Tá predo mnou
J. P. Delaney (p)
Napíšte zoznam všetkých vecí, ktoré považujete za dôležité pre svoj život. Požiadavka je na prvý pohľad čudná, dokonca vtieravá ? a pre dve ženy, ktoré ju splnia, bude mať zničujúce dôsledky. EMMA Emma si po traumatickom rozchode hľadá nový byt, ale tie, ktoré jej realitní agenti ukážu, si buď nemôže dovoliť, alebo sa v nich necíti bezpečne. Jej predstavám vyhovie až dom na Folgate Street 1. Tento architektonický skvost zo svetlého kameňa má minimalistický dizajn, obrovské okná a vysokánske stropy či najmodernejšiu elektroniku. Nájomníčka však musí dodržiavať zvláštne pravidlá. Tajomný architekt, ktorý dom navrhol, si ponecháva úplnú kontrolu: nijaké knihy, nijaké ozdobné vankúše, nijaké fotografie alebo rušivé osobné predmety. Dom je navrhnutý tak, aby zmenil svojho obyvateľa ? a to sa mu aj podarí. JANE Jane po osobnej tragédii potrebuje nový začiatok. Keď jej ponúknu na prenájom dom na Folgate Street 1, okamžite ju zaujme pôsobivý priestor aj jeho odmeraný, ale príťažlivý tvorca a majiteľ. Jane sa do domu nasťahuje a čoskoro sa dozvie o predčasnej smrti predchádzajúcej nájomníčky, ktorá sa na ňu vekom aj vzhľadom dosť podobala. Keď sa Jane usiluje rozmotať klbko lží a zistiť pravdu, nevedomky sa správa podľa rovnakého vzorca, prijíma rovnaké rozhodnutia, stretáva sa s rovnakými ľuďmi a prežíva rovnaké hrôzy ako ona. Je však oveľa silnejšia ako nešťastná Emma. ASTRID Ďalšia žena na prenájom?... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2017 , Ikar (SK)Originální název:
The Girl Before, 2017
75%
Když se ten večer sprchuju, najednou zhasnou světla a začne téct studená voda. Trvá to jen pár vteřin, ale je to dostatečně dlouho, abych dostala strach. Nejdřív si řeknu, že Vandrák v komoře uvolnil nějaký kabel, ale hned nato mě napadne, že to udělal samotný dům. Začíná se ke mně chovat nepřátelsky, aby mi dal najevo, že se na mě jeho pán zlobí.
Přečetla jsem si tento psychologický thriller znovu a nelituji. Originální příběh s nápaditou zápletkou a rozuzlením. Konec je nečekaný a rozhodnutí Jane jsem naprosto chápala.
Autor tady skvěle popisuje schopnost manipulace s druhou osobou a postavy má moc zdařile vyobrazeny.
Já bych v takovém baráku určitě žít nemohla, ale ono to nebylo jenom v domě, že?
Pro milovníky psychologických thrillerů doporučím.
Od tejto knihy som mala celkom iné očakávanie. A ako to už býva, buď vás očakávanie predčí alebo sklame. Mňa bohužiaľ sklamalo. Asi, keby som túto knihu čítala pár rokov dozadu by sa mi zdala famózna. Teraz sa mi zdala nedotiahnutá. Myslím, že autor mohol využiť viac napätia a tajomna. Čo sa mi však páčilo, bolo štýl rozprávania (Tehdy Emma a Teď Jane). Autor tak ponúka len to, čo si myslia hlavné predstaviteľky a to mne sa veľmi páčilo.
Velice dobře napsáno, děj rychlě ubíhal, líbilo se mi střídání pohledů hlavních hrdinek.Řekla bych, že jako svižná jednohubka na víkend je to idelání čtení.
4.5*
Od této knihy jsem očekávala daleko víc. Původně jsem si jí chtěla koupit ale jsem ráda, že jsem to nakonec neudělala.
Kniha je nezáživná. Není v ní žádná akce a celkově mi přijde, že je o ničem. Jak by řekl můj táta: „Neslaná, nemastná"
Dvě hvězdičky dávám za krásnou obálku...
Kniha má krátké kapitoly a i díky střídání vyprávění Emmy a Jane je děj velmi svižný. Přečteno za dva večery. Během čtení se mé tipy na vývoj měnily a musím říct, že konec mě stejně překvapil. Z tohoto důvodu dávám i plné hodnocení. Myslela jsem si, jak to bude průhledné, ale opak byl pravdou, alespoň tedy pro mě.
Po shlédnutí hodně kladných předešlých recenzí, jsem od knihy čekala víc. Na knihu jsem se těšila, ale nesdílím takové nadšení. Kdybych ji neposlouchala jako audioknihu, pravděpodobně bych ji ve čtené podobě odložila.
Obě hlavní hrdinky, Jane a Emma, byly psychologicky výborně vykresleny, ale pro mě byly postavy ploché a nesympatické. Příběh mě prostě nechytil.
Tak tohle bylo hodne dobry, vubec jsem se nemohla odtrhnout. A jak se snazim pri kazdem pribehu cist mezi radky, tak tady jsem skoro do posledni chvile nevedela, jak to dopadne.
Postavy skvele psychologicky zpracovane, dej se s kazdou otocenou strankou vyvijel..tohle si zaslouzi 5 hvezdicek.
