Osudy porodní báby
Sabine Ebert
Tajemství porodní báby série
Druhý díl pětidilné německé ságy z temného středověku. Sasko v roce 1173 Porodní bába Marta a její manžel Christian by mohli žít šťastně a spokojeně, ale přichází špatná zpráva: Randolf, Christianův úhlavní nepřítel, se vrátil z cesty do Svaté země. A navíc se ve vesnici objeví medikus, jemuž je Marta se svou schopností léčit lidi už dávno trnem v oku. Okamžitě se chopí příležitosti, aby porodní bábu udal. Christian chce manželku odvést do bezpečí, ale je pozdě. Marta se musí před církevním soudem zodpovídat z nařčení, že je čarodějnice…... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2011 , Knižní klubOriginální název:
Die Spur der Hebamme, 2007
Zezačátku mě hodně překvapilo, že druhý díl skočil hned o několik let dopředu. Trochu mě to mrzelo ale nakonec vlastně autorka zase přešla až k době, kdy se v životě hlavních hrdinů začalo něco dít a to je ve finále dobře. Děj se podle mě vyvinul poměrně rychle, pro Martu až nečekaně. Opět se tu rozvíjí příběh i dalších postav. Zejména ve druhé části knihy je opět perfektně popsáno postavení žen v tehdejší společnosti, jejich zoufalství a bezmoc, když nemohou samy rozhodovat o svém životě. Výsledek turnaje a závěr knihy byl velmi hořkosladký.
Četla jsem jedničku, docela se mi líbila měla spád na závěr s hapyendem. Dvojka mi přišla trochu, jako pokračování kdysi slavného serialu dynastie. Asi nejsem serialový tip, takže dávám si na chvíli pokoj od dalšího dílu.
Opet perfektni zpracovani, nechybi napet a zvraty a osudy vsech postav se ruzne vyvijeji, michaji, osud si s nimi zahrava...
Kostra příběhu je hodně podobná prvnímu dílu. Nicméně, pokud budu příběh hodnotit jako středověkou oddychovku tak za mě plný počet.
Nechápu, jak může některý autor napsat knihu, která má cca 200 stránek a je to nuda. Tato spisovatelka napsala již druhou knihu, celkem tedy přes 1100 stránek, která mě velice bavila. Už se těším na čtení dalších dílů.
Fajn oddychové čtení, děj rychle ubíhá, nejsou zde nudné zdlouhavé pasáže. Romantika, láska, intriky a souboje hrdinů obohacené zápletkou ohledně církevního soudu. Vše co k historickému románu patří. Popis dění se lehce opírá o fakta kolem Saska roku 1173. Co mě nenechalo chladnou, bylo přepadení nákladu se stříbrem, a jak to dopadlo s hlavními hrdiny. Trochu předvídatelné, ale ničemu to neuškodilo.
Příběh Christiana, Marty, Lukase a ostatních pokračuje a při jeho četbě čtenář místy ani nedýchá a fandí svým oblíbeným postavám, aby zlo bylo potrestáno a spravedlnost zvítězila. Jdu číst pokračování...
Stále čtivé, ve stejném duchu jako předchozí díl. Z romantické linky už mi trochu cukaly koutky. Marta je holt objekt vášní všech, což je komické. A ačkoli se opakují některé situace z dřívějška, nenudíte se. Randolfovi jsem se na konci docela smála. Jsem zvědavá, co se bude dít dál.
Je neslušné kopírovat komentáře ,ale mám stejný názor jako "Mátová" . Kniha má opět spád , každá stránka je plná života ,ale pasáže , jak není muže , který by se nezamiloval do Marty , mi trochu vadily . Někdy to mělo opodstatnění ,ale většinou to bylo naprosto zbytečné . Naštěstí těch napínavých situací je podstatně víc a autorka rozhodně není osoba útlocitná a tak její představa tehdejší brutality a chování představitelů církve, myslím je docela reálná . Skoro si začínám myslet jestli nejsem trochu masochista .
Uvidíme jak bude pokračovat 3. díl .
Musím konstatovat, že ve druhém díle jsem se potutelně bavila tím, jak autorka opakuje stejné schéma a kroutila nad tím očima (moje romantické choutky jsem dostatečně nasytila - možná přesytila - v díle prvním) a to "Všichni chtějí Martu a žádnou jinou" ve mě vyvolávalo spíš ironický úsměv. Nicméně opět oceňuji historické reálie a pozadí za tou přeslazenou romanťárnou a možná kvůli tomu mě to stále baví číst.
Druhý díl se mi líbil o špetku míň než první. Je v něm méně " léčitelských" pasáží, které mě v historických knihách baví, zato víc nečekaných zvratů. I když jsem podvědomě tušila, že konec nemůže dopadnout jinak, nevadí. Asi začínám měknout a romantický nádech knihy mi přestává vadit. Co mě ale neskutečně baví, je barvité vyprávění prostředí, okolností, lidí a jejich povah se vším, co k té době patří. Těším se na další díl.
Toto se rozhodně povedlo více než první díl. Celá kniha je plná akce, napětí a také podává čtenáři mnohem lepší vhled do života ve středověku. Nabízí nám přehled o dění v nově vybudované vesnici, která bohatne díky nálezům stříbra, a také u markraběcího dvora v Míšni. Život na obou místech je rozdílný jako den a noc, přesto ale i v mnoha ohledech stejný - všude bují intriky i přátelství, nenávist i láska. Nad vším má moc Bůh v podobě všehoschopné církve a jejích hodnostářů. Celý příběh by se dal charakterizovat několika termíny - neustálé modlitby, nezřízené sexuální orgie a do toho všeho rytířská čest. Ihned sahám po dalším dílu.
2011 | Tajemství porodní báby |
2011 | Osudy porodní báby |
2013 | Sen porodní báby |
2014 | Krev a stříbro |
2012 | Kletba porodní báby |
Vůbec nebudu hodnotit reálnost a nereálnost příběhů, ani historickou rovinu. Knihu beru jako oddechovou záležitost a to se povedlo.