Temná tajemství
Michael Hjorth , Hans Petersson
Případy policejního psychologa Sebastiana Bergmana / Sebastian Bergman: Policajný psychológ série
1. díl >
Zavražděný gymnazista? Smutná záležitost, ale hlavně nesmí utrpět dobrá pověst školy! Poklidný život obyvatel švédského Västerås, proslulého pěstováním okurek a množstvím cyklostezek, naruší nález zohaveného těla šestnáctiletého chlapce v nedalekých bažinách. Rogeru Erikssonovi, který nedávno přestoupil na soukromé gymnázium, někdo vyřízl srdce, a tak místní policie celý případ raději přenechá státní kriminálce. Což se s přibývajícími mrtvolami a falešnými stopami ukazuje jako čím dál lepší nápad. Vždyť najít vraha se nedaří ani věhlasnému policejnímu psychologovi Sebastianu Bergmanovi – toho času na odpočinku –, který se sice do vyšetřování zapojil z čistě soukromých důvodů, ale jeho zprvu vlažný přístup brzy vystřídá stará touha být tím, kdo zapeklitý případ vyřeší jako první. Jisté je pouze jedno – všechny stopy vedou ke zmíněné prestižní škole, za jejímiž zdmi se ukrývají temná tajemství… První díl úspěšné kriminální série s postavou precizního, ale sebestředného psychologa a nenapravitelného sukničkáře. „Psychologie je silná stránka této výborně napsané detektivky.“ – Milena Nyklová, Knižní novinky. „Strhující popis týmové práce se všemi klady i zápory.“ – Jana Semelková, Kultura21.cz. „Neuvěřitelně chytré.“ – De Telegraaf. „Nejlepší švédský debut po Larssonovi...“ – Kristianstadsbladet.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2023 , OneHotBookOriginální název:
Det fördolda, 2010
Nebylo to vcelku vůbec špatné, ale chybělo mi napětí a něco, co by mě nutilo se ke knize rychle vracet. Taky se to všechno děsně táhlo.
Tak toto bylo výborné čtení. Zřejmě další skvělá série, kterou chci přečíst:-) Měla jsem obavy, protože severské krimi mě neberou, ale tohle byla opravdu lahůdka. Zajímavý příběh, zajímavé uvěřitelné postavy - to neznamená všechny sympatické a Sebastian překvapivě nepatřil mezi ty nesympatické:-))), čtivé. Opravdu se mi to velmi líbilo a těším se na další díly.
Knihu jsem si vybrala kvůli výzvě a byla jsem mile překvapena. Kniha nepopisuje brutalitu zločinu, ale zachycuje detektivní postup při vyšetřování vraždy mladého chlapce. Jeden díl skládačky postupně zapadá do druhého, až dospěje k odhalení skutečného pachatele. Nebo spíš pachatelů? Nemalý podíl na vyřešení případu má i psycholog Sebastian, jehož zvláštní chování je ovlivněno vztahem k rodičům a tragédií ve vlastní rodině. Miluji tyto rozpolcené osobnosti, jejichž osobní příběh bývá velmi zajímavý (ale samozřejmě jen v knihách, žít bych s nimi nechtěla). Při čtení mi ze začátku vadilo chybějící členění textu (nevím však, jestli to není pouze mou čtečkou). V jedné větě vystupuje jedna postava a v další (bez nějakého přechodu) už vystupuje někdo jiný. Časem jsem si však docela zvykla a už mě to nerušilo. Knihu mohu doporučit.
Toto vyzerá na novú závislosť. Výborný prvý diel, veľmi sympatický tím a teším sa na ďalšie diely.
Jedna z těch bravurních detektivek, která se čte úplně sama, od začátku do konce jedním dechem. Naprosto excelentní vykreslení postav a charakterů, včetně hlavního hrdiny, kterého prostě musíte nenávidět i milovat zároveň. Už se těším na další díly ????
Výborná kniha, která mne připoutala hned od první stránky a nedokázala jsem se od ní odtrhnout až do úplného konce. Vyšetřovaný případ je strhující, napínavý a komplikovaný, má tedy všechno, co by ve správné detektivce rozhodně nemělo chybět. Sebastian je nesympatický, nafoukaný a poměrně promiskuitní, takže jsem si něj musela zvykat v podstatě až do konce ;-). Vyšetřování jako takové bylo hodně složité, ale kniha je napsaná tak, že se v něm určitě neztratíte. Kromě toho zde najdeme spoustu postav, které opravdu sympatické jsou, převážně z řad vyšetřovatelů. Rozuzlení případu je doslova famózní, protože to už několikrát vypadá silně nadějně a také věrohodně, že se podařilo chytit toho správného pachatele - a nakonec je všechno úplně jinak. A jako třešničku na dortu si pro nás autoři nechali úplný konec knihy, který se týká soukromí Sebastiana Bergmana - a ten stojí za to! :-) Samozřejmě už nic dalšího prozrazovat nebudu, knihu doporučuji a časem se budu určitě zase těšit na setkání s tímto arogantním chlápkem ;-).
Výborný první díl série Sebastiana Bergmana. Čtivá a dobře napsaná detektivka, která vtáhne do děje a postupně odkrývá stopy a hlavně "temná tajemství" jak oběti tak podezřelých.
Ta za mě výborná detektivka. Další skvělá série díky databázi knih. Sehraný detektivní tým a v knize nahlédneme i do soukromého života vyšetřovatelů. Moc dobře napsaná kniha plná nečekaných zvratů s výborným vyvrcholením. Vřele doporučuji.
Skvělé čtení, napínavý a inteligentní thriller s arogantním, ale pro mě nesmírně sympatickým Sebastianem. Příběh má spád, jsou tu velice dobře propracované hlavní postavy a už se těším na další vyšetřování s touto partou. A hlavně, co teď udělá Sebastian.
Výborný první díl série, opět jsem se k ní vrátila a znovu ji hltám, jako před dvěma lety. A ten arogantní Sebastian, notoricky známý potížista, se kterým nikdo nechtěl spolupracovat, opět exeluje, pomáhá v dalším pátrání, objevuje vnitřní souvislosti a díky němu je zatčen pravý vrah. Nebo vrazi? To objasní až Sebastian a věřím, že si získá většinu čtenářů. Mě určitě ano. Neschází skvělá psychologická sonda do soukromí policejních vyšetřovatelů, skvělé dialogy, kniha má spád a napětí. Co víc si přát v horkém létě přát. Už jsem si v knihovně zamluvila další díly a těším se, že si znovu pořádně počtu. Doporučuji.
Rodina, to je slovo a pro někoho nejen to, znamená to celý život. Když je v ohrožení, je třeba jednat, i když ne zrovna správným způsobem. Sebastian je sice inteligentní psycholog a opravdu mu to pálí, má za sebou osobní trauma, jen jsem nějak těžko chápala tu jeho arogantnost, povýšenost. Využít a zneužít okolí ke svým cílům. Ale když zjistí, že by měl mít možná dítě a pátrá po něm, je trochu lidský. Každopádně pátrací tým je odborník na slovo vzatý a i když to tak dlouho nevypadá, pomalu skládá těžkou skládačku. Zkusím ještě další díl, jestli Sebastian trošku nebude takový nesnesitelný. Ale prima detektivka.
Sebastian je chlapík podle mého gusta. Inteligentní psycholog s hodně ostrým jazykem. A navíc pěkný proutník. Je to příjemné oživení v záplavě policejních ztroskotanců a alkoholiků, kterými nás zásobují jiní autoři. Příběh byl také pěkně vystavěný, pustím se s chutí do dalšich dílů série.
Kniha byla příjemným překvapením.
Pro pobavení přidám citaci:
"Pomalu se z něj stává to, čemu Billy říká 3D, depresivní držkující dědek."
Áno áno áno toto je čítanie pre mňa aj keď som vraha odhadla skôr ako kriminálka haha vidno že už mám niečo načítanie teším sa na ďalšie diely ;-)
Velice zajímavý příběh, pěkně se to četlo. A konec jako třešnička na dortu... překvapivé rozuzlení celého zamotaného klubíčka a ještě něco navíc! I když sám závěr se trošku pohyboval na hranici věrohodnosti, mně se prostě líbil. Jednu hvězdičku ubírám kvůli Sebastianovu chování a jeho přístupu k životu vůbec, tedy hlavně k ženám. Na druhou stranu jsem schopná pochopit, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Ale ty ženské za to přece nemohly! Přesto si o něm určitě zase něco ráda přečtu.
Moc hodný Ježíšek mi naježil celou sérii a já hned po prvním díle mručím blahem! Sice mi taky chvíli trvalo, než jsem se doopravdy zakousla, ale pak už jsem nedokázala pustit a držela jak vlčák :-) Paráda, vřele doporučuji!! A jdu na Učedníka.
detektivní a krimi romány napětí psychologické příběhy Švédsko severská krimi švédské detektivky zfilmováno – TV seriál
Kniha se mi celkem líbila,zápletka byla zajimava-mrtvy chlapec s vyrizlym srdcem.Chlapec s nízkým sebevědomím,který prošel šikanou i domácí nepohodou,ale i s tajemstvím..Do vyšetřování se sám zapojí známý psycholog,i on se smutnou minulostí. Musím přiznat,že i přes jeho chytrý pohled na případ mi byl od začátku až do konce psycholog neuvěřitelné protivný,jeho názory na ženy a zacházení s nimi,až odporný.Sebestředný,protivný obtloustlý Don Juan.Případ vyřešil a konec byl překvapivý.I přes to,že mi je Sebastian tak nepříjemný jsem zvědavá na další dil a na to jak se vyrovná se svou minulostí.