Skvělá kniha. Dobře zpracovaný obsah a díky rozdělení dvou časových linek se čte jedním dechem. Mohu všem doporučit :-)
(SPOILER)
Dvě ženy, dva životní příběhy, jeden zvláštní dům a spousta pravidel. Emma je ve svém bytě přepadena a nechce zde už zůstat. Se snoubencem tak hledají nové bydlení, bohužel si žádné nemohou dovolit. Až minimalistický dům na Folgate Street, který je sice levný, ale obsahuje tolik pravidel, že se z toho člověku točí hlava. Nemohou mít žádný další nábytek, fotky v rámečcích na stěnách, dekorace, knihy… vše musí být neustále uklizené a jako ze škatulky. Minimalismus tohoto domu má změnit i přístup k životu jeho obyvatel. K lepšímu samozřejmě. Proto ho jeho majitel postavil.
Jane po prožití osobního traumatu též potřebuje změnu prostředí a dům na Folgate Street si zamiluje pro jeho zvláštní styl. Pravidla přijme, úspěšně vyplní zvláštní dotazník plný osobních otázek a projde pohovorem. Pak se však dozví o záhadném úmrtí předchozí nájemnice, která jí byla podobná nejen vzhledem, ale i věkem. Jane se snaží zjistit pravdu a má čím dál větší strach, že ji čeká stejný osud jako "tu před ní". .
Po přečtení řady pochvalných recenzí jsem měla od této knihy opravdu velká očekávání. Bohužel nebyla naplněna podle mé představy. Postavy mi od počátku nebyly ani trochu sympatické a nesoucítila jsem s jejich životními traumaty. Stejně tak jejich jednání mi často nebylo vůbec blízké. Příliš mě nenadchnul ani závěr, jelikož jsem ho od jisté chvíle očekávala, ale na druhou stranu jsem ráda, že to skončilo právě takhle. Kniha neurazila, je čtivá, napínavá a nutí Vás otáčet stránku za stránkou, ale tak nějak jsem čekala víc nebo možná něco trochu jiného :)
Překvapilo mě však, že můj oblíbený režisér Ron Howard chystá filmovou adaptaci a tu si rozhodně nenechám ujít!
Psychologie postav se v příběhu postupně odhaluje, až se mi zdálo, že nikdo není úplně normální (kdo ale je,že?). Zápletka je zajímavá a souběh dvou osudů žen vedle sebe dává ději rychlý spád. Vrah mě nepřekvapil:).
Výborně zpracovaná audiokniha.
Takhle napínavou a čtivou knihu jsem už dlouho nečetla. Nadchla mě tak, že jsem ji přečetla během dvou dnů... Docela by mě zajímalo filmové zpracování... Za mě rozhodně plný počet hvězd :)
Tak takhle napínavou knížku jsem dlouho nečetla. Moc se mi líbila, je hezky napsaná, nedá se přestat číst. Děj knížky tak pěkně plyne. Dům pro mě byl až hrůzostrašný, tam bych rozhodně bydlet nemohla. A kam bych dala všechny ty moje knížky ?
Přál bych si vědět jak hodnotit. Hodnocení se zdržím protože by to bylo velmi nízké. Knihu jsem odložil a nedočetl. Místo abych se do děje dostal s každou částí víc a víc jsem se spíš s každou větou vzdaloval a nad knihou neustále kroužil očima, a nebo jsem je kroužil nad sebou, že to stále ještě čtu.
Napínavá kniha, která nejde odložit, příběh, který Vás okamžitě vtáhne do děje.
Doporučuji
Nevšední námět mající velký potenciál který naláká, avšak náročného čtenáře ve finále příliš neuspokojí, neboť není promyšlený do konce... Vyvrcholení a odhalení vraha bylo sice překvapivé, nicméně dle mého názoru unáhleně vtěsnané do posledních pár stran a kvalitativně podané asi jako poslední seriálová řada her o trůny. Hlavní hrdinka je dost protivná, puristický pan architekt à la pan Grey je již o něco zajímavější, ale přesto jej nelze označit za sympatického. Abych však nehodnotila pouze kriticky, co knize nemohu vytknout je počáteční čtivost a spád, pozoruhodné začlenění moderní architektury jakožto hlavního motivu a originální prokládání příběhu dotazníkem pro nájemce, který vyprávění oživí. Hodnotím proto takovým průměrem, který má podle mě na víc.
Vše už tu zaznělo ..... čtivé, napínavé, překvapivý závěr.
Určitě sáhnu po další knize.
Anglie architektura psychoterapie napětí tajemství psychohry manipulace (psychologie) lhaní, lži strašidelné domy zfilmováno – TV seriál
Když jsem si četla recenze na knihu, očekávala jsem větší „wow".
Já nevím..zprvu jsem s knihou zápasila (obzvlášť s kapitolami Emmy). Nakonec mě kniha vtáhla do děje a přečetla jsem ji za dva večery, díky krátkým kapitolám.
Přiznám se,že zjištění vraha mě opravdu překvapilo. Ale závěr příběhu byl strašně hrrr.
Já osobně bych nemohla v takovém bytě žít. S tolika pravidly,asi bych se z toho časem zbláznila.