internete som ho vzhliadla online v angličtine a zamilovala som sa do príbehu, upírov a v Belle som sa našla.
Od vtedy som si vlastne našla lásku ku knižkám a od roku 2008 som potom aspoň občas niečo prečítala :) teraz je toho podstatne viac, no ja som začala čítať vďaka Twilightu. Vždy si knihu znovu rada prečítam a pozriem si rada aj filmy :)
Ke knize jsem se vrátila po letech (radši ani nechci vědět kolika :-) a je to pořád stejně krásná romance. Bella mi lezla opět na nervy a upíři byli stejně cool. Báječně jsem si to užila. Potřebovala jsem do hektického stereotypního života trošku pohádkové pohody a na to je Stmívání jako dělané.
Četla jsem jak knihu tak jsem viděla film, ale četla bych ji stále dokola. Je prostě zajímavá!
Asi po 7 letech jsem se ke knize vrátila, tentokrát v angličtině. V angličtině se mi to líbilo více než v čj. Naštěstí, už jsem šílenství po Stmívání nepropadla, ale Edwarda jsem si znovu oblíbila. Je to romanťárna, která se dobře čte.
Knihu jsem četla až po shlédnutí filmu, ale už jsi moc nepamatuji, jestli se od sebe nějak lišily nebo.
Řekla bych, že kniha je psaná pro mladé lidi kolem patnácti let. Když jsem jí četla, tak jsem v tom věku byla. Musím říct, že kdybych byla starší asi bych knize na chuť nepřišla.
Hodnotím knihu jako průměr. Je to takový ten příběh, který neurazí ani nenadchne.
Hlavní hrdinka je straaaašná slepice, ale je to čtivé a je to určitě kniha, která určila další směřování young adult literatury.
Tato kniha je typická pro lidi co milují fantasy a romantiku. Není to vůbec špatná kniha, má lehký příběh a taky je hezky psaná.
Líbila se mi ale není to na 5 hvězdiček, myslím že si přečtu i ostatní díly.
Dřív moje nejoblíbenější kniha, po opětovném přečtení netuším, z čeho jsem byla tak nadšená
Knihu mně donutila číst dcera a byla jsem velmi mile překvapené. Červená knihovna pro náctileté s trochou tajemna.
Knihu čtu znovu po několika letech. Ani předtím jsem nebyla cílená věková kategorie a teď už vůbec ne, ale proč si u téhle knihy neodpočinout a nezasnít se. Ano, celá Sága není žádná špičková literatura, děj je celkem předvídatelný, všichni jsou úžasní, vše se vždy vyřeší ku prospěchu hlavních hrdinů, nic není problém... Ale není tohle přesně ten důvod proč se takové knihy píšou? Když na člověka všechno padá, je unavený, tak je přece hezké si sednou a začíst se do světa, kde vše je fajn a vše se vyřeší a láska je čistá.
U mně to tak alespoň funguje, takže já mám Ságu ráda a ráda se k ní vracím.
Četla jsem tuším ve čtrnácti a milovala jsem to, milovala jsem Edwarda a strašně to prožívala. Radši ale nebudu číst znovu, protože už by to ve mně nejspíš stejné pocity nezanechalo a navíc už jsem pro Edwarda stará :-D
Miluju fantasy, ale tohle prostě není můj šálek čaje.... Edvard no, prostě romantická ikona všech mladších holek. Jacob dejme tomu, ale Bella nevím proč mě tak moc štvala. Prostě a jednoduše nelíbilo se mi to. Ale pokud někdo miluje až přehnaně romantické upíry, doporučuji.
Dlouho jsem přemýšlela, zda si knihu přečíst. Viděla jsem film a nebyla jsem si jistá, jestli mě bude knížka bavit... Nakonec mě ke čtení dokopala kniha: Sága Stmívání: Oficiální ilustrovaný průvodce.
Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla a brzy si určitě přečtu další díl.
Tak tuhle sérii jsem jsi dala jako bojovku. Nejdříve jsem viděla celé filmové zpracování a rozhodla jsem se překousat knihy, abych zjistila jak rozdílné jsou a jak to skutečně bylo autorkou myšleno. Pro mě žádná sláva, děj byl místy tak natáhlý až běda, myšlenkové pochody Belly byly občas těžko snesitelné a na pár pohlavků. Příběh jako takový se mi spíše líbí v té osekané filmové verzi, nehledě na to, že tam mi nedostatky vynahrazují pohledem Taylor Lautner ( Jacob) a Jackson Rathbone ( Jasper). Mám splněno, přečteno, ale návrat k této knize asi jen tak neplánuji.
Nejprve jsem viděla film, ale nenechala jsem se odradit, přečetla knihu na jeden zátah a hned jsem se pustila do dalších.. Jinými slovy, nebyla jsem cílovka jen tehdy, na střední, ale cílovkou jsem stále, i když už se ten pohled na knihu trochu mění. Stejně po ní ráda sáhnu, když se chci odreagovat, trochu si zasnít. Podle mě je tento díl ze všech nejpovedenější a i když znám celou story a chápu, že rozvedení je fajn (a samozřejmě se mi i líbí), klidně by mi stačil i jen tento první díl samotný.
Opět jsem ráda, že Stephenie má svět do detailů promyšlený, což lahodilo mému puntičkářskému já.
Nicméně, k filmu - když si odmyslím herce (což je asi nejpodstatnější :D ), tak se tvůrcům aspoň podařilo vytvořit tu skvěle melancholickou atmosféru a opravdu tleskám za výběr songů na soundtrack, s čímž i Steph pomáhala.
Jako první jsem viděla film, takže jsem věděla co čekat. Musím říct, že film je na rozdíl od knihy příšerný. Ale tak to většinou bývá. Tato knížka je zajímavá, nenáročná a hezky se čte.
Nevím proč by se zrovna Stmívání nemělo někomu líbit, protože snad všichni vědí o co tady jde - romantika s upíry. Pokud vám to vadí, tak si to jednoduše nečtěte. :P
Knihu jsem přečetla několikrát a z celé série se mi líbila nejvíce. Doporučuji všem. :D
PS: jsem od začátku tým Edward XD
Jedno slovo. Příšerné. Normálně fantasy knihy miluju, stejně tak vlkodlaky a upíry, nebo čaroděje.... Ale tahle knížka byla od začátku do konce příšerná. Jediné, co se mi líbilo, byl popis postav, vzhledově. Jinak ne.
upíři přátelství láska vlkodlaci zfilmováno rodina strach pro dívky romantika mezilidské vztahy pro dospívající mládež (young adult) světová literaturaAutorovy další knížky
2005 | Stmívání |
2009 | Hostitel |
2008 | Nový měsíc |
2021 | Půlnoční slunce |
2009 | Twilight sága (box) |
Když tato sága vlétla na pulty obchodů a následně do kin, šlo to absolutně mimo mě. Tehdy jsem byla jen o jeden rok mladší než představitel Edwarda. Vůbec jsem to nevnímala a přišlo mi to směšné. Filmy jsem přepínala. Teď k jádru věci : je mi třicet a Stmívání - první knihu (zbytek mě bohužel tak nenadchl) zbožňuji. Dostala jsem se k ní náhodou a ráda se k ní zase někdy vrátím. Je dobře napsána. O dost víc se mi líbila nedokončená verze z Edwardova pohledu.