Nejsem mrtvá
Anne Frasier (p)
Tajemství detektiva Jude Fontaineové série
1. díl >
Detektivka oddělení vražd Jude strávila tři roky zavřená v temné podzemní cele. Za tu dobu se naučila dokonale číst ve svém sadistickém vězniteli, takže se jí nakonec podařilo uprchnout. Jenomže návrat do normálního světa je mnohem těžší, než si Jude představovala – její přítel si během těch tří let našel novou ženu, kolegové z policejního sboru jí nevěří a všechny ostatní bezmála děsí. Přesto nastoupí zpět do služby a vzápětí začne řešit případ utonulé mladé dívky. Všichni ostatní včetně jejího nového parťáka si myslí, že se jedná o sebevraždu, kdežto Jude je přesvědčená, že se jednalo o násilnou smrt. Nikdo se totiž nevyzná v duších zvrácených psychopatů tak jako ona…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2018 , Ikar (ČR)Originální název:
The Body Reader, 2016
Detektivka Jude, která přežila únos a následné věznění. Život, který ale už nikdy nemůže být stejný jako před tím, protože se hrdinka změnila k nepoznání. A kdo by se nezměnil, že? Sama si to neumím představit. Hodně mi to připomnělo mizející dívky. Knížka zajímavá, napínavá, měla spád a já se těším na pokračování!
Nevím, asi budu jedna z mála, ale tato kniha mě moc nebavila. Zápletka byla na můj vkus nereálná, příběh odbytý a nepropracovaný, postavy ploché, napětí nulové a konec dost překombinovaný. Další díly si ráda nechám ujít.
Moje první přečtená kniha respektive série v žánru detektivka / krimi a jsem nadmíru spokojená. Jelikož v žánru nejsem zběhlá, nemám knihu s čím srovnávat, ale čtení jsem si užila. Zápletka v tomto dílu byla velmi čtivá, nemohla jsem se odtrhnout a takové rozuzlení jsem tedy nečekala. Myslím, že autorka skvěle popsala myšlenkové pochody hlavní hrdinky, problémy s kterými se musí potýkat. Líbila se mi spolupráce Jude s jejím novým parťákem, šlo vidět, že to na ni má pozitivní vliv a musím říct, že jim fandím. (je to pouze moje zbožné přání - žádný spoiler) DOPORUČUJI!
KDYŽ JI POŘÁDNĚ OSPRCHOVAL, UTÁHL KOHOUTEK. DIVOCE SE TŘÁSLA ZIMOU. ZVLÁŠTNÍ VĚC, TENHLE TŘAS, POMYSLELA SI S URČITÝM ODSTUPEM. „MAZEJ ZPÁTKY DO CELY!“ … čte se to hodně dobře. Je to svižný, Jude je sympatická postava, nejn díky tomu, jak se vypořádala s tím, co prožila. Její parťák má taky svýho kosťáka ve skříni, takže je zajímavý sledovat, jak si mezi sebou budují „vztah“. Příběh se odehrává v neurčité době, morálka lidí je špatná (i díky častým výpadkům elektřiny) a tomu odpovídá i drsnější povaha zločinu. Konec přišel tak nějak rychle, ale aspoň nebyl čas na zbytečný vykecávání. Už se těším na další díl!
Skvělé, krátké kapitoly, rychlý spád, všechno nakonec zapadlo tam, kde mělo. Jdu na druhý díl.
Na úvod bych chtěla napsat a zároveň se pochválit za to, že jsem konečně přečetla knihu, kterou mám víc jak rok doma. Udělalo mi to velkou radost. Ruku na srdce, většinou totiž čteme knihy, které jsou nové a na ty staré usedá prach, že ano?
