Ďáblův spár
Lara Dearman
Tajemství Jennifer Doreyové série
1. díl
Novinářka Jennifer Doreyová se po několika letech pobytu v Londýně vrací na rodný ostrov Guernsey, aby si uspořádala život a našla ztracený klid. Začne pracovat v místních novinách a těší se, že v poklidném kraji, kde se zná každý s každým, bude psát o místní politice a třeba se i trochu nudit. Když se však jednoho podzimního večera na pláži objeví tělo psychicky labilní utonulé dívky a policie chce případ uzavřít jako zjevnou sebevraždu, Jennifer to nedá a pustí se do pátrání. Díky své houževnatosti odhalí sérii nápadně podobných úmrtí, k nimž na Guernsey za posledních padesát let došlo, a přiměje ke spolupráci i Michaela Gilberta, zasloužilého policejního inspektora těsně před penzí. Je možné, že na ostrově už padesát let řádí sériový vrah a nikdo si toho nevšiml? Lara Dearmanová se narodila a vyrostla na ostrově Guernsey, který je součástí Normanských ostrovů. Později se přestěhovala do Velké Británie, na Sussexské univerzitě vystudovala mezinárodní vztahy a francouzštinu, nějakou dobu pracovala ve finančnictví a poté začala studovat tvůrčí psaní na londýnské St. Mary’s University. Ďáblův spár je Lařin první román, snoubí se v něm její láska ke guernseyským mýtům a folkloru se zájmem o detektivní romány a téma sériových vrahů.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2018 , HostOriginální název:
The Devil's Claw, 2017
Od knihy jsem nic moc nečekala, koupila jsem ji čirou náhodou do počtu kdyby mi náhodou došly nápady co číst. Volba se ukázala šťastnou a knihu jsem četla moc ráda.
Skvělý děj s několika časovými linkami, což bylo příjemné osvěžení. Propojení novinářky s panickými atakami a postaršího policisty byla dobrá volba, která ničemu neuškodila. Aspoň byl pohled z dvou různě nahlížejících stran.
Kdo byl nakonec vrahem, mě zaskočilo ... :D
Na prvotinu výborné. Kniha se čte sama. Několik linií, které vedou k rozuzlení příběhu a vysvětlení historie postav je propracováno dokonale. Budu se těšit na další tajemství Jenny Doreyové a další popis Normanských ostrovů, které jsou drsné ale krásné.
Knihu jsem vyhrála, milé překvapení. Za 2 dny zlouskaná, četla se sama. Určitě jak vyjde další od autorky, budu shánět.
Výborná detektivka, všechno mi tam sedělo. Zajímavá dvojice mladé novinářky a policajta před penzí, atraktivní prostředí normandského ostrova Guernsey i tajemné legendy spojené s místní krajinou. Prokládáné kapitoly z pohledu vraha už jen zvyšovaly napětí a žhavily moje mozkové závity - KDO to sakra je. Bavilo mě to a doporučuji.
Velmi mile prekvapeni. Necekal jsem nic a dostal jsem zrucne napsanou knihu s dobre vykreslenymi postavami, dobrou zapletkou a uveritelnym 'scenarem'. Za me 3 a 1/2 hvezdy a rad si prectu od autorky neco dalsiho.
Knížka s dobrým nápadem a trochu plochými postavami. Celkově se líbíla a za hnusného větrného odpoledne se dobře četla.
Úvod byl naprosto vynikající. Ostrovní prostředí, atmosférická místa spojená s místními okultními pověstmi a úvodní náhledy do mysli vraha, dávali znát, že půjde o vynikající knihu. Poté se děj trochu uvolnil a dal prostor postavám, aby je čtenář lépe poznal. Právě prostřední část byla podle mě příliš zdlouhavá a dala by se klidně pokrátit. Jak u podobných knih bývá, postava vraha překvapivá a závěr napínavý. Líbilo se mi nenásilné rozvinutí nitek pro další pokračování, které působí přirozeně a ne účelově, jako u jiných knih.