Tanec s nepriateľom

Tanec s nepriateľom
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/255053/bmid_tanec-s-nepriatelom-DNW-255053.jpg 4 90 90

Vojnové tajomstvo mojej rodiny. Podmanivý skutočný príbeh silnej, citlivej a odvážnej ženy, ktorá si aj napriek pohnutému osudu zachovala životný optimizmus. Keď Paul Glaser počas návštevy Osvienčimu objaví medzi vystavenými exponátmi kufor z Holandska so svojím menom, jeho život sa prevráti naruby. Po návrate domov sa pokúša vyriešiť túto záhadu a začína pátrať po vojnovej minulosti svojej rodiny. Prostredníctvom denníka, fotografií, listov, ale aj filmov a piesní, odhaľuje neuveriteľný osud otcovej sestry-tety Roosje-a postupne si skladá jej životný príbeh poznačený láskou a zradou.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Motýľ

Tante Roosje - het oorlogsgeheim van mijn familie, 2014

bibi.r
18.01.2016 4 z 5

Kniha se mi opravdu líbila. Myslím, že mi nepřísluší hodnotit co hlavní hrdinka dělala nebo nedělala. Jednalo se o zcela extrémní situaci a ta zkrátka vyžaduje chování, které bychom si v "normální" situaci nepřipustili. Dělala přesně to, co bylo nutné, aby přežila. Dělala to s vědomím, že je to jediné východisko k přežití. Pro mě to byla silná a houževnatá žena.

Na příběhu mě až tak nepřekvapilo, to co se přesně dělo za války a v táborech. Jestliže není člověk úplný ignorant, tak prostě ví, že to co se dělo bylo strašné a nelidské. Jsou to zkrátka informace, které jsou jaksi už všeobecně známé.
Co mě opravdu šokovalo, bylo to co se dělo po válce. Chování typu "No, tak jste byli pár let zavření v táborech. No jasně bylo to tam hrozné, ale nám se taky vedlo špatně, tak už nás neotravujte, nemluvte o tom a běžte pryč, nás to nezajímá."
To že po válce, v tak vyspělé zemi, jako je pro mě holandsko, nebylo dost empatie a pochopení pro ty, kteří to všechno přežili, bylo pro mě opravdu šokující informací. A to včetně toho, jak ostudně se nizozemská vláda vůči těm, kteří se vrátili zachovala a odmítla jim navrátit majetek, který jim byl za války zkonfiskován.
Myslím, že ani dnes tolik let po válce, je stále co odhalovat o naší minulosti. Kdo ví, jak to probíhalo tady u nás.

bookcase
22.06.2015 5 z 5

Velmi čtivá kniha. Můžete mít rozporuplné pocity ohledně hlavní hrdinky, ale kdo ví, jak bychom se v její situaci zachovali my??

Damato
02.06.2015 2 z 5

Když jsem knihu dočetla, vůbec jsem nevěděla co si o hlavní aktérce myslet a jak se na knihu dívat. Na jedné straně mladá- ale už ne nerozumná holka, která beze slova uteče od rodičů, aby se po tom. co zůstane sama k nim pokorně vrátila, poté využije svého osobního šarmu- který ji byl dán do vínku aby se zachránila v koncentračním táboře a udržuje blízký vztah s nacisty na druhé straně tím alespoň trochu odvrátí tragický konec svých rodičů - a v té době , kdy se žilo ze dne na den je to asi určitě pochopitelné, nevěděla co bude druhý den, věřila, že se všichni zachrání. Ale pokud jsem četla více takových vzpomínek z koncentráků - ani v jednom nikdo nepopisoval , že byla v koncentráku "bylinková zahrada", že by se i otupělí bachaři chovali lidsky - byla to až taková náhoda, že by měl německý bachař milé oči? A zrovna v Osvětimi? Měl někdy někdo možnost si do vězení nechávat posílat noviny, nebo psát deník ? Přečetla jsem knihu, napsaná je moc hezky, ale nevím ... určitě se k ní nevrátím a s paní bych se určuítě nikdy setkat nechtěla, ač si určitě prošla ke konci peklem....

Alžbeta11
13.04.2015 5 z 5

Tanec s nepřítelem
„S prvními kroky Chopinova valčíku se dávám do pohybu. S úsměvem se soustředěně dívám do publika. Ženám, které znám hledím do očí. Hudba zrychluje, tanec získává na tempu. I když tancuju od mládí a tanec je moje práce, nikdy se pro mě nestane rutinou. Je pokaždé jiný. Je to moje vášeň,“ Jak krásný a naplněný život Roosje mohla mít. Ale byla válka a Roosje stejně jako ostatní Židé byla deportována do koncentračního tábora. Strhující příběh, který vyvolává spoustu dalších otázek.
Ano, Roosje byla krásná, inteligentní žena a dělala spousty fatálních chyb. Ale právě ty fatální chyby zachraňovaly životy jiných Židů a především ten její. Kniha na mě udělala velký dojem a více než Roosjino chování a jednání, jsem odsuzovala krutost válečného života a koncentračních táborů, jejichž obětí se Roosje stala

Vítek22
04.04.2015 3 z 5

Roojse je rozporuplnou hrdinkou. Dle mého názoru, velkou část věcí, které dělala, byly především v její prospěch. Začíná to tancováním a pokračuje se vztahy s esesáky v koncentračním táboře. Každý z nás by se měl chovat tak, aby se za sebe nemusel stydět. Na druhou stranu nelze pominout fakt, že z jejího chování, měli částečně prospěch i vězni. Kniha se četla dobře.

MichelleS
30.10.2014 3 z 5

Zajímavý příběh, ale zpracování mě nezaujalo. Vadilo mi příliš mnoho prostoru věnovaného Roosjiným předválečným tanečním aktivitám. Přes prožitá utrpení, která si určitě nezasloužila, mi Roosje nebyla blízká jako člověk z mnoha důvodů (vztah k rodičům, přelétavost ve vztazích, zbytečné lži). Na druhé straně oceňuji její optimismus a víru v přežití i v těch nejkrutějších časech. Nejvíc mě šokoval nenávistný postoj k Židům od vlastních spoluobčanů nejen v průběhu, ale i léta po skončení války. Kolik příkoří na ně čekalo doma namísto pomoci.

VePe
17.10.2014 2 z 5

Moc mě nezaujala, příliš popisná, přečetla jsem 1/2.

maryzka
13.09.2014 4 z 5

Kniha je velmi zajímavá, pěkná a je sondou do oblasti lidí, země,politiky, částečně i světa, která se vytvářela po 2.světové válce. Lidé židovského vyznání po válce zapřeli svoje náboženství, nic dětem neřekli ani nevypravovali a dnes si některé věci, které dělají intuitivně tomu nerozumí. Z této knihy by se dal natočit dokument. Kniha by se dala shrnout: každá vláda, každý stát si vytváří dějiny po svém. Byla tam zmínka o tom, že Holandané za války ukrývali ,, židé" ale dokonce je i zrazovali. Bohužel autor říká, že se to ve škole učili jinak. Taky měli za zlé královně, že utekla a přitom ve škole se učili, že udělala dobře.

Hanin
08.08.2014 4 z 5

Zajímají mě válečné knihy, přečetla jsem jich několik. Nikdy nepochopím, jak se mohlo podařit vyčlenit Židy jako "podlidi" a tak ohromné množství jich usmrtit...
Proč?