Súmrak

Súmrak
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475269/bmid_sumrak-A3E-475269.jpg 4 6624 6624

Stmívání / Twilight série

Nezvyčajný ľúbostný príbeh gymnazistky a upíra sa stal literárnym fenoménom a romantickým zážitkom pre celú jednu generáciu. Isabella Swanová sa presťahuje zo slnečnej Arizony k svojmu otcovi do Forksu. Večne upršané mesto sa jej zdá nudné a nezáživné, kým nestretne záhadného a nadpozemsky krásneho Edwarda Cullena. Pre oboch je to láska na prvý pohľad. Bellin život sa razom zmení, keď sa dozvie o Edwardovi pravdu. Súmrak je veľmi čistá kniha bez akejkoľvek hrubosti, prináša hlboký ľúbostný príbeh dvoch mladých ľudí posadnutých dokonalou krásou toho druhého. Isabellu priťahuje nebezpečenstvo, ktoré cíti v Edwardovi, a Edwarda jej tajuplnosť, pretože sa nevie dostať do jej mysle. Meyerová vložila do príbehu svoju verziu mýtu o upíroch, v jej očiach to nie sú odporné bytosti číhajúce v tme, ale krásni predátori s citom a svedomím. Príťažlivosť Súmraku zvýrazňuje jednoduchý pôvab Meyerovej rozprávania. Autorka elegantne zakomponovala do nášho reálneho sveta vlastný fantazijný svet s takou samozrejmosťou, že o ňom ani nezapochybujeme. Napísala príťažlivý a výnimočne napínavý román, ktorý čitateľa doslova priklincuje v kresle, až kým neotočí poslednú stránku.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Tatran (Bratislava)

Twilight, 2005

karolina1733
24.11.2016 4 z 5

Před sedmi lety jsem se pokoušela Stmívání číst a byla to hrozná pruda, četla jsem ten díl snad půl rok, ale teď jsem ho přelouskala během týdne ani ne. Nevím, proč mě to tehdá nebavilo, protože teď mě to opravdu chytlo. Bella je sice hrozně otravná, ale Edward to zachraňuje, i když mě některými svými poznámkami občas taky prudí :D

Kája5951
17.11.2016 4 z 5

Nikdy mě nenapadlo, že budu číst tuhle knížku, ale teď, když jsem všech 406 stránek přečetla, jsem nadšená, že jsem ji četla. Viděla jsem i film a myslím si, že knížka je podrobnější a procítěnější.

Aiwa
17.11.2016 1 z 5

Jak se „starožitnost“ mého věku dostane k módnímu výstřelku pro teenagery? Samozřejmě podivným a notně bizarním způsobem. Zvědavost mi nedala a protrpěla jsem 50 odstínů „vyvítečeho“. Při bloumání internetem (a přemýšlení, zda jsem na palici já nebo ona autorka) jsem zjistila, že E. L. James se „inspirovala“ (čti vykradla) Stmíváním. Viděla jsem také kus upířího „filmu“ – asi po hodině mi došlo, že nesleduji parodii, ale opravdovou filmovou verzi. No, kniha je prý lepší než film. Jdeme do toho. V zájmu sebevzdělávání a možnosti porovnání s onou „inspirovanou“ knihou jsem si sehnala anglickou verzi. Paní Meyer píše o něco lépe, má širší slovní zásobu, používá nejen klávesnici, ale i mozek, příběh není tak otravný jako u zmíněného epigona, ale co si budeme povídat, výkvět světové literatury to není ani omylem. Být mi o deset let méně, tak by mě kniha možná bavila anebo taky ne. Kdo ví. Nebylo to nejhorší, ale každopádně nic pro mne.

ivca3710
14.11.2016 3 z 5

Kniha mi přišla zdlouhavá a některé pasáže jsou podle mně tak sladké, až mě z toho bolí zuby :D Filmy jsou totálně úžasné, ale kniha se filmu nevyrovná !

Deni136
13.11.2016 5 z 5

Knížka se mi hrozně líbila. Musím uznat, že to byla spíš lovestory než fantasy, ale kupodivu mi to nevadilo. Navíc jsem si hrozně oblíbila Bellu a snad ještě víc Elise (členku Edwardovi rodiny). Bála jsem se, že když jsem viděla film, tak mě to nebude bavit, ale realita byla kupodivu jiná. V knížce jsou nádherně popsány pocity Belly, které do filmu prostě nedáte. Jinak byla kniha s filmem naprosto totožná a já si vždycky užívala čtení částí, které jsem si ve filmu vyhlídla a oblíbila. Přečtení knížky mi dodalo ještě více detailů, za které jsem byla vážně ráda, a já se ihned vrhla na druhý díl.

karoli120
10.11.2016 5 z 5

Supeer :) Jen moc nedoporučuji těm, co nemají rádi popis citů.

laepus
06.11.2016

Co k tomu dodat. Opravdu jsem to četl. Nejsem jeden z těch, co dají "odpad" jen proto, že je to pod jejich úroveň. Tohle jsem si opravdu vytrpěl až do konce a musím říct, že je to parodie sebe sama. Že to bude něco tak hloupého, jsem si nepředstavoval ani v nejhorších snech. Smál jsem se při čtení - smál jsem se tomu, jak naivně a (omlouvám se) hloupě pro hloupé ženské je to napsané.

