Tajný život stromů
Peter Wohlleben
Tajný život stromů - audiokniha provádí tajemstvími a krásami lesa a odhaluje nečekané skutečnosti o světě stromů. Les je pro mnohé z nás vytouženým místem odpočinku. Je synonymem ticha a nedotčené přírody. Renomovaný lesník Peter Wohlleben nám dává nahlédnout do skrytého života stromů a odhaluje nečekané skutečnosti: stromy mají paměť, předávají si informace, pociťují bolesti, dokonce mohou dostat úpal a časem se jim tvoří vrásky. Mnohé stromy, jako například duby, spolu navzájem komunikují prostřednictvím vonných látek. V okamžiku, kdy je některý ze stromů napaden hmyzem, vysílá vůně jako signály a všechny stromy v okolí upozorní na nebezpečí. Peter Wohlleben čerpá ze svých mnohaletých zkušeností lesníka a ukazuje nám les ze zcela nové stránky. Jeho zábavná knížka, plná nových informací o stromech a lesích, nás přivádí k úžasu nad zázraky přírody.... celý text
Literatura naučná Příroda, zvířata Přírodní vědy
Vydáno: 2018 , KazdaOriginální název:
Das geheime Leben der Bäume, 2015
Interpreti: Aleš Procházka
Naučná literatura, která se čte jako román a ještě ke všemu dobrý román! Peter Wohlleben povýšil námi často přehlížené stromy na hlavní hrdiny své knihy a biologické procesy na dějové zvraty. Kniha je psána neuvěřitelně čtivou formou a kupodivu naprosto postrádá latinské názvy a nudnou faktickou řeč vědy. Pomocí krátkých kapitol a zaujatého vyprávění nám autor/lesník předává nejenom informace o životě stromů, ale také svůj pohled a názor, podle kterého nejsou stromy jen kusy dřeva, ale inteligentními živými tvory schopné komunikovat a vytvářet společenství.
Úžasná naučná kniha o stromech a lese. Až do doby, než jsem se dostala k přečtení knihy od Wohllebena jsem netušila, co vše se o stromech a lesním ekosystému ví a co vše se dá v lese pozorovat a zjistit. Pro mne byl les vždy trochu tajemné místo, vzbuzující pokoru a působící klid. Nyní si, tohoto pro lidi nepostradatelného bohatství budu ještě více vážit a přát mu i lidem, kteří se o stromy starají, aby se jim dobře vedlo. Knihu doporučuji všem.
Po prečítaní tejto knihy, sa vnímavý človek bude určite pozerať na stromy a les inak. Knihu by si mal prečítať každý, aby si uvedomil, že keď nebude stromov, tak nebude ani ludí....
Popravdě, tento typ knih moc nečtu, ale miluji procházky přírodou, hlavně lesem. Knížka mě moc překvapila a na stromy se už budu dívat trochu jinak...
Pro mě byla kniha neuvěřitelná. Autor velmi dobře a srozumitelně popsal fungování stromů a lesa. Byl to pro mě nový pohled a poznatek. Prostě i stromy mají slzy a cítí bolest a přitom žijí daleko déle než jedna lidská generace. Lidstvo by se mělo nad sebou zamyslet.
Pěkná čtivá kniha, ale doporučuji pro čtenáře, který nemá znalosti v oborech lesnictví, ekologie, atd. Fungování vztahů v lese mezi jedinci a prostředím popsáno spíše populárně, než naučně.
Název knihy odpovídá obsahu! Les je prostě kouzelné místo plné zázraků a je skvělé že pan Wohlleben dokáže popsat věci pro širokou veřejnost.
Moje první kniha od autora a jsem nadšená. Tolik fascinujících informací o přírodě. Už se těším na další!
Je pravda, že po přečtení této knihy se člověk na stromy (a rostliny obecně) už nemůže dívat stejnýma očima. A obzvlášť citlivým jedincům by mohla přivodit i lehčí depresi. Každopádně je plná zajímavých faktů a čte se dobře. Jen mi občas neseděl autorův až příliš personifikující styl.
Velmi zajímavá, procítěná knížka o "tajném životě stromů"... Knížka nejednou vede k hlubšímu zamyšlení nad přírodou...
Nádherná kniha! Krásne, srdečné a láskavé písanie / a čítanie / o stromoch, ako o starých dobrých príbuzných. Stromy, ktoré som vždy zbožňovala teraz nabrali v mojich očiach ešte väčší význam a potrebu chrániť ich nie len pre budúce generácie, ale pre ne samotné. Dlžíme im mnoho! Stromy cítia, počujú, majú pamäť a oplývajú množstvom pre mňa fascinujúcich vlastností. Vrele odporúčam.
Dál a dál se ve mně prohlubuje úžas, úcta a pokora k přírodě. Díky za tuto knihu... rozdávám jako dárek všem "majitelům" lesa, které znám.
Les jako jeden velký žijící organismus. Dynamický systém propletený vlastní informační sítí a s pevnými sociálními vazbami a pomocí slabším. Protože v celku je síla. Už nikdy nebudu stromy vnímat stejně.
Tak nakonec jsem se ke knize dostal také a opravdu stojí za to. Autor zajímavě popisuje, co všechno musí různé stromy řešit, kdy je lepší spolupráce a kdy boj, různé osobní i společenské chování a jejich vztahy s houbami, okolními stromy i živočichy, paráda!
Do lesa chodím docela často, někdy tam strávím den či dva, po pár hodinách o samotě se většinou mozek uklidní a naladí trochu jinak než ve městě. A ať už je vlna euforie na které si jedu spuštěná prostou radostí z přírody a okamžité svobody, nebo mi pomůžou rostlinní rádcové (zajímavý je i zpětně klíč k tomu, jak se oni chovají k ostatním rostlinám, například divoký chmel se mi zdá jako klasický popínavý parazit), občas člověk objeví hodně zajímavé věci na které kouká s otevřenou pusou. Několik takových věcí mi kniha pomohla vysvětlit, u některých jsem se snad i strefil. Například monologem, který jsem si "vyslechl" od vysoké borovice o záměru, úspěchu a výšce (speciálně ke mě, mám skoro dva metry)
A u čtení si stíhám jet i svoje vlastní zájmy, teď třeba zkouším uzavřené lahve s různým prostředím - metanotvorné, nebo naopak obyčejné rostliny. Autor mechanismus čerpání vody stromem nedokázal vysvětlit, mě u toho ale napadlo, jak vyrobit jednoduché čerpadlo poháněné fotosyntézou. Pastva pro mozek prostě :)
Bezvadná kniha o tom jak stromy dopravily vodu do vnitrozemí, což jsem nevěděla. A taky to jak jsou některé malé stromy staré a kde rostou jaké stromy. Je to psáno čtivě, takže jsem si jí přečetla dvakrát po sobě abych si něco zapamatovala. Když ted´jdu někam na procházku dívám se hodně víc po přírodě kolem sebe a zkoumám, kde roste jaká rostlinka.
eseje ekologie stromy lesy lesnictví, lesní hospodářství ekosystémy
2016 | Tajný život stromů |
2017 | Citový život zvířat |
2018 | Moudrost lesa |
2018 | Tajná síť přírody |
2017 | Les - Návod k použití |
Doporučuji přečíst každému. Tolik úžasných informací o stromech, které normálně ani nevnímáme, když kolem nich procházíme. Poslechla jsem jako audioknihu a byl to velice příjemný poslech.