Svedectvá tiel
Anne Frasier (p)
Tajemství detektiva Jude Fontaineové série
1. díl >
Som Jude Fontainová a pred tromi rokmi som zmizla bez stopy. Môj prípad sa nedoriešil, a kým naň v archíve sadal prach, snažila som sa prežiť nepochopiteľný zvrat osudu – vlastný únos šialencom, ktorý ma týral v pustom dome na okraji zamrznutého Minneapolisu. Bola som odrezaná od sveta, zvukov, slnka, ľudí, a aby som dokázala predvídať konanie svojho väzniteľa, učila som sa v ňom čítať. Každý výraz, pohľad, jemné gesto, úškrn – vo všetkom sa skrývali významy, ktoré mi pomohli prežiť. Navždy ma zmenili. Už nedokážem vidieť len tvár, vidím jej príbeh. Jude Fontainovej sa podarí utiecť vďaka pravidelným výpadkom elektriny, ktoré už niekoľko mesiacov sužujú Minneapolis. No život na slobode ju mätie a jej novonadobudnutá schopnosť čítať ľudí ju aj iných často privádza do rozpakov. Nič nie je ako predtým. Je sama, prehnane vnímavá, trápi ju štokholmský syndróm, klaustrofóbia a takmer nulové vyhliadky na normálnu budúcnosť. Túži po jedinom – vrátiť sa na oddelenie vrážd a zamestnať si hlavu. Podarí sa jej to a hoci jej nový partner Uriah Ashby ju otvorene považuje za blázna, pracujú spolu na prípade nezvestných mladých dievčat. Všetko nasvedčuje tomu, že si samy siahli na život, a predsa čosi nesedí. Ozývajú sa ich zúfalé matky, dejú sa čudné veci, spletajú sa nepravdepodobné nitky... a k tomu všetkému Jude aj Uriaha dobieha vlastná minulosť.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2018 , Ikar (SK)Originální název:
The Body Reader, 2016
Kniha je výborná, napínavá, moc se mi líbila. Velmi dobře se četla, má krátké kapitoly. Doporučuji!!
kniha mi bavila, nebyla špatná,ale tak v půlce jsem tušila,kdo je vrah.Kniha se velmi dobře četla díky krátkým kapitolám.
Na tuhle knizku jsem hrozne dlouho cekala, a mozna proto me trochu zklamala. V nicem se moc nelisi od podobnych knizek od jinych autoru. Zacatek byl sice fascinujici, ale ten vyvoj potom? Jak by mohl clovek, ktery prosel takovou hruzou, zustat tak moc pri smyslech a vicemene okamzite se bez vetsich nasledku vratit do normalniho zivota? Jsem docela zvedava, o cem bude dalsi kniha.
Musím ubrat jednu hvězdičku za ten začátek, který mě přišel rychlý, strašně uspěchaný, málo propracovaný a co se týče hlavní hrdinky a jejího návratu do běžného života, až neuvěřitelný. Jinak se kniha četla dobře a rozhodně hned pokračuji druhým dílem.
Měla jsem vysoká očekávání. Je to čtivý originální thriller, nicméně jsem četla i lepší, ale i tak mohu doporučit. Přečtu si určitě další díly:) 4/5
Velmi poutavě napsaná kniha,hlavní hrdinku obdivuji za to jak dokázala přežít a znovu se vrátit k policii.Tím její utrpení nekončí, zlo si ji zase najde.Určitě si přečtu i další díl.
Kniha byla zajímavá, příběh mě upoutal a bavil. Konec byl trochu rychlý, ale to mi přijde skoro u všech knih.
Máte např. cca 400 stran příběhu o detektivech, jejich osobním a pracovním životě. Ano, hledají stopy, snaží se dopadnout vraha, ale na něj přijdou většinou v posledních 23 - 30 stránkách a pak je všechno rychlé.
To nemění nic na tom, že tahle kniha mě bavila. Zajímavý osudový příběh Jude.
Za me skvela knizka. Pribeh me vtahul, bylo to napinave a ctive. Hned jdu na dalsi dil.
Příběh je napsán velmi čtivě a musím uznat, že spisovatelce Anne Frasierové se kniha opravdu povedla. Děj měl spád. Nebyl prošpikovaný detailním výkresem brutálního násilí, ale přesto to knize vůbec nechybělo, dokonce bych řekla, že mi to zcela naprosto vyhovovalo. Brutálních knih a filmů je všude dost. Tohle bylo dokonale promyšlené, napsané jednoduše. Všechno na sebe hezky navazovalo a v ději se neztratíte. Právě pro svou jednoduchost se kniha čte opravdu velmi dobře.
Skvělá!!! Detektivka jak se patří. Trochu uspěchaný konec autorce odpouštím, protože se četla skvěle. Hned pokračuji dalším dílem.
Dávám za pravdu většině komentářů - knížka je velmi čtivá, okamžitě vplujete do příběhu a nepustí vás. Moc se mi líbila schopnost Jude vidět ostatním neviditelné, byť za její získání zaplatila velmi krutou daň. Během čtení jsem si říkala, že to utíká, žádná hluchá místa a vzhledem k nevysokému počtu stran jsem nečekala změnu....Bohužel teď dávám za pravdu i menšinovým komentářům, že poslední část až tak neslušela skvělému rozjezdu. Měla jsem pocit, jako by to autorka chtěla už už dopsat, prostě na tak zdařilý spád mi závěr přišel jaksi "standardní" a za to ubírám hvězdu. Nicméně Nejsem živá si určitě moc ráda přečtu, postava Jude mě zaujala a autorce rozhodně nelze upřít čtivý styl.
Tak za mě určitě ano. Čtivé, napínavé počteníčko se sympatickou hlavní hrdinkou a jejím kolegou. Kniha mě bavila od začátku až do konce a jdu rovnou na pokračování.
Doporučuji.
*****
Knížka si mě k sobě přitáhla a nepustila. Dobrý příběh, nechybělo napětí, hlavní hrdinka je sympaťanda, vyhovoval mi i jazykový styl. Pro někoho rychlé, pro mě nenafouknuté o zbytečnou vatu. Hned chci další díl!
Pokud bych měla popsat knihu jedním slovem, bylo by to - RYCHLÁ. Rychlý začátek, rychlý útěk, rychlá rekonvalescence, rychlé kolegiální sblížení, rychlá akce, rychlé poskládání si všech puzzlí dohromady, rychlé vyřešení, rychlý závěr, dokonce i ten styl/mluva jsou rychlé, úsečné, co nejstručnější (věty typu: Kocour se neukázal. Vyšly hvězdy. Nestarala se o to. Vrátila se do bytu apod.) Byť by to námětově mohlo být zajímavé, já se s nikým "nesžila" ani nesoucítila (možná jsem to při té rychlosti ani nestihla), bohužel. A viník byl pro mě jasný hned od počátku knihy...
Zajimave napsana kniha, napinavy dej, poutava. Precteno jednim dechem, takze za me doporucuji.
Jistá čtivost se upřít nedá, od začátku jste zvědaví, co se všechno z příběhu nedozvite, ale popravdě se nedozvite nic. Všechno je jaksi polovičaté, nic není vzano pořádně, vyšetřování ledabylé, vývoj hrdinky, ač poskočil o několik měsíců, téměř stagnující, což se bohužel stane i s příběhem někde okolo poloviny. Nutila jsek se číst ještě dál,ale dlouho mi to nevydrželo. Nedotčeno!
sérioví vrazi únosy thrillery pro ženy Minnesota (USA)
2018 | Nejsem mrtvá |
2020 | Nejsem z ledu |
2019 | Nejsem živá |
2022 | Najdi mě |
2013 | Obležení / Ve stínu jabloní / Dřív než půjdu spát / Napřed ženy a děti |
Pěkná detektivní pohádka pro dospělé. Zcela nevěrohodné, ale čte se to opravdu dobře.