Syn
Jo Nesbø
Sonny je navonok poslušný väzeň. Odsúdili ho v osemnátich rokoch za dve brutálne vraždy, ktoré nespáchal. V modernej väznici, z ktorej sa údajne nedá ujsť, slúži ostatným väzňom ako spovedník a dáva im rozhrešenie. Hlavný inšpektor Šimon Kéfas je policajt zo starej školy. Sonnyho otec bol jeho kolega, kým nespáchal samovraždu. V liste na rozlúčku sa priznal k rozsiahlej korupcii. Sonny ho dovtedy vnímal ako dokonalého človeka, pre Šimona bol blízky priateľ. Ten list však obrátil ich svety naruby. Všetko sa zmení, keď jedna z väzenských spovedí odkryje ďalšie otcovo tajomstvo. Sonny utečie z väzenia a honba za pravdou a spravodlivosťou sa začína.... celý text
![KristinaK KristinaK](https://www.databazeknih.cz/img/users/91_/91555/m_91555-zGs.jpg?v=1459855069)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jo Nesbo mě nezklamal ani tentokrát a to i bez Harryho! Napětí, strach, propracované do detailů, překvapení až do konce.. tak jak všechny jeho knížky, super!
![Košišta Košišta](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tři dny čirého napětí a úvah, kam na ty náměty ten Nesbo, chodí?? Znovu pekelně skvělé čtení, k vlastní radosti jsem na konci zůstala překvapená. Díky všem recenzentům tady, kteří chválili a donutili mě, abych napsala na ježíškův seznam Syna na první místo, jako prioritu, nezklamal ;)
![Fillipa Fillipa](https://www.databazeknih.cz/img/users/95_/95899/m_fillipa-z0e.jpg?v=1540828698)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knihu jsem poslouchala a bylo to velmi příjemné. Dávám 80%, i když Sonny je neuvěřitelný - člověk se sotva základním vzděláním a bez životních zkušeností, dospívající ve vězení, závislý na heroinu - kde se naučil všechno, co mu umožnilo dotáhnout tažení do konce? A proč si přes tyto výhrady příběh ráda poslechnu znova?
![sioux sioux](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Syn se Nesbovi povedl. První půlka pomalejší, druhá výborná a je těžké se od ní odtrhnout. To, že tam nebyl Harry Hole bylo pro mě osvěžující.
Na knize oceňuji dobré napětí, plynulý děj bez nějakých zádrhelů, nebylo to tak překombinované jak u některých knížek s HH. Co mi vadilo bylo velké množství narkomanů, bezdomovců, korupce, člověk by z toho nabyl dojem, že Oslo je jedno velké doupě všech neřestí. Vůbec mě Nesbova fascinace drogami, alkoholem, bílým masem trochu unavuje, pro mě by bylo zajímavé, kdyby napsal nějakou normálnější kriminálku.
Ale psát umí, to se musí nechat.
![PetraMishka PetraMishka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Vynikající kniha bez Harryho Holea. Hlavní postavě snad ani nelze nefandit, detektiv Šimon Kéfas je podobný jako HH, ale má zajímavější "vnitřní motor".
![slapr slapr](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/117045/m_117045-VqQ.jpg?v=1459855103)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsem poslouchal namluvenou. Chvíli mi trvalo než jsem pochopil, že tentokrát se Harry opravdu neukáže, ale nakonec to ani moc nevadilo. Jo Nesbø má obrovský talent a prostě umí.
![ZRADO ZRADO](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/44871/44871-wHV.jpg?v=1449403832)
Určitě jedna z těch lepších Nesbovek a to i bez H.H :) všechny Nesbovky jsem poslechl jako audio a je to vždy záruka kvality.
![simona5r simona5r](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/28199/28199-ghz.jpg?v=1472661476)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Poslouchala jsem jako audioknihu. Začátek byl pro mě pomalý a složitý na zorientování pro výskyt mnoha postav. Postupně mě ale kniha pohltila a začala jsem Sonymu fandit. Dobře vymyšlený příběh a konec slibující pokračování :-)
![Richardson Richardson](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Abych řekl pravdu, tak s menším odstupem vlastně mohu říct, že se mi Syn líbil více než některé díly série HH (třeba Levhart). Jestli takhle bude vypadat "postholeovské" období Nesba, nemůžu se dočkat další knihy.
![střapatá střapatá](https://www.databazeknih.cz/img/users/49_/49376/m_49376.jpg?v=1459854934)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Wow. Syn je zkrátka skvělá kniha, která se vyrovná i té nejlepší Holeovce (pro mě Sněhulák). Charaktery skvěle vykresleny, oblíbila jsem si snad všechny (nejvíc samozřejmě Sonnyho). Postavy mají navíc výborně vybraná jména, která se k nim hodí a jsou jsou snadně zapamatovatelná (to mi u Holeovek občas chybělo). Příběh je pěkně vymyšlený a samozřejmě čtivý, takže za mě dobrý :)
![Vilas1979 Vilas1979](https://www.databazeknih.cz/img/users/61_/61908/m_61908-0if.jpg?v=1459854941)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Nesbo bez Harryho? Bude to fungovat? Dá se řici, že ano, zopakuji to stále dokola omílané klišé: Nesbo prostě psát umí, takže se to četlo docela dobře. Ale že by ve mně Syn zanechal nějaký výrazný dojem, to se s odstupem času tedy říci nedá, vlastně si jen pamatuji, že hlavní hrdina se jmenoval Sonny, a to je trochu málo. Skoro bych řekl, že se mi víc líbila zatracovaná Krev na sněhu 2.
![yoseff yoseff](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moje první setkání s autorem a teď už vím, že rozhodně ne poslední. Kniha přečtena "jedním dechem".
![alsae alsae](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19191/19191-jHF.jpg?v=1447320831)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kvalitou je knížka rozhodně srovnatelná se sérií HH. Rozhodně mě nijak nezklamala, propracovaný příběh, zajímavé postavy, až mě mrzí že už ji mám přečtenou.
Super! A dokonce se mi i snadno pamatovala jména, což nevím proč, ale u Nesba s tím mívám problém. A taky se přiznám, že mi chvíli trvalo, než mi došlo, že tam HH nebude. Příběh je super, dobře promyšlený, Šimon je mi sympatický, má to spád a byť nevěřím, že s heroinem jde tak snadno přestat, tak mi to nijak nevadilo a věřila jsem všemu do poslední tečky.