Trhlina
Jozef Karika
Tahle kniha vznikla zvláštním způsobem. Po vydání mysteriózního thrilleru Strach se autorovi ozval člověk, který mu povyