Temný vzorec

Temný vzorec
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/550345/bmid_temny-vzorec.jpg 4 625 625

Naturalista série

< 4. díl

Doktor Theo Cray je proslulý tím, že za použití matematických metod dokáže vypátrat sériové vrahy. Jenže pak je vystaven působení patogenu ovlivňujícímu mozkovou činnost a vědomí, že má v těle virus, který z něj samotného může udělat zabijáka, mu zničí pověst i vyšetřování a on začne pochybovat o vlastní příčetnosti. Aby zachránil nevinné životy i sám sebe, sleduje Cray každé nové vodítko v případu vyšinuté zdravotní sestry, přestože pomalu ztrácí kontakt s realitou. Pokud má však dopadnout chameleonskou vražedkyni, musí čelit vlastní temné stránce, protože pouze v nebezpečných stínech najde to, co se snaží ulovit. A pro Craye je výprava nezaložená na výpočtech, ale pouze na intuici, tím nejděsivějším podnikem v jeho životě…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: audiokniha , Témbr

Dark Pattern, 2019

Interpreti: Zdeněk Velen

Monni
28.04.2023 3 z 5

Tento díl mi moc nesedl. Zezačátku jsem byla ze série nadšená, ale s tímhle dílem mé nadšení značně opadlo. Jako téma, které se týká dětí, je velmi nepříjemné. Konec mi přišel takový, že ani moc nevím jak to popsat. Dopadení pachatele se mi moc nelíbilo a celkově jsem z knihy byla docela zklamaná a vlastně jsem ji ani moc nechtěla číst, ale chtěla jsem sérii dočíst. Ještě nevím, jestli v autorově tvorbě budu pokračovat.

TeriLoch
21.04.2023 4 z 5

Dobré čtení, postavu Thea mám ráda, bavila mě celá série. Někdy moc odborných výrazů a pasáží, ale to jsem si u autora zvykla :) Doporučuji celou sérii.

Špekyn
20.03.2023 3 z 5

Neslabší díl tetralogie. Příběh zpočátku nudí, nic moc se neděje, je to takové rozvleklé. Kniha má spád až v poslední třetině. Náhlý otevřený konec je divný a nic neříkající. Vzhledem k tomu, že je to závěrečný díl série, jsem čekala jiné rozuzlení. Epilogem se připravuje půda pro další sérii, kde však, myslím, Theo již nevystupuje. Série měla sestupnou tendenci. Škoda.

Niki08
17.03.2023 3 z 5

Kniha nebyla špatná. Překvapilo mě, jak daleko je Theo schopný zajít ve svém životě, aby chytil sériovou vražedkyni...

milan0912
16.03.2023 2 z 5

Moc jsem se těšil na další knihu od tohoto autora.Musím napsat,že mě velmi zklamala.Byla minimálně do půlky nudná a když se konečně rozjela a bylo v ní trocha napětí,dorszil to konec.Vypadá to na pokračování tohoto dílu,tak snad to dopadne lépe a opět budu mít radost to číst.Nebýt předešlých dílů,asi bych hodnotil pouze jednou hvězdou

naad
08.03.2023 3 z 5

Knihy autora se mi dobře čtou. Tahle byla dobrá až na ten konec. Tense mi zdál značně odfláknutý a nerealistický. Epilog jsem nepochopil vůbec. Možná jo pokud je to prolog k dalšímu dílu?

Iva095
28.02.2023 4 z 5

Nebylo to špatné čtení, ale minimálně ten konec jsem čekala trošku lepší.

Saturnia
21.02.2023 3 z 5

Za mě určitě nejslabší díl série. Případ jako takový byl zajímavý a čtivý, ale už mi vadilo, jak i po třech vyřešených případech nedávala policie Theovu slovu žádnou váhu. Nejvíce to pokazil konec, který byl velmi zvláštní a moc mě nevzal.

marketa1860
02.01.2023 2 z 5

Dočetla jsem spíš z povinnosti. Bylo to celé přitažené za vlasy... Psát Andrew Mayne umí poutavě, ale zápletka, průběh vyšetřování a samotné rozuzlení čiré scifi:-(

Přečti_si
30.12.2022 4 z 5

Tak Temný vzorec byl přečtený na tři zátahy. :D Má nádhernou obálku s lesklými prvky, ale hlavně fakt napínavý děj. Hlavní hrdina Theo pomocí matematiky a dat pátrá po sériovém vrahovi z řad zdravotnického personálu. Kniha se příjemně četla, snadno mě vtáhla do děje. Konec mě malinkato zklamal, ale nijak dramaticky. Určitě si zaslouží 4 hvězdy z 5 a rozhodně si přečtu i jiné knížky od tohoto autora.

petraj30
16.12.2022 3 z 5

Bohužel mě poslední díl zklamal. Čekala jsem nějaké důstojné zakončení, i když to nasvědčuje dalšímu pokračování. Od úplného začátku na mě Theo působil jako Superman, který se nikdy nemýlí. V tomto díle zkazil, na co sáhl, ale ten konec....To byla zoufalost, a vůbec mi to k jeho osobě nesedí.
Opravdu mě mrzí, že to skončilo zrovna takhle, ale není všem dnů konec a třeba se doktor Theo ještě vrátí a vylepší si svou reputaci.

kolacky
12.12.2022 4 z 5

Za Jillian facku přes celý obličej.

mi-380
08.12.2022 4 z 5

Autor posílá už počtvrté svého podivuhodného doktora Theo Craye lovit dalšího velkosériového vraha. Jeho mise je znovu vedena ve stylu kamikadze, kdy postup podle vzorce temného, že temnější snad už ani být nemůže, je doplněn Theovým instinktem, zarputilostí a bohužel i velmi častým vzpomínáním na případy z doby minulé, což nafukuje knihu o jednu přebytečnou čtvrtinu.
70 % (zatím 461 hodnocení s průměrem 75 %).

lištička123
22.11.2022 3 z 5

Ach ten konec!!!! Za mě nejslabší ze série.

