Švábi
Jo Nesbø
Harry Hole série
Na každého švába, kterého vidíte v pokoji, jich je za zdí stovka.
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno:Originální název:
Kakerlakkene, 1998
Interpreti: Hynek Čermák
![LG73 LG73](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Je vidět, že knihy Jo Nesba mají vzestupnou tendenci. Švábi jsou už mnohem propracovanější než Netopýr. Příběh a jeho rozuzlení mě dokázalo zcela nadchnout a stále více se těším na jeho další knihy.
![Ivuska.09 Ivuska.09](https://www.databazeknih.cz/img/users/40_/40725/40725.jpg?v=1381127964)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Od tohoto autora mám přečtené zatím dvě knihy: Švábi a Netopýr - nemůžu se rozhodnout, která byla lepší ;) Příběhy s Harrym opravdu dokáži čtenáře "vtáhnout" do děje. Doporučuji.
![Eidalon Eidalon](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/28840/28840.jpg?v=1381127969)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Švábi je poslední kniha Jo Nesba, která vyšla na českém trhu před dvěma měsíci (červen 2013), ale nemylme se, tato kniha byla napsána již v roce 1998, tedy před patnácti lety.
Zápletka a samotný děj není zdaleka tak propracován jako poslední autorova dílka, přesto se jedná o svižnou detektivku, kde opět hraje hlavní roli Harry Hole. Technologická zázemí typu počítače, mobilní telefony, sociální sítě, ty v době psaní knihy byly v plenkách, taky vystupující postavy včetně Harryho jsou na počátku své kariéry. Bjarne Moller na oddělení vražd teprve začíná (na rozdíl od Spasitele, kde odchází), románem se mihne i později problematická postava Toma Waalera, který tak neslavně zasáhne Harryho život v Pentagramu. Jen Harry je již osamělý rváč se sklonem k alkoholu a s vůlí kdykoli se ho zříci, je-li to nutné.
Porovnáním knihy se současnými romány můžete přímo hmatatelně vidět autorům rozvoj a přístup k psaní. Současné díla jsou až moc překombinovaná, na rozdíl od Švábů. To může řadě čtenářů vyhovovat či nikoli, každopádně se jedná i o zajímavé srovnání stylu a vývoje autora za 15 let psaní.
Román začíná smrtí norského velvyslance v jednom bangkokském nevěstinci. Hned na úvod je jasné, že se jedná o vraždu, navíc o vraždu člověka, který má přímé vazby na současného norského premiéra jako jeho politický kolega a rival, který se vzdal svého postu ve straně ve prospěch kolegy a ten ho za odměnu umísťuje na velvyslanecký post do Bangkoku.
Na norském velvyslanectví, ministerstvu zahraničí a i přímo v Bangkoku vypuká mírná panika. Případ je nutno urychleně došetřit a uklidit z hledáčku novinářů. Obratem je do Bangkoku vyslán Harry Hole jako určitá policejní figurka, která má zastřešit vyšetřování bangkokské policie a zároveň pohlídat, aby vše zůstalo mimo zraky veřejnosti. Harryho záliba v alkoholu přesvědčí norské představitele, že Harry je ten správný manipulovatelný zástupce norské policie, jeho úspěch v podobném zahraničním vyšetřování (kniha Netopýr) dává Harrymu punc té správné osoby, kterou jsou zástupci výkonné moci v Norsku strávit.
Harry se tak ze dne na den ocitá v jiném časovém pásmu, jiném podnebí a seznamuje se s novými kolegy, zároveň musí vstřebat nové kulturní a specifické prostředí velkoměsta vyhlášeného sexuální turistikou jako světového čísla jedna. Seznamuje se s případem a hned v úvodu je celá záhadná vražda okořeněna dětskou pornografií a podezřením na pedofilní sklony velvyslance. Když se pedofilní úchylka velvyslance nepřímo potvrdí, případ dostává ještě větší důležitost diskrétnosti, což je ale to poslední, co je Harry ochoten dodržovat.
Rozbíhá se spletité vyšetřování, které Harry se svojí bangkokskou kolegyní a jejím týmem postupně rozplétají. Na povrch vyplouvají nová a nová odhalení a nakonec se ukáže, že opět nejde o nic víc než o peníze a moc, které slibuje rozsáhlá státní zakázka a rodinný majetek.
Nesbo čtenáře seznamuje s norskou komunitou žijící v Thajsku, kulturou země a jejími zvláštnostmi a zavádí ho na řadu slepých uliček, které se ale nakonec opět společně spojí v logický celek. Příběh projde několika zvraty, kdy se zlí a odpudiví stanou přívrženci spravedlnosti a naopak ti milí a přátelští představiteli zla.
Příběh končí, spravedlnosti je učiněno za dost, Harrymu však zůstává na těle i duši mnoho dalších nových šrámů a jizev.
Švábi jsou dobrou detektivkou, která se příjemně čte, příběh není zbytečně překombinován, linie příběhu je přímočařejší. V hodnocení s jinými, později napsanými knihami Jo Nesba, se ale jedná o příběh, který vrcholného pozdějšího Nesbova fenoménu přece jen nedosahuje.
Mám-li si udržet nastavený žebříček hodnot, pak jsou to 3,5 hvězdy. Nakonec tedy čtyři. Kniha určitě všechny fanouška Harryho Holea potěší.
![Pingu Pingu](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Skvěle napsané. Jen nutno podotknout, že závěr je takřka neuvěřitelný...vraha jsem neuhádla. Jinak opět super kniha.
![kokosek kokosek](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi povedená detektivka. Pro mně lepší než Netopýr. V něm se autor teprve hledal. Tady je Nesbo v té nejlepší formě. Rozhodně uhodnout vraha není jednoduché a přiznám se, že já to nedokázal. Což je proti novějším dílům pro mně jen a jen dobře.
Vřele doporučuji všem. A tentokrát vůbec nevadí, jestli nemáte přečteného Netopýra. Trošku vám to pomůže, ale není to nutnost, což se u dalších pokračování nedá říct, tam už ta provázanost je větší.
Takže závěrem jen - už ať je tady nová knížka.
![kackaj kackaj](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Čtyři hvězdy pouze kvůli tomu, že kniha nebyla tlustši, miluju Haryho Holea a díky teto knížce jsem s nim mohla strávit pouze jeden a půl dne.
![lucije87 lucije87](https://www.databazeknih.cz/img/users/40_/40238/40238.jpg?v=1381127964)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zápletka mě bavila a Harryho Holea jsem si oblíbila. Pěkně popsané Thajsko a postavy. Nesedl mi konec - moc neuvěřitelné.
![kneslova kneslova](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/34169/34169.jpg?v=1381127975)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pro mě je to druhá kniha kniha od J.Nesba, která se dá slušně číst. Výborně popsané Thajsko, to bylo velmi přínosné pro celkem obyčejnou detektivní zápletku...
![aktak1203 aktak1203](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Souhlasím s většinou, že po Netopýrovi, je to úplně jiná káva. Ne moc komplikovaný příběh ovšem ani nevím jak jsem ji přečetla.
![egan egan](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Úplne obyčajná detektívka. Po slabučkom Netopýrovi je to ale rozhodne posun k lepšiemu. Číta sa pomerne rýchlo, dej napreduje a hrdinovia sú celkom duchaplní. Dúfam, že pri Nesbovi platí, že sa každou novou knihou zlepšuje, lebo inak si zatiaľ jeho obrovskú obľúbenosť vysvetliť neviem.
![Zodiak Zodiak](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/17274/17274-526.jpg?v=1415085089)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jo Nesbø mě opět přesvědčil, že dokáže udržet čtenáře v napětí a nejistotě téměř po celou knihu. Dokáže čtenáři přiblížit prostředí děje a postavy, aniž by ho ale nějak nudil sáhodlouhými popisy. A přestože je to krimi a tedy odpočinkový žánr, člověk se i dozví něco o místních zvycích (osobně jsem si našel mapu Bangkoku a trochu se v ní porozhlédl).
Jedinou výtku mám k samotnému odhalení a dopadení. Na mě je to příliš supermanské a ve stylu Holywoodu.
Taky mě trochu mrzí, že čtu sérii skoro v opačném pořadí, než byla napsána. Ale tak knihy u nás vycházejí a není to zase tak velký nedostatek, děj na sebe nenavazuje, pouze trochu osudy některých postav.
Pokud tedy máte rádi občas trochu drsnější krimi, tak doporučuji. Na dovolenou ideální.
![dangerita dangerita](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/16139/16139.jpg?v=1381127955)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
U mě spokojenost. S příběhem i s autorovým stylem. Moc se mi líbí jak dokáže vykreslit prostředí, ve kterém se děj odehrává. A to aniž by to čtenáře nudilo, nebo příliš zdržovalo od rozplétání nitek vedoucích k nalezení vraha. Při čtení knihy jsem opravdu místy měla dojem, že cítím thajské podnebí na vlastní kůži :-)
![asterixka asterixka](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/18783/asterixka-fB1.jpg?v=1547069019)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Brilantně napsané. Na to, že to je autorova druhá kniha, velmi podařená detektivka. Moje šestá Holeovka :-)
![evasamankova evasamankova](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/16562/evasamankova-7A4.jpg?v=1611603567)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
O hodně lepší než vcelku slabá prvotina Netopýr a skoro téměř úžasné jako autorovy pozdější knihy. Kniha se četla sama, druhou polovinu jsem přečetla na jeden odpolední zátah. Bylo příjemné se vrátit do mladších let H. Holea a dozvědět se o něm něco nového. Velmi se těším na Levharta. Bude to asi velká jízda-)
![kindlic kindlic](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/27335/27335.jpg?v=1381127969)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Príbeh nie je extra komplikovaný ako v prípade Spasiteľa alebo Pentagramu ale ako zavŕšenie rannej éry Nesbøvej tvorby beriem všetkými desiatimi. Ako fanúšik DeNira, Manchestru United a Jimiho Hendrixa som sa tešil ešte viac a potvrdil som sám sebe, že Nesbø patrí medzi mojich najobľúbenejších.
- ,,Vrátím se," odpověděl bezvýrazne, jako by to byl refrén, kterého má už plné zuby
![vysypanel vysypanel](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/21686/vysypanel-gmQ.jpg?v=1579021276)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
dost dobré i když bylo poznat, že je autor ještě nevypsaný - novější věci jsou propracovanější...
Excelentní. Jednoduše - Nesbo!