Na začátku knihy se seznamuje s detektivkou z oddělení vražd Jude, která je tři roky vězněná. Podaří se ji utéct a i když je návrat do minulého života těžký, snaží se opět pracovat na oddělení vražd a záhy po návratu řeší nález mrtvé dívky v jezeře. Její intuice a schopnost vnímat maličkosti ji brzy napoví, že se jí celý případ osobně dotýká…
Popis na obálce nám napovídá, že nás čeká thriller. Jenže po pár stranách zjistíme, že se jedná o detektivku. Čtivou detektivku. Knihu jsem přečetla za tři dny, bylo to poutavé a napínavé, kniha mě moc bavila i přesto, že se v recenzích často objevuje slovo „nereálné“. Co je dnes reálné? Navíc v thrilleru nebo detektivce se nereálnost přece promíjí.
V této sérii vyšly ještě další dva díly, Nejsem živá a Nejsem z ledu, časem se na ně také chystám.
Nějak mi unikl význam těch ryb na obálce… je tu někdo, kdo by mi to objasnil? :)))))
Kniha se mi velmi líbila, nazvala bych jí jako "raketový start" super série. Zejména mě velmi potěšila postava Jude, která je velmi příjemně svojská.
Kniha byla dobře napsaná, hlavní hrdinka Jude je sympatická a těším se na další díl. Ubiram jednu hvězdičku za ten podle mě rychle vyřešeny konec. Na ctecce jsem si říkala,že to není možné,že mam 20%do konce a ještě se tam pomalu nic neděje..ale doporučuji i tak přečíst.
Utahaný,nereálný a konec hrozně odfláknutej...a český překlad názvu knihy?ve finále všech 3 dílů?kam na to ty překladatelé chodí...zkusím další díly,ale dám tomu hoooodně času...
Konečně detektivka/thriller, která mi sedla. Super čtivá, hezky to odsýpá, baví až do konce. A že je trochu nereálná? No a? To je i Perníková chaloupka nebo Zlatovláska.
Je to čtivé, to ano, mám za sebou celou sérii, ale vadí mi tam ta neuvěřitelnost a proto tři hvězdy.
Určité pasáže mi přišly neuvěřitelné vůči postavě Jude (opravdu by ochotně dobrovolně brala koktejl léků na vymytí mozku?), ale jinak ihned sahám po druhém dílu.
Kniha prináša nielen detektívnu zápletku, ale sa aj zaoberá rozborom psychiky obete - jej vnútorným prežívaním. Hlavná postava Jude strávila tri roky uväznená v pivnici a poznačilo ju to do konca života. Autorka veľmi reálne opísala ako pristupovali k hlavnej hrdinke jej kolegovia, alebo iné osoby, ktoré ju ľutovali a stala sa stredobodom ich záujmu. Kniha bola pre mňa z uvedeného dôvodu iná, jednoducho zaujímavá.
Jedná se o mojí první knihu od této autorky a byla to fakt jízda.
Postava Jude měla právo na to být tak trochu "magor", a to nejen po třech trýznivých letech strávených v kobce, ale i po smrti své matky. Přitom okolo ní bylo plno jedinců, jejichž zvrácenost se ani nedá správně definovat. Každopádně se jedná o čtivou a do poslední chvíle napínavou krimi, kde mám jen drobné výhrady. Zaslouženě 4,5*.
sérioví vrazi únosy thrillery pro ženy Minnesota (USA)
2018 | Nejsem mrtvá |
2020 | Nejsem z ledu |
2019 | Nejsem živá |
2022 | Najdi mě |
2013 | Obležení / Ve stínu jabloní / Dřív než půjdu spát / Napřed ženy a děti |
Skvělý rozjezd trilogie, do které jsem se zakousla už před pár měsíci, ač prozatím zůstalo pouze u tohoto prvního dílu.
Hlavní hrdinka Jude byla vězněna neznámým trýznitelem a díky velkému štěstí se jí podařilo uprchnout. Nicméně nic není co bývalo a Jude se nevrací do života tak, jak ho dříve znala, vše je jinak. Jude pracovala jako policistka na oddělení vražd, kam se také vrací a téměř okamžitě zaíčná řešit případ, jež se jeví jako sebevražda.
Hvězdu strhávám za některé méně uvěřitelné scény, její čtivost a nádech bych možná zlehka porovnala s detektivní sérií Angely Marsons.
Za sebe doporučuji vyzkoušet.