Zrnko pravdy
Zygmunt Miłoszewski
Teodor Szacki série
Čerstvo rozvedený prokurátor Teodor Szacki opúšťa svojou rodinu aj Varšavu. Na vlastnú žiadosť sa presťahuje do Sandomierzu, malebného mesta s temnou minulosťou, kde bývali pogromy na dennom poriadku. Staré predsudky dodnes pripomína obraz visiaci v katedrále, na ktorom Židia vraždia novorodencov. Znaky rituálnej vraždy nesie aj telo ženy nájdené krátko po Szackého príchode do mesta. Hrozí, že sa opäť rozhoria tlejúce antisemitské vášne.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2014 , PremediaOriginální název:
Ziarno prawdy
Detektivky to nemají v poslední době zrovna jednoduché. Prorazit mezi všemi těmi chladnými kousky ze severu dá zabrat. Když se to některé povede, je rozhodně o co stát. Tak jako u výborné polské detektivky Zrnko pravdy od Zygmunta Miłoszewskiho. Druhý díl z volné série o svérázném prokurátorovi skrývá nejen výbornou zápletku, ale také ji umně spojuje s polskou historií plnou antisemitismu a nacionalismu.
Velmi čtivá detektivka, napínavá, z méně známého prostředí. Polsko trochu jinýma očima.Barvitě vylíčeny krásy města Sandoměře./ Město opravdu existuje - viz wikipedia./ Dobře prokresleny charakteristiky postav. Ten sex tam byl myslím zbytečný. Možná chtěl autor děj trochu odlehčit, nebo chtěl aby byl Szacki trochu lidštější? I bez toho byl prokurátor sympatický
Opravdu vynikající detektivka. Moc se mi líbil styl vyprávění s občasnými vtipnými a ironickými narážkami, od první chvíle poutavý a čtivý děj. Zároveň zajímavá sonda do mentality sousedního národa. Veliká spokojenost!
Perfektní detektivka, která si v rámci žánru rozhodně zaslouží 5 hvězd. Po tuně severských detektivek je to zase něco jiného, má specifickou atmosféru, kterou podporují polské reálie. Miłoszewski umí zaujmout, píše poutavě, drží čtenáře v napětí. Navíc píše natolik barvitě, že děj před očima probíhá až filmově. Kromě detektivního příběhu zaujme zajímavými charaktery postav, náhledem do starých legend, ale i tím, že si absolutně nebere servítky, když se strefuje do polské morálky, kterou charakterizuje slovem "żółć" (žluč). Skvěle, pane Miłoszewski, moc potěšilo.
Styl Zygmunda Miloszewského mi prostě sedí. Na Zrnku pravdy oceňuji nejen důmyslnou zápletku a propojení případu s osobním životem postav, ale také popis polského městečka Sandoměře, plného tajemství a starých legend, který je tak poutavý, že mám chuť okamžitě se tam vydat. Na autorových knihách mě fascinuje ta přidaná hodnota jeho detektivek, v Zapletených to bylo téma rodinných konstelací a pronikání struktur STB do porevolučního života Polska, v Zrnku pravdy je to zase téma vžitých stereotypů, židovská tématika a antisemitismus. Vážně hodně dobré a za mě jasných 5*.
Když dávám 4 hvězdičky tak knize trochu ubírám. Pro mě mnohem napínavější a lépe čtivé než Zateplení. Výborná detektivka s prvky mystiky a tajemna, přitom velmi realistická. Přiznám se , že o pachateli jsem měla správné podezření, které jsem ale během dalšího děje opustila a přece to tak bylo.
Zrnko pravdy jsem si původně koupil jen kvůli jménu polského autora a s důvěrou v nakladatelství Host. Kupodivu to vyšlo, kniha je po celou dobu napínavá a charaktery postav skvěle vystavěné. Nejlepší je nicméně popis východopolské Sandomierze, polských reálií a občasné narážky na fakta z polské současnosti, která ale domnívám se čtenáři, který jinak Polsko a jeho historii nezná asi mnoho neřeknou.
Zápletka je v druhé části knihy poněkud divoká, některé konstrukce zrychlující děj (alespoň pro mne) těžko uvěřitelné a zejména v závěru to vypadá, že se autor rozhodl opustit rovinu reality. Knize to ale myslím neubírá, s napětím se čte až do konce.
Také je jasné, kam se na podzim podívám – určitě to bude podzimní Halič - Sandomierz, Premysl, Lvov spojená s četbou knihy v sychravém počasí v originále.