Švábi
Jo Nesbø
Harry Hole série
Na každého švába, kterého vidíte v pokoji, jich je za zdí stovka.
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2016 , OneHotBookOriginální název:
Kakerlakkene, 1998
Interpreti: Hynek Čermák
Pořád čekám na knihu, u které pochopím, proč je tenhle autor a jeho příběhy o HH tak úspěšný. Nezačetla jsem se vůbec, příběh je zbytečně dlouhý, rozuzlení přichází zvláštně, vůbec se mi kniha nelíbila.
Je to chytře napsané, obsahuje i pár zajímavých point. Rychle se to čte. Ale obávám se, že za několik dní zapomenu, co se v knize vůbec dělo. Jako detektivka je to však propracované, tajemné, napínavé - prostě dobré.
Četla jsem předchozího Netopýra, který mne zcela neoslovil, tak se mi do dalšího Nesbø moc nechtělo, ačkoliv je na každém rohu vychvalován. Nakonec mne překvapila dobrá, svižná detektivka, která mi hezky ubíhala. Zajímavé bylo dozvědět se něco o thajském sexuálním průmyslu a nakonec vrah byl po všech mých konspiračních teoriích překvapivý. Hlavní hrdina mi navíc díky svému tápání v životě a neutuchajícímu smyslu pro spravedlnost připomínal Harryho Bosche, jehož jsem si oblíbila, což bylo další plus.
Začala mě bavit víc než za svou polovinou. Když porovnám s novějšími díly, bylo to prostě slabší.
O nĕco lepší než první díl. Napínavá detektivka s pro mĕ překvapivým závĕrem. Jediná výtka je že je to moc surové, ale takové malé části a popisy lze přeskočit. Harry Hole je zajímavá postava a jsem zvĕdavý jak budou vypadat další případy.
Kniha se mi četla docela dobře, ale stále mě nějak nepřesvědčila o bestselerovosti autora. Moje druhá knížka od autora. No nevím, nevím, zda se v tom pro mě nebude skrývat zklamání. Mám nachystanou na polici Červenku, ale nějak se mi do toho nechce. Snad pořízený první box jeho knih zvládnu:) Asi nebudu přesvědčen o tom, abych si pořídil další. Hlavní postava vyšetřovatele mi přijde poněkud psych.narušená. Ale asi je to autorův záměr, aby postavu mohl tvarovat a měnit. Zápletka docela ušla. Stojí za to pokračovat v této sérii?
Harry Hole v Thajsku. Skvělý příběh, prostředí. Ale ty jména thajských občanů mi občas vážně dělaly problém :D
HH v Thajsku, kde řeší vraždu norského velvyslance? Ano a ještě jednou ano. Diplomatické prostředí mě baví, působí kompaktněji než předchozí Netopýr.
Harry Hole mě prostě baví, nemůžu těm jeho případům tak nějak odolat. Vtáhl mě do svého světa a těším se na další příběhy. Oddechové i surové zároveň.
Sice jsem od Nesba četla už i lepší knihy, ale jeho stylu psaní prostě neodolám. Sice vleklejší začátek, ale tak poslední třetina opravdu stojí za to. Hodnotím 7/10
Druhym dilem se serie HH uz zacina pekne rozjizdet. Svabi za me prekonavaji kvalitou Netopyra, uz se tesim na dalsi dil! :)
Ano, ano.
Stoupající tendence.
Šváby jsou už celistvější a kompatibilnější než Netopýr.
Moc hezké čtení, jen je mi zatim z obou dílů víc horko, než bych od Nora čekala .
Tak snad příště. :)
Již druhý díl HH a mohu říct, ze je to opravdu skvělé. Jsem ráda, že HH nespadá do stejného stereotypu, jako například Brown. Někdo někoho zabije, přijde detektiv, najde si babu, vyřeší případ, zachrání zemi a konec. Velmi čtivé, stránky ubíhají a než se namane, je konec. Doporučuji.
Dalši vyřešený případ. Harry Hole opět vedl vyšetřování svým svérázným způsobem. Teším se na další příběh :)
Knihu z thajského prostředí jsem si přečetla ráda a oceňuju to, jak autor příběh zamotal. V pozdějších knihách jsem neměla takový problém odhalit vraha, anebo mě možná Nesbo vychoval. Tady je to pěkně napínavý, zamotaný, čtivý. I když přestřelený a nepravděpodobný. Líbil se mi nápad poslat detektiva s každým dílem do jiné země, jen škoda, že s druhým dílem to víceméně skončilo :-D A že pak už se s Harrym podíváme do zahraničí spíš na návštěvu.
vraždy detektivní a krimi romány norská literatura strach Thajsko pomsta zahraniční politika severská krimi norské detektivky
Odsypá to, ale nemůžu říct, že bych po přečtení z toho byl na větví (jako například z Policie). Nějak jsem celou dobu tušil, že to dopadne jak dopadlo a poslední odstavce mi do očí slzy nevehnaly.