Dobrodružství Huckleberryho Finna
Mark Twain (p)
Dobrodružství Toma a Hucka série
Satiricko-humoristický román (1884) ztvárňující důležité společenské problémy novodobé Ameriky, základní dílo americké literatury. Příběh se odehrává v polovině 19. století, ještě před americkou občanskou válkou. Román sleduje cestu a vývoj vztahu mezi dospívajícím Huckleberrym Finnem a uprchlým jižanským otrokem Jimem během plavby po řece Mississippi. Společná dobrodružství a nesnáze mezi nimi vytvářejí pouto. Líčení jsou sice podávána Twainovým humorným stylem, zároveň však vyjevují nesouhlas s otroctvím. Knihu doprovázejí klasické ilustrace Kamila Lhotáka.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2016 , Carpe diemOriginální název:
Adventures of Huckleberry Finn, 1884
Myslím, že to je nadčasová kniha. Lidské charaktery jsou vykresleny naprosto brilantně. Není to jen popis klučičích dobrodružství, kniha má i silný protirasistický podtext.
Rozhodně mi byl Huck vždycky sympatičtější než Tom a jeho příběhy jsem hltala jedním dechem. Ať žije svoboda!!!
Je zvláštní, jak některé příběhy, byť napsané v devatenáctém století, dokáží zaujmout i po téměř sto letech.
pro děti 19. století americká literatura dobrodružství dětská dobrodružství pro chlapce
1964 | Dobrodružství Toma Sawyera |
1961 | Tajemný cizinec |
1999 | Princ a chuďas |
1965 | Dobrodružství Huckleberryho Finna |
1970 | Dobrodružství Toma Sawyera / Dobrodružství Huckleberryho Finna |
Četl jsem vydání této knihy z 30. let. Je zvláštní, jak se od té doby změnil český jazyk. Není problém číst tento "starý" jazyk, rozumět lze všemu dobře, je jen zajímavé, jak se některá slova změnila, například v otázce černochů se výrazivo změnilo naprosto zásadně. Protože před 80 lety se to v Dobrodružství Hucka Finna jen hemžilo negrama. Jinak jde o krásný příběh, který mám od dětství rád.