Tajemný hrad aneb Paměti Františka Povídálka
Bohuslav Březovský
Tajemný hrad Svojanov aneb Paměti Františka Povídálka zní celý název knížky, kterou si oblíbilo již několik generací mladých čtenářů. Hajného syn František vypráví, jak o letních prázdninách spolu s kamarády pátral po tajemstvích hradu Svojanova a strašidel, kterými se to na hradě jen hemží. Knížka pro čtenáře od osmi let vyšla s ilustracemi Heleny Zmatlíkové.... celý text

Tuhle knihu jsem četla v dětství a letos se k ní znovu vrátila, díky letním výletům s vnučkou, po českých hradech a zámcích. Nádherná, dětsky napínavá - jen poslední dobou nemůžu pochopit, proč knihy, které se v dětství líbili mému otci, poté mně a i úspěšně provázeli dětstvím moje děti nenajdou místo v dušičkách dnešních malých čtenářů. Copak se dá na počítači nějak nasimulovat zážitek ze čtení ???

Oblíbená dětská kniha, díky které jsem nutila rodiče navštívit hrad Svojanov, obhlížela hlásku a snažila se zahlédnout aspoň jedno strašidlo. Potěšilo mě, když jsem viděla knížku v novém vydání u dětí mých známých.

Až na jeden detail skvělá dětská knížka, jako malou mě hodně ovlivnila a inspirovala k vlastním pokusům o psaní. Tehdy i teď, když jsem četla s dcerami, mě trochu mrzel konec, kdy se zápletka se strašidly a vysvobozením pana Hamrlíka vlastně nijak nevyřeší. Je spíš pro otrlejší děti, mladší dcera, která je strašpytel, nám po tomhle v noci lezla do postele víc než obvykle :-)

Pěkně zdravím!Jsem již trošku v letech.......ale právě tuhle knihu jsem jako kluk miloval a obrázky z ní obkresloval do mého "strašidelného sešitu".Právě vydání z roku 1969 s luxusními obrázky.Jsem ročník 1966 a do pracek se mi to dostalo asi v mých 11 letech.......přečteno asi 100x.........nemám odvahu si to přečíst po cca 35 letech,nechci si brát iluze:-).......Ani nevím,kde je této tajemné knize mého dětství konec:-)
Pro děcka tehdy super,nevím jak teď v tom přecomputerovaném světě.......

Tuto knihu jsem v dětství miloval. A moc se mi líbily ilustrace spojené s fotografiemi.

Jako malá jsem to milovala!:D Skvělý dětský horor:) tak atmosférický. Vždycky jsem si s bráchou postavili bunkr a četli tohle. Vážně jsme se občas báli, obzvlášť těch kostlivců vysupujících ze tmy na první straně:D Možná proto, že ty úžasné ilustrace měly jako pozadí skutečné černobílé fotografie:D Dodneška si pamatuju jezdce na ohnivé svini nebo toho holiče Kubíčka a taky tu co skočila z věže a spáchala sebevraždu! Jinak je to ale pořád kniha pro mládež;)
1969 | ![]() |
1965 | ![]() |
1971 | ![]() |
1959 | ![]() |
1969 | ![]() |
Teprve když si člověk přečte knihy o strašidlech které jsou horší, dokáže náležitě ocenit právě "Svojanov", který je nejen nesmírně nápaditý, ale i perfektně nadávkovaný. Strašidla jsou tu vylíčena ne jako trapné karikatury, ale jako něco, čeho se (jste-li dítě s fantazií) dokážete bát. Sama mám knihu v obou vydáních a nedokážu se zbavit ani jednoho z nich, protože i když jsou ilustrace H. Zmatlíkové nesmírně roztomilé, ty od M. Vášy jsou zase plné přesně té správné, někdy až mrazivé atmosféry, jakou má celé vyprávění.