Tá predo mnou
J. P. Delaney (p)
Napíšte zoznam všetkých vecí, ktoré považujete za dôležité pre svoj život. Požiadavka je na prvý pohľad čudná, dokonca vtieravá ? a pre dve ženy, ktoré ju splnia, bude mať zničujúce dôsledky. EMMA Emma si po traumatickom rozchode hľadá nový byt, ale tie, ktoré jej realitní agenti ukážu, si buď nemôže dovoliť, alebo sa v nich necíti bezpečne. Jej predstavám vyhovie až dom na Folgate Street 1. Tento architektonický skvost zo svetlého kameňa má minimalistický dizajn, obrovské okná a vysokánske stropy či najmodernejšiu elektroniku. Nájomníčka však musí dodržiavať zvláštne pravidlá. Tajomný architekt, ktorý dom navrhol, si ponecháva úplnú kontrolu: nijaké knihy, nijaké ozdobné vankúše, nijaké fotografie alebo rušivé osobné predmety. Dom je navrhnutý tak, aby zmenil svojho obyvateľa ? a to sa mu aj podarí. JANE Jane po osobnej tragédii potrebuje nový začiatok. Keď jej ponúknu na prenájom dom na Folgate Street 1, okamžite ju zaujme pôsobivý priestor aj jeho odmeraný, ale príťažlivý tvorca a majiteľ. Jane sa do domu nasťahuje a čoskoro sa dozvie o predčasnej smrti predchádzajúcej nájomníčky, ktorá sa na ňu vekom aj vzhľadom dosť podobala. Keď sa Jane usiluje rozmotať klbko lží a zistiť pravdu, nevedomky sa správa podľa rovnakého vzorca, prijíma rovnaké rozhodnutia, stretáva sa s rovnakými ľuďmi a prežíva rovnaké hrôzy ako ona. Je však oveľa silnejšia ako nešťastná Emma. ASTRID Ďalšia žena na prenájom?... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2017 , Ikar (SK)Originální název:
The Girl Before, 2017
Ano, také mi velice chyběly uvozovky v přímé řeči ale jinak se kniha četla dobře. Konec u Jane byl naprosto vynikající.
Jak je patrné z této knihy, ještě se dá v žánru psycho-thrilleru z prostředí nového bydlení hodně vymyslet. Zde se dočkala inovace jak forma, tak obsah. Dvě a více dějových linií není sice nic nového, ale jejich vyšší provázanost už patrně ano. V příběhu je více než jeden psychopat resp. podivín, což také není příliš obvyklé. Když připočtu mnohé dějové zvraty a závěrečné překvapení, mám tu velice čtivou knihu, u které jsem se dobře bavil a dokonce dozvěděl leccos zajímavého z architektury, psychologie a porodnictví.
Super, knihu jsem přečetla jedním dechem. Jediné co bych vyčetla, jsou chybějící uvozovky v přímé řeči u kapitol s Emmou, nikdy bych netušila jak moc mohou chybět.
Bylo to dobré, jsem spokojená. Ve své podstatě byla kniha docela šílená. Nikdy v životě bych nemohla takto bydlet. Byla to docela děsivá představa. Kniha se četla výborně, chvíli mi trvalo, než jsem pochopila, jak se kapitoly střídají, ale pak to již svištělo.
Na knihu jsem se hodně těšila a nezklamala mě. Děj zajímavý, napínavý a nutící číst dál. Čekala jsem možná maličko víc, ale i tak doporučuji.
Čtivá kniha, zajímavý námět, příjemné zpracování. Cáklé postavy narušené všemožnými způsoby. Text bez uvozovek mi zpočátku taky nesedl, ale pochopila jsem, že sloužil hlavně k odlišení časových rovin. Dá se na to zvyknout a dost to pomáhá při orientaci. Za mě to byl povedený a originální kousek.
Došlo i na mě a zapůjčila si knihu, která oblétla svět, rozpoutala vlnu názorů a já tuto jednohubku, přečtenou za pár hodin mohu konečně posoudit také. Námět knihy, děj, zápletky a popisy postav, které nebyly "normální" nebyly špatné . Líčení osudů dvou žen, žijící v noblesním bytě, každá v jiném časovém období, plný zákazů, zároveň až hrůzy, s prvky psychothrilleru. Čtivé, napínavé. Kniha si našla své čtenáře i odpůrce. Věřím ,že si knihu jistě zase po čase přečtu. Styl psaní se mě líbil.
od knihy jsem čekala mnohem víc! Během čtení mi párkrát v hlavě naskočila podobnost s 50 odstínů... a dost mi vadili chybějící uvozovky! Za mě průměrná kniha! Mrzí mě že čím větší je povyk kvůli nějaké knize, o to víc stojí za prd :-D
No nic moc, nápad dobrý, ale že bych byla napjatá nebo překvapená tak to nee. A ty chybějící uvozovky u přímé řeči mi teda dost vadily :-/
V určitých pasážích chybí uvozovky v přímé řeči, ne že by chyběli jen tam, ale prostě nejsou nikde v knize. Příběh fajn, ale konec uspěchanej a motiv hlavní postavy ("teď") dost zvláštní.
Ale jo, šlo to....konec sice takový moc rychlý, ale jsem v celku spokojená. Přečteno za dva dny.
Přehodnocená kniha. Velmi jednoduchý styl psaní jak od středoškoláka. Vadí mi používání přítomného času a absence uvozovek v přímé řeči. I mě to hodně připomnělo brak 50 odstínů šedi, což mě nudilo. Dočetla jsem jen ze zvědavosti jak to dopadne. Konec sice překvapil, ale ten a zajímavý námět knihy nestačí k dobrému hodnocení. Dalo se z toho vytěžit více. Za mě podprůměr.
Podle recenzi jsem čekala něco jiného, víc napínavějšiho. Rozjelo se to až po 200 stránce. Do čteni jsem se musela nutit jen abych věděla jak to dopadne.
Neotrely namet modernich technologii v malem psyho pribehu, temer od zacatku je jasne, ze zaver nebude takovy, jak se ma celou dobu zdat, ale to nic neubira na napinavosti. Ta prede mnou patri ke kniham, jejichz pribeh casem urcite zapomenu, ale stejne tak urcite mohu byt rada za precteni a mohu ji doporucit dale. 80%.
Přijemná knížka. Určitě se hodí ke čtení při tomhle počasí. Na zimní sychravé počasí akorát.
Kniha se četla úplně skvěle. Můj první thriller a jsem nadšená. Všechny postavy byly hezky psychicky narušené, jen každá trošku jinak. Rozhodně by neuškodilo si z knihy ponechat trochu toho perfekcionismu a minimalismu i v běžném životě.
Anglie architektura psychoterapie napětí tajemství psychohry manipulace (psychologie) lhaní, lži strašidelné domy zfilmováno – TV seriál
Super napínavá kniha, od které se nešlo odtrhnout. Krátké kapitoly které byly zajímavé tím že se to střídalo a v jednu chvíli vyprávěla Emma a v jednu Jane i když ze začátku jsem měla problém se v tom zorientovat. Konec mě překvapil, protože nakonec nabral úplně jiný spád.