Tajemství hedvábného vějíře

Tajemství hedvábného vějíře
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537387/bmid_tajemstvi-hedvabneho-vejire-662fa4494f56a.jpg 4 434 434

Ženu jménem Lilie pronásledují vzpomínky – na dívku, jíž kdysi bývala, a na dávno mrtvou přítelkyni, která výrazně ovlivnila její život. V Číně devatenáctého století, kdy manželky a dcery chodily s podvázanými chodidly a žily v téměř úplné izolaci, vytvořily ženy z daleké provincie Chu-nan své vlastní tajné „ženské“ písmo, nu-šu. Některé dívky byly tehdy spojovány do dvojic s lao-tchung, svým druhým já, v citových svazcích, které trvaly zpravidla až do smrti. Malovaly dopisy na vějíře, vyšívaly vzkazy na kapesníky a sepisovaly příběhy, jejichž prostřednictvím vystupovaly ze své samoty, aby mohly s ostatními sdílet své naděje, sny a úspěchy. Když Sněžný kvítek pošle Lilii hedvábný vějíř s textem v nu-šu, jejich přátelství je zpečetěno a v útlém věku sedmi let se z nich stávají lao-tchung. Obě musí čelit hladomoru a útrapám spojeným s rolnickým povstáním, přemýšlejí o svých sjednaných sňatcích, o své osamělosti, o radostech i tragédiích mateřství. Především jejich vztah, v němž nacházejí útěchu, udržuje obě duše při životě. Pak ale dojde k nedorozumění a celoživotní přátelství se ocitá v troskách. Tajemství hedvábného vějíře nás vrací do čínské historie. Tento hluboce jímavý román zaujme také realistickým dobovým koloritem a skrytou spřízněností s Goldenovou Gejšou. Kniha nabitá lyrismem a emocemi proniká do jednoho z nejtajemnějších lidských vztahů, jakým je přátelství mezi ženami.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: audiokniha , Audioteka , Jota

Snow Flower and the Secret Fan, 2008

Interpreti: Dagmar Čárová

rajen
27.06.2016 5 z 5

Mám ráda tento typ knih. Je to sice román, takže postavy i děj je smyšlený, ale přitom by se klidně takto mohl stát, protože autorka čerpá z reálné historie, téma má víc než kvalitně nastudované, takže se vlastně příjemnou formou dovíte něco z čínské historie. Příběh se odehrává v Číně 19. století a námětem jsou ženy. Můžete si udělat obrázek, jak tehdy ženy žily, jaké měly, nebo spíš neměly, možnosti ovlivnit svůj osud. Tím, do jaké rodiny se narodily, byl jejich celý osud zpečetěn. Utrpení je provázelo celý život, ať už fyzické nebo psychické. Pro evropské ženy, viděno dnešní optikou, je takové postavení a život svázaný tradicemi naprosto nepředstavitelný. Žena nemohla činit žádná vlastní rozhodnutí, nesměla mít vlastní názor, musela žít celý život v područí mužů i výš postavených žen, v jedné místnosti, bez možnosti vycházet i jen před dům. Dozvíte se drsnou realitu o podvazování chodidel. Věděla jsem, že něco takového se v Číně dělo, ale neznala jsem detaily. A ty mě dost šokovaly. Kniha odhalí i tajemství nu-šu, tajného ženského písma, jediného prostředku, jak mohly ženy mezi sebou komunikovat a udržovat přátelství. A to je hlavní téma knihy - přátelství mezi dvěma ženami, které bylo na celý život, tak silné, ale zároveň tak křehké, že jej mohlo zničit jedno malé nedorozumění. Velmi doporučuji k přečtení.

alabra
22.05.2016 5 z 5

Za touto přítažlivou knihou ve vidět velký kus práce, dát dohromady informace na dané téma, které není běžné, to chce víc než jen probrouzdat internet. Proto jsem tentokrát přelouskala i poznámky za textem, které trošku přiblížily obtížnost autorčiny práce. Pro nás svobodumilovné ženy naprosto nepředstavitelný styl života. Knihu hodnotím vysoce, protože mi poskytla plejádu informací, ke kterým se běžně člověk nedostane, v přítažlivém čtivém obalu.

evickakyticka
23.02.2016 3 z 5

Mám ráda, když ve mně kniha dokáže vzbudit pocity. Jakékoliv - špatné, i ty dobré. V této knize jsem jich našla bezpočet. Nejsem typická čtenářka románů pro ženy, ale tento byl opravdu zajímavý. Dozvěděla jsem se mnoho o zvycích v Číně a jen opravdu některé se mi líbí. Líbí se mi především jména, která v překladu znějí tak krásně. Líbí se mi hluboké přátelství mezi ženami a to je asi tak vše. Ale na druhu stranou jsem byla nemile překvapena tématem podvazování nohou. Jak krutý a bolestný zvyk. Nedalo mi to a vyhledala jsem nějaké informace i na internetu. Jak jsem byla překvapena z obrázků ukazujících tuto krutou pravdu... Také silně zakořeněné zvyky, jako hierarchie domácnosti v Číně, by pro nás Evropany byly jen ztěží proveditelné.

