Švábi
Jo Nesbø
Harry Hole série
Na každého švába, kterého vidíte v pokoji, jich je za zdí stovka.
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno:Originální název:
Kakerlakkene, 1998
Interpreti: Hynek Čermák
![Raisel Raisel](https://www.databazeknih.cz/img/users/73_/73908/m_raisel.jpg?v=1729534404)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Narozdíl od prvního dílu mě tato kniha zaujala více. I přesto, že chvíli trvalo než jsem se do děje dostala, a kniha byla hlavně ze začátku poněkud zdlouhavá, u konce už jsem se nemohla odtrhnout. Kdo by býval řekl, že si jednou zamiluji detektivky. :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Opět velice nepředpokládaný děj,velice mě zaujal tento spisovatel.Snad se dostanu ještě k jeho knihám.Určitě palec nahoru ;)
![monika675 monika675](https://www.databazeknih.cz/img/users/70_/70561/m_70561-eFX.jpg?v=1459854946)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
V knize bylo hodně detailních popisů, což o to, ale konec nekorespodoval se zdlouhavým dějem. Jinak kniha byla velmi čtivá a zajímavá, lepší než Netopýr.
![rengers rengers](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Politika, moc, peníze a zločin. Vše je to propojeno. Začátek příběhu trochu nudný, ale od půlky knížky dobře čtivé. Spisovatel nezklamal.
![Skip Skip](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/21072/21072.jpg?v=1381127957)
Sice je to čtivé, ale co naplat, když obsah je jaksi empty. Norský detektiv vyšetřuje v Thajsku vraždu norského velvyslance a je to nudné, o ničem a pointa jak zkažený chlebíček, po kterém se poserete.
![AnyMouse AnyMouse](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Moje druhá knížka od Nesba a opět jsem se do ní hned začetla, líbí se mi ty nepředvídatelné konce...
![Michule2 Michule2](https://www.databazeknih.cz/img/users/58_/58251/m_58251-DH6.jpg?v=1459854939)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Já snad kvůli tomu Nesbovi začnu číst detektivky. Třetí kniha, co jsem četl opět nezklamala. Napětí, fakta o místě, kde se vše odehrávalo, krásně čtivé a ani chvíle nudy.
![malazluta malazluta](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/31147/malazluta-niX.png?v=1541055305)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Chvíli mi trvalo, než jsem se do této knihy začetla, ale jakmile se děj rozjel, tak bylo těžké se od ní odtrhnout. Těším se na další díl:-)
![Lidudu Lidudu](https://www.databazeknih.cz/img/users/63_/63491/m_lidudu-sMP.jpg?v=1540929583)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
O kapku lepší než Netopýr. Zápletka byla tentokrát opravdu docela zajímavá. Přesto mě Harry Hole nechává stále chladnou. Já na ty detektivky prostě asi fakt nejsem. Někdo v komentářích pode mnou řekl, že je to pořád jen rozjezd, tak zůstanu trpělivá a budu číst dál.
![Evus Evus](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/27027/27027.jpg?v=1381127969)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Vcelku příjemná oddychová detektivka, i když jsem (stejně jako u předchozího dílu) měla dojem, že je ke konci dost překombinovaná a nelogická (Harry v podstatě vymýšlel stále šílenější verze, až se jednou prostě trefil). Takže nemůžu dát plný počet...
![Ormos Atalia Ormos Atalia](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/28526/ormos-atalia-yiR.jpg?v=1641123120)
Také musím říci, že mě kniha začala bavit až po půlce. Potom se příběh teprve rozjel a čtení bylo zajímavější.
![astroweb astroweb](https://www.databazeknih.cz/img/users/89_/8912/m_astroweb.jpg?v=1733471217)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Po zklamání ze Sněhuláka, dávám plných počet hvězdiček. Tohle se mi opravdu hodně líbilo. Lepší než Netopýr.
![Verunka289 Verunka289](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/35216/35216.jpg?v=1381127977)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Po Netopýrovi mě bohužel ani tato knížka moc nezaujala... napínavé to začalo být až tak 50 stránek před koncem. Ale nevzdávám se!
![zuzurana zuzurana](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/57584/m_57584-c2p.jpg?v=1459854938)
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Netopyr sa mi pacil viac. Svabi - do polky nuda, potom sa to nejak rozbehlo.. ale nejak ma neazujal.. Nemal tie veci, ktore mal netopyr. Snad treti diel bude lepsi a ma presvedci, ze Nesbo nie je zbytocne zpopularneny.
![TheMajkee TheMajkee](https://www.databazeknih.cz/img/users/53_/53010/m_themajkee-FeF.jpg?v=1606920739)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Narozdíl od Netopýra mají podle mě Švábi daleko rozvleklejší a nudnější úvod - než dojde k nějaké akci a gradaci, jsme už zhruba na straně 150. Ale poté se rozjede neskutečně akční a napínavá mašinérie, vyvedená do překvapivého finále - nicméně, na vraha jsem měl podezření už tak dvacet stran před jeho odhalením, i tak to ale bylo fakt zajímavé. Já jakožto zelenáč v žánru krimi/thriller nemůžu moc srovnávat s nějakými jinými knihami, ale Nesbø si mě získal už Netopýrem a Švábi mě jen utvrdili v tom, že se k němu opět s radostí vrátím.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Moje první setkání s Nesbøm i Holem a musím říct, že velice příjemné. Napínavé, dobře napsané, určitě si od něj přečtu i další knihy. Občas mi jeho styl psaní připomněl Larssona.
Jako za mě jde oproti prvnímu dílu určitě o zlepšení, ale pořád jsem měla jakési očekávání, které zůstalo nenaplněno. Jo, pokračuji v sérii dál, takže jí nakonec určitě propadnu, ale pořád je tam něco, co mi chybí....