The End of Procrastination: How to Stop Postponing and Live a Fulfilled Life
Petr Ludwig
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Už jsem četla víc knih s touho problematikou, takže jsem docela váhala, zda číst další. Rozhodla jsem se: přečíst další. A jsem ráda. Našla jsem tam i nové věci, které jsem ještě neznala. Kladně hodnotím autorovi ilustrace (skečnouty) - jsou fakt skvělý!
Účinná a fungující kombinace jednoduchých obrázků a postupů k odstranění chorobného odkládání. Flow lístek umožní najít radost ze života i těm nejzatvrzelejším pesimistům.
Přiznám se, že jsem u čtení této knihy trošku prokrastinovala. Osobně byly pro mě daleko lepší přednášky Petra Ludwiga na toto téma, kterých jsem se zúčastnila. Pan Ludwig dokáže neuvěřitelně zaujmout a jeho názory jsou podložené výzkumy. Spoustu principů z knihy využívám denně v praxi a ulehčují mi studijní i pracovní život. Rozhodně stojí za přečtení a k zamyšlení.
Dobré čtení pro začátečníky, odhodlané s tím něco dělat. Podle ní není problém pochopit, jak prokrastinace funguje. I když dělat všechna striktní cvičení podle ní je taky neskutečný žrout času. Proto už od začátku jsem si zvolila jednu testovací metodu kterou někdy plním a někdy se nedaří, ale důležité je ji mít stále na očích.
Asi nejlepší návod je na ovládání slona :D . Díky tomuhle když si plním diář, nutí mě to se nad sebou aspoň střízlivě zamyslet, jestli si toho nekupím na sebe už dost a neměla bych delegovat. Některé principy si prostě člověk vezme, aniž by musel denně zaškrtávat tabulky a dělat cvičení a plánování, a i tak mu to pomůže.
Ovšem pokud má někdo problémy i se sebereflexí, tak ty tabulky jsou vážně dobrým startem, jak se jí naučit.
Není to úplně špatné, ale vůbec mě to nepřesvědčilo, abych některý nápad vyzkoušela. A pár věcí mi vyloženě vadilo: tak nějak nabubřelý styl psaní, novotvary jako buzer-lístek, křečko-restart atp. (hrůza!), příliš časté opakování věty typu "Tohle vám zabere jen pár minut denně!" Minuta k minutě a celý proces by mi sebral asi dvě hodiny života denně. Dala bych jednu hvězdičku, ale mám špatné svědomí, že jsem tomu vůbec nedala šanci a žádné z doporučení autora nevyzkoušela, tak přihodím hvězdičku navíc.
Pro úplné začátečníky nejspíš užitečná, jednoduše napsaná kniha. Ale pro někoho, kdo má už něco načteno o efektivní práci a osobním rozvoji, tam toho moc nového není. Pro pokročilejší doporučuji knihu Usnadněte si práci od Carson Tate :)
A skvělé motivující video na téma snížení překážky pro slona: https://youtu.be/TQMbvJNRpLE
Rozhodně si nechci představovat týdenní sebehodnotící konzultaci mezi mými lepším a lenivějším já, protože by jistojistě skončila depresivním pláčem. Přesto nemůžu knihu Petra Ludwiga jinak než pochválit. Autor je charismatickým vypravěčem, který by vymluvil díru do hlavy i železobetonové kostce, takže vás snadno přesvědčí o své pravdě. Naneštěstí už po první třetině člověku dojde, že předkládané fráze jsou přesně tím, čím obvykle fráze bývají - nic, co by nevycházelo ze samotné logiky věci. Pak se ale přejde ke kapitole o akceschopnosti a já zjistil, že si začínám dělat poznámky nebo si plánuju, co jak zkusím. Závěrečná kapitola o objektivitě pak patří jednoznačně k tomu nejzajímavějšímu na celém povídání, ani ne tak kvůli výstupní hodnotě, ale pro důležitost uvědomění si, že svět se netočí pouze kolem mě, nýbrž i kolem dalších osmi miliard lidí. Ve finále tedy musím hodnotit kladně, i přes fakt, že některé postřehy o neandrtálcích a negativní energii mi byly vysloveně proti srsti.
Buzer lístečky jsem si dělala v době, kdy byl autor ještě na houbách:). Už jsem z nich vyrostla, jejich vypisování stojí hodně přemýšlení a času, který můžu trávit chytáním lelků a být stále, jak se dnes moderně říká, ve flow. Též se osypávám, když slyším termín "komfortní zóna", zvlášť při spojení s bezdomovci. No nic, další mysterium odškrtávám v pomyslném todo-all a jdu pokračovat ve flow.
Úžasná kniha od Petra Ludwiga a mě bylo potěšením ji číst. Doufám, že si z ní odnesu spoustu poznatků(vlastně některé už jsem si odnesl) a že mi kniha pomůže v porážení prokrastinace.
Opravdu první sebe rozvojová knížka, která vám radí pomocí výzkumů a vlastně vám ani neříká co máte dělat. Podává vám rady pomocí příběhů autora, jenž od svých klientů vyslechl. Velice poučné a proložené skvělými citáty, jenž jsem si zaznačil svými lepíky.
Ke knize se určitě budu častěji vracet, abych si připomněl hlavní myšlenky knihy a ukázal si, že vždy je možno svůj čas využít lépe a pro lepší účely.
10/10
Přečteno za jeden den, což by možná taková kniha neměla být. Mělo by se jí věnovat více času, ale poznámek jsem si udělala hodně.
Hlavní myšlenka knihy, která i potvrzuje to, že kniha není pro mě. Zajímavá, ale ne pro mě.
"Spokojení lidé neprokrastinují."
((-:
Kniha je velmi zajímavá, narozdíl od ostatních podobných knih nabízí krom rad i účinné nástroje a pomůcky, jak si poradit s prokrastinací. Kniha se velmi dobře čte, je doplněná názornými grafikami a obrázky.
Musím se pochlubit, že jsem knihu nevyprokrastinovala a zdárně dočetla, což samo o sobě samozřejmě nic neznamená. Jako všechny knihy o osobním rozvoji lze i tuto přečíst a jít dál, ale byla by to škoda. Opravdu je potřeba si radu, kterou právě čtete hned vyzkoušet, jinak se k tomu později nedonutíte. Rady jsou podle mého názoru super, ač se z počátku může zdát vypisování všech úkolů zdlouhavé, stojí to opravdu za to, protože jde pouze o návyk a pak už to dělá člověk automaticky.
Hlavně postupovat po menších krocích a vytrvat!
Knihu jsem četla po několika letech znovu a znovu jsem v ní našla spoustu užitečných návodů, jak zatočit se svým největším neduhem.
Zajímavá kniha, čtivá. Pár rad k zamyšlení a informace o fungování skupiny lidí. Za mě fajn počtení, žádná přemíra cizích názvů a poznámek pod čarou. Neztrácíte se v textu, jak to většinou u těchto motivačních knih bývá.
Trochu jsem četbu této knihy prokrastinoval:) Odkládal jsem čtení a ploužil se radami. Určitě mají něco do sebe. Jen jedno by to chtělo, pustit se do toho a nenechávat to na někdy. Některé věci se pomalu pokouším uvést v život.
Na to jak je kniha vychvalovaná, tak mi přijde, že jsou tam pouze základní principy pro zamyšlení, ale vše je jen o tom, že se člověk musí překonat a něco zavést do svého života. Pokud jste opravdu flákač, kniha Vám určitě pomůže, ale pokud se trošku věnujete osobnímu rozvoji a tomu, abyste byli produktivní, kniha Vám přinese pár tipů, ale žádné novinky to nebudou....
Určitě je potřeba si knihu čas od času znovu přečíst, aby byl člověk stále ve střehu a moc neprokrastinoval.
Ten název se mi zprvu moc nezdál (přece prokrastinace = lenost, ne?), ale překvapilo mě to. Nakonec je to super knížka o motivaci a způsobech, jak si dodat chuť něco udělat. Líbí se mi hlavně forma, jakou je napsána - názorné obrázky jsou vtipné (fakt mě dostal ten slon s cigárem :-D ). Osobní vize, stav flow, mikronávyky, jasné. Zaujal mě i Todo-all systém. Může to být dobré pro řízení třeba nějakého projektu, ale nevím, jestli by to za chvíli nebylo těžce nepřehledné + riziko přehlédnutí úkolu s nějakým deadlinem, který se sám jaksi nepřipomene.
Nemám ráda výraz prokrastinace, u mě je to odkládání nepříjemných věcí. Knihu jsem nečetla a ani nemíním číst, u mě to není složitá věc, čím déle věc odkládám, tím déle na ni myslím a zatěžuje mě, je lepší odhodlat se a skočit a vyřešit to a i kdyby to nedopadlo dobře, není to horší než to co do nekonečna odkládám, vydržím to max 48 hodin.
prokrastinace rozvoj osobnosti, osobní rozvoj organizace času motivační knihy kritické myšlení populárně-naučné publikace povahové vlastnosti lidské vlastnosti citové pouto
Kniha pro mě byla velkým přínosem a určitě bych ji doporučil každému, ne jen lidem, kteří bojují s prokrastinací. Například takovou osobní vizi, což je jeden z nástrojů, by měl mít formulovanou každý. Kniha je navíc psaná velmi přehledně, jsou v ní nákresy shrnující hlavní myšlenky a vždy na konci kapitoly je rovněž její přehledné shrnutí. Pokud tedy něco z obsahu zapomenete, stačí ji otevřít na konkrétním místě a tyhle nástroje vám hlavní myšlenky rychle připomenou.