Nicol13
30.10.2016 1 z 5

No tak tohle ne.. to je román pro puberťáky ne? Nuda nuda... a zase nuda. 400.. no dobre.. tak abych úplně nehanila... tak 350 stránek o ničem. Kdyby tam nebylo párkrát zmíněno slovo upír, tak ani nevím, že čtu fantasy.

Beatrisie
17.10.2016 5 z 5

První jsem viděla film a knížka je jako vždy lepší.

tictac
16.10.2016

nádhera která vyráží dech. Stephenie Meyerová tak úžasně píše že to ani není možné. A na obálku knihy jsem zírala snad 15 minut neschopná pochopit tu krásu. Navíc film se taky povedl.
P.S. myslím tu obálku s těma rukama a jablkem.

Skiria
12.10.2016

Když mi bylo asi 12, kamarádka mi ji doporučila jako super knížku k přečtení. Tehdy mi to přišlo jako celkem nuda, nic co by mne urazilo, ale na druhou stranu mne to ani nijak zvlášť neuchvátilo. V 15 jsem se ke Stmívání vrátila, abych případně svůj názor přehodnotila - a tenkrát už to frčelo na plný obrátky, natáčely se filmy a byl kolem toho všeho všudy "velkej hype" - a opravdu jsem své mínění musela poopravit a zkonstatovat, že Stmívání je jedno z největších zel současné literatury, s kterým jsem měla tu smůlu se setkat.

KateChatt
11.10.2016

Wow na to jak moc mě film nebavil jsem se od téhle knížky téměř nemohla odtrhnout, jen mě trochu zaráží Jacobův věk (15 let- to jako vážně?).

Jananaj
07.10.2016 3 z 5

Četla jsem před lety a dnes bych se k tomu už asi nevrátila, přestože upíři a podobní mě v literatuře pořád baví. Můj názor ale je, že pokud by byť jeden čtenář začal na podobných knihách a nepustilo ho to, má to pořád smysl :-)

wiiolis6698
06.10.2016

Trochu nechápu, jak jsem všechny díly mohla přečíst jedním dechem během asi týdne. Po asi 2 letech jsem se o to pokusila znova, a 90 procent textu zaplňovalo to, jak Bella kouká na Edwarda a je jím naprosto uchvácená.
Ale nemůžu moc kritizovat, účel to splnilo - uchvátilo to holčičky kolem 13-15 let a to si myslím i bylo účelem. To že pro dospělejší je to na první (i druhý) pohled hloupé, nemá význam. Žijeme už trochu v jiném světě a vnímáme to jinak. Takže se hodnocení zdržím.

Denisa153
05.10.2016 3 z 5

knihu jsem si přečetla ze zvědavosti. Nenadchla ani neurazila. Četla se mi dobře snadno, taková oddechovka u které se nemusí moc přemíšlet.

Přišlo mi to trošku na způsob série 50 odstínů, ona příšerná ve všem co dělá, bezvíznamná, nudná. On bohatý, krásný, jedním slovem perfektní a také přehnaně dbá na její bezpečí.

Gabriela21
26.09.2016 4 z 5

Krásná kniha i film.Četla jsem bšechny knihy i novelu.Film jsem viděla aspoň 100x :-D
Moc super všeobecně Twilight sága :-)

adlak
08.09.2016 5 z 5

Film jsem sice viděla dřív než jsem četla knížku, ale nic to neměnilo na tom, že knížka byla naprosto dokonalá. Už si ani nepamatuji, kolikrát jsem knížku četla (skoro desetkrát), ale stále jsem do ní byla blázen. Moc se mi líbí ten příběh, i když vím, že v reálu nic takové samozřejmě není.

RoseThrone
04.09.2016 5 z 5

Ach sladké Stmívání. :-) Jedna z knih, která dokazuje že knižní předloha je tisíckrát lepší než film. Neberte mě špatně, i na film se dalo koukat, ale 1. knižní díl této série je naprosto dokonalé dílo. Bylo čtivé, vtipné, něžné a člověk zatajoval dech. Edward byl přesně ten typ prince na bílém koni. (V jeho případě upíra ve stříbrném Volvu.) A Jacob je prostě ten realističtější pohled na lásku v reálném životě. Od první stránky jsem se začetla a nemohla jsem se odtrhnout od tohoto skvostu. Čtvrt hvězdičky dolů, za třpytící se těla na slunci. Jsou to predátoři a ne Barbie a Ken se špičáky. Škoda toho. Ale i tak je to jedna z mých zakázaných slastí, ke které se ráda vracím.

Insignitka
01.09.2016 2 z 5

Přivedla mě k tomu moje mladší sestra. Když jsem jí po dočtení řekla, co si o té knize myslím, tak se mnou týden nemluvila.. :-)) Hrůza a děs

Leome
29.08.2016 2 z 5

Knihu jsem začala číst čistě ze zvědavosti, kterou ve mě probudili spolužáci a celkově i chvilková popularita knižní série. Čekala jsem něco hrozného, podobně jako film, ale kniha mě víceméně překvapila. Děj je strašný, předvídatelný a víceméně klišé, ale na druhou stranu, musím říct, že autorka určitě psát umí. Přestože je děj předvídatelný, Meyerová umí vykouzlit napětí i probudit ve čtenáři zájem. Nicméně, za mě je kniha hodně slabá, má, oproti poslednímu dílu, plno chyb.