Ta přede mnou
Tony Strong
Temný psychologický thriller, který byl ještě před vydáním prodán do více než 30 zemí po celém světě a jehož autorem je úspěšný spisovatel, vystupující pod pseudonymem J. P. Delaney. EMMA se snaží vzpamatovat z traumatického přepadení a se snoubencem hledá místo, kde by mohla začít nový život. Ovšem žádný z bytů, které navštíví, pro ni není cenově dostupný – anebo se v něm necítí bezpečně. Dokud nenavštíví ten dům na Folgate Street. Je to mistrovské architektonické dílo – minimalistický design ze světlého kamene a skla se vzdušnými, otevřenými prostory. Ten dům má ovšem také svá pravidla. Tajemný architekt, který ho projektoval pro svou rodinu, má totiž pro nájemníky celou řadu nařízení a restrikcí – nesmí mít např. žádné knihy, ozdobné polštáře či jiné dekorativní předměty, dokonce ani fotografie. Tenhle prostor má totiž své nájemníky změnit – a také to udělá. JANE prožila osobní tragédii a také ona potřebuje nový začátek. Když objeví dům na Folgate Street, okamžitě ji uchvátí – stejně jako jeho sice trochu odměřený, ale přitažlivý tvůrce. Brzy po nastěhování se však Jane dozvídá o záhadném předčasném úmrtí předchozí nájemnice – ženě, která byla Jane podobná jak vzhledem, tak věkem. Čím více se Jane snaží v onom příběhu rozlišit pravdu od lží, tím více je nucena podřídit se stejným pravidlům, dělat stejná rozhodnutí, stýkat se s těmi samými lidmi a zažívat stejný teror jako ta předešlá…... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2022 , TémbrOriginální název:
The Girl Before, 2017
Interpreti: Kristýna Podzimková , Máša Málková
Kniha se četla úplně skvěle. Můj první thriller a jsem nadšená. Všechny postavy byly hezky psychicky narušené, jen každá trošku jinak. Rozhodně by neuškodilo si z knihy ponechat trochu toho perfekcionismu a minimalismu i v běžném životě.
Čekala jsem víc. Víc napětí, víc informací ohledně těch technických vymožeností, víc příběhu. Zajímavé to rozhodně bylo, stejně tak čtivé, ale pachatel a celkový závěr knihy překvapující nebyl. Vlastně celý vývoj příběhu byl takový jasný, předem daný a očekávaný. Ale ne, vlastně to bych lhala, charakter Emmy, který vycházel postupně najevo, mě přece jen trošku překvapil.
Zajímavé a velmi dobře sepsané téma, myslím že autor si s ním pěkně poradil. Kniha se čte velmi dobře a není problém se do ní začíst.
Zo zaciatku pomaly rozbeh, neskor primerane stupnovanie napätia, ale koniec...no na to aka tam bola scena, opisane len par slovami. Myslím, že sa tu autor mohol viac "vyšantit".
Kniha se čte velmi svižně. Každá kapitola je rozdělená dle dvou hlavních postav, dějové linie se krásně proplétají. Nedokázala jsem v průběhu čtení tipnout vraha a konec mě překvapil. Doporučuji.
Přečteno na jeden dech.
Kniha, u které se mi vystřídaly snad všechny možné pocity během čtení.
Vřele doporučuji, krásný konec
Strhující, napínavá, plná překvapení. Knihu jsme přečetla za 1 den, prostě se nešlo od ní odtrhnout...
Chvílemi mi knížka připadala podobně bezduchá jako ty ze série "odstíny šedi". Ke konci sice napínavá, ale to celkový dojem nezachrání.
Přiznám se, že ač je námět originální, postavy silně narušené zvrácenými obsesemi a atmosféra je tíživá, z mého pohledu to ale není taková pecka, jak jsem očekávala. Do jisté míry jsem postrádala nějaké tempo a gradující napětí, ale narazila jsem na partičku pěkně zakomplexovaných narušenců. Pak jsem si představila sebe v situaci Jane - ano, zbláznila bych se.
Miluju technické vychytávky všeho druhu, nicméně dům, který mě kontroluje na každém kroku, ovládám ho pouhým pohybem zápěstí a chytrým telefonem, ale přitom sám je pánem, je to moc ujetý i na mě.
Vážně slušný thriller, s prvky, které do budoucna nejsou úplně vyloučené. K tomu všemu stačí blázen s jasnou vizí, a závěr? Přečtěte si ho.
Zajímavé, čtivé, neočekávaný pachatel. Nemůžu říct, že kniha byla bomba, ale pro milovníky psychothrillerů určitě stojí za přečtení.
Můj historicky první psychologický thriller a jsem nadšená! Knihu jsem si domů pořídila rovnou, protože obálka je naprosto super.
Příběh je chytlavý, opravdu hodně, vzhledem k tomu, že jsem u téhle knihy vydržela do půl 4. do rána, protože jsem prostě potřebovala vědět, jak to celé dopadne. Přesně jak už se objevuje v dalších komentářích - příběh je čtivý a postavy byly vykreslevy dost přesvědčivě, až mi někdy lezl mráz po zádech. Dům ve Folgate Street byl hodně zajímavý a jeho atmosféra člověka úplně pohltí.
Knihu doporučuji jak milovníkům tohoto žánru, tak i těm, kteří chtějí vyzkoušet něco nového.
Tak i já mám za sebou tohle veledílo, které na každém rohu bylo opěvováno a medializováno. Kniha se mi líbila, ale abych z ní byla celá unesená, to se říci nedá.
Příběh byl čtivý, rychle ubíhal i díky krátkým kapitolám.
Charaktery postav byly velmi přesvědčivé a proto mě překvapilo i jejich pozdější chování a zjištění, kdo za co může a tahá za nitky. Atmosféra příběhu, zvlášť popisování bydlení v domě ve Folgate Street, byla velmi skličující a mrazivá. Tyhle domy vážně nejsou a nebudou moje parketa :-D
Ta přede mnou je uspokojivý psychothriller a těším se, až ho uvidím i na filmovém plátně (jsem si jistá, že kniha bude ale stejně lepší) :-)
Knížka byla velmi dobrá, ale nějak ve mě nezanechala žádný dlouhotrvající pocit. Charakteristika postav byla pozoruhodná, myslím, že nikdo nečekal, co se z Emmy ani Jane vyklube. Ke konci už bylo celkem jasné, do za tím stojí, ale přeci jen si čtenář nemůže být ničím jistý. Doporučuji
Zajímavý příběh, střídání pohledů očima dvou žen. Ze začátku jsem se ztrácela v tom, kdo zrovna vypráví, pak jsem na to přišla. Kapitoly Emma nemají přímou řeč v uvozovkách, kapitoly Jane uvozovky mají. Kniha se dobre čte, ale ke konci mi přišlo nevěrohodné chovani postav, jakoby došito horkou jehlou.
Zaujal mě obal a název knížky, proto jsem si ji koupila. Vůbec toho nelituji, je napinava, čtivá a má úžasnou zápletku s neočekávaným koncem. Líbilo se mi, že postavy, o kterých jste si mysleli, ze je chápete, vůbec neznáte. Dokázali vás mile nebo nemile překvapit.
Knížku doporučuji, takže pokud vahate tak už neváhejte a přečtěte si to. Hlavně by si to mohli přečíst fanynky Zmizele a Dívky ve vlaku
Knížka se díky krátkým kapitolám četla rychle. Děj pěkně ubíhal, líbil se mi nápad dvou dějových rovin, které se vzájemně proplétají.
Zajímavá kniha a velice zajímávý příběh. Ze začátku jsem z něj byla trochu rozpačitá, ale jak děj postupoval víc a víc mě vtahoval dovnitř. Díky za neobvyklý příběh. Byl fajn.
Anglie architektura psychoterapie napětí tajemství psychohry manipulace (psychologie) lhaní, lži strašidelné domy zfilmováno – TV seriálAutorovy další knížky
2017 | Ta přede mnou |
2018 | Věř mi |
2020 | Dokonalá manželka |
2021 | Slušní lidé |
Přijemná knížka. Určitě se hodí ke čtení při tomhle počasí. Na zimní sychravé počasí akorát.