Kniholapka
21.11.2022 3 z 5

U této série mám většinou problém chytit na začátku nit. Nebo lépe nechat se příběhem pohltit. Jinak tomu nebylo ani u této knihy....Něco mě však zaujme a pak se čte lépe. Tady jsem však měla problém s rozvláčností, nic moc se vlastně nedělo a počítačových i odborných poznámek přibývalo....

Fortuna7
30.10.2022 3 z 5

Ze začátku jsem měla problém se začíst. Nic moc se nedělo a Theo se furt jenom litoval... Pak mě ale případ opravdu strhl, čtení mě moc bavilo a hlavně to bylo originální. Jenže konec mě celkem zklamal. Theovo chování jsem nechápala, štvalo mě, jak se choval ke svým blízkým a celkově byl závěr hodně uspěchaný.
Jestli jsem to dobře pochopila, tak tohle by měl být závěrečný díl, ale já bych tedy rozhodně pokračování potřebovala.

MamaKnihomolka
02.09.2022 3 z 5

Čtvrtý díl série Naturalista. Série kde je hlavní vyšetřovatel biolog Theo Cray. Moc se mi jeho postava líbí v té odlišnosti. Není to detektiv ani vyšetřovatel. Moc to neumí s lidmi a radši je ve společnosti programů a počítačů. Vyšetřuje na vlastní pěst, nebezpečí a život svými postupy a metodami (většinou protizákonnými).
•••
Doktor Theo Cray se tentokrát, kromě záhadných úmrtí v nemocnici snaží vyřešit to, aby se z něj nestal ten, před kterými se snažil doposud společnost chránit – vrah. Byl totiž nejspíš záměrně nakažen virem zvaným Hyde, který narušuje určitou část mozku, která je za vražedné úmysly a činy zodpovědná.
I přesto, že autor moc hezky zmiňuje všechny Theovi minulé případy, doporučila bych si přečíst alespoň předešlý díl – Teorie vraždy.
•••
Samotný případ mě moc nepohltil i přesto, že nápad byl skvělý. A když už se daly věci do pohybu, tak to bylo mnohem lepší, ale byla bych radši kdyby to bylo dřív a ne cca 80 stran před koncem. Vyřešení případu bylo dost odlišné od Theových v předešlých dílech a podle mě málo uvěřitelné a na Theovy poměry dost chabé.
Občas mě sáhodlouhé až moc vědecké části nudily.
Celkově jsem čekala hlavně to, jak se bude Theo vyrovnávat s možnou nákazou, ale to bylo zmíněno jen okrajově a ze začátku. Působilo to na mě jen jako výplň.
Konec mě zmátl a doufám, že autor ho vysvětlí další knihou a naváže tam, kde přestal.
•••
Když to zhodnotím celkově, tak se mi celá série líbila. Lišila se. Jak případy, tak i hlavním hrdinou a způsoby vyšetřování.
Tento díl je podle mě nejslabší, Hračkář naopak nejlepší z celé série.

bigben
16.08.2022 3 z 5

Předchozí případ mě vůbec nebavil, tady se autor dost vylepšil, ale závěr mě dost zklamal...čekala jsem řádné vyšetřování a vše zařídila náhoda?! příprava na další knihu je jasná

crazyslunicko
11.08.2022 4 z 5

Uzavření (nebo ne?) série doktora Thea Craye a jeho honba za sériovými vrahy. V podstatě kniha popisuje rozklad hlavního hrdiny, který se dále ponořuje až na samé dno. Ztrácí práci, laboratoř, přátelé. Theo je nešťastný, že nedokáže chytit sériového vraha, který řádí v nemocnicích a zabíjí dál nevinné lidi a zejména děti. Ačkoliv jeho program dokáže v podstatě vše najít nebo statisticky vyvodit, tak s tímto sériovým vrahem si neví rady a Theo se točí v bludném kruhu.

"Tohle je samé dno Temného vzorce. Jsem přesně tam, kde bych měl být. A ona je přesně ta osoba, po které jdu."

"Výpočty jsou správné. O tom nepochybuju."

"Potřebuje slyšet chrčivý nádech člověka, který si uvědomuje, že umírá. To ji pohání. V tom je její moc. To je pro ni všechno. Ona je pro mě všechno."

esty8532
08.08.2022 3 z 5

Oceňuji když příběh má přidanou hodnotu. Zde je určitý vědecký rámec. Můžu upřímně říci že kniha není plochá nebo tuctová detektivka.