Hodnotím průměrem, protože jsem postrádala více popisu kraje, kniha byla velmi jednoduše psaná a důraz se kladl spíše na zvyky a přátelství hedvábného vějíře.

midlajs
06.12.2015 5 z 5

Konecne jsem se zase dockala. Pribeh, ktery vas absolutne vtahne do sveta a nemate sanci myslet na vsednost svych dnu (coze to zitra uvarim?). Jiny kraj, jiny mrav. A je az s podivem jak vse zeny zvladaly ustat svuj osud. Neco na tom je...drzet se pravidel a bude se Ti zit snadneji... Co dostala Snezny kvitek za rany od zivota, jeste ted je mi za ni smutno. Lilie mela takove stesti.....

Bezantina
02.09.2015

Hezký příběh z období Číny 19. století. Velmi přesné popsání koloběhu tradičního života žen v tehdejší době. Pro mě je absolutně nepředstavitelné, že bych celý život strávila s ostatními ženami z rodiny zavřená v jedné místnosti, bez možnosti vyjít svobodně a bez bolestí ven. A také jsem ráda, že dnešní muže v naší kultuře sexuálně vzrušují větší ňadra a ne droboulilinké bolestizpůsobující zdeformované zhnisané a zapáchající pozůstatky chodidel..

morava
26.03.2015 5 z 5

Tato kniha se mi vryla hluboko do srdce, Doporucuji opravdu vsem. V pribehu je toho hodne, cinske tradice, pokora, ucta,pratelstvi,hodne dlouho po precteni, jsem se myslenkama musela vracet k teto knize.Tuto knihu mam doma v knihovne v holandskem jazyce, chystam se ji precist i v cestine.

MichelleS
20.03.2015 5 z 5

Čekala jsem lehce romantické čtení s dávkou exotiky a dostala jsem krásný příběh o přátelství. Postavení ženy ve zcela jiné kultuře, než je nám vlastní, bylo jistě nezáviděníhodné, namísto citu jen poslušnost a dodržování tradic. Sněžný kvítek z vnějšího pohledu strádala a upadala v opovržení, přesto měla dar lásky a svobodnou mysl. Lilie dosáhla bohatství a váženého postavení, v těžkých chvílích jí tradice a poslušnost byly jistotou a pomocí, i když omezovaly její pochopení a vcítění se do pocitů a jednání její lao-tchung. Jaká škoda zahodit upřímné přátelství kvůli malému nedorozumění a vlastní uražené ješitnosti.

gossipavlina
05.03.2015 5 z 5

Písmenkový koncert z pera Lisy See.
Parádní čtení, krásný příběh o přátelství a zajímavý pohled na život v Číně v 19.století. Takové množství zvyklostí a rituálů dodržovali, že snad ani neměli čas na normální život.
Určitě doporučuji k přečtení.

silazwyku
12.12.2014 4 z 5

poutavý, okouzlující a znepokojující příběh...

PomněnkaPrvní
01.12.2014 5 z 5

Toto je kniha, na kterou nezapomenete. Autorka scény vykreslila tak, že je vidíte před sebou jako živé. Jeskyni, řezníkův dvorek, dívčí pokoj. Je to kniha o statečné a pokorné ženě (kterou bych já nikdy nebyla ;)
Tuto knížku řadím ke svým srdcovkám. I když jsem "čtečkařka", jako jednu z mála vyvolených ji mám papírovou v knihovně. Když jsem se ji kdysi rozhodla věnovat blízkému člověku, po čase jsem si ji zase musela koupit, protože mně prostě v knihovně chyběla.
Kniha byla zfilmována - Xuehua yu Mishan (anglický název Snow Flower and the Secret Fan)

Helenicka
14.01.2014 5 z 5

Krásné čtení.

BooksLucyKing
29.09.2013 5 z 5

Úžasná kniha. Nenechala mě chvíli v klidu, musela jsem číst a číst. Nikdy by mě nenapadlo, jak to tehdejší ženy měli těžké.

avad
07.09.2013 5 z 5

Nádherný román. Doporučuji!

Mark13
24.08.2013 5 z 5

DOPORUČUJI, ani psát k tomu nic nebudu, to člověk musí přečíst, aby knihu ocenil! :-) Je ale perfektní...! ;-)

kathaj
09.03.2013 5 z 5

Nádherná a dechberoucí kniha. Já ji četla s úžasem a úctou - nerada bych tuto "dobu" hanila a jakkoliv posuzovala čínskou kulturu. Naopak bych si z ní ráda vštěpila určitou pokoru a úctu k lidem.

Romkal
19.10.2012 4 z 5

Je neskutečné,co všechno ženy musely snášet!A zarážející že s hrdostí a láskou!

valentýna
05.07.2012

Tenhle román vás nenechá v klidu, není divu, podvazování chodidel dívkám okolo 6 let se dělo v některých oblastech Asie ještě v 50. letech min. století, naštěstí například od obřízky již patří minulosti. Na základě svědectví pamětníků a práci historiků i autorů historických románů se o těchto tradicích dozvídáme, a i když je to kruté, je potřeba, aby se lidé o tom dozvěděli a uvědomili si, že i v dnešní době se páchají podobná zvěrstva, kterým je potřeba se postavit a bojovat proti nim. Tento román, ale i vypovídá o lásce a pochopení omylů a chyb jednoho lidského života na sklonku bytí.

Bíba1968
13.02.2012

Je to moc krásná kniha a vypraví o přísných pravidlech života ve staré Číně a postavení žen v této zemi a tím i spojené tradiční zvyky o deformaci chodidel mladých dívek . Je to opravdu krásná,zajimává i když svým způsobem děsivá kniha,ale zaujala mě tolik že si ji později přečtu znova

Mel
30.11.-0001 4 z 5

Velice poutavý příběh vyprávějící o čínské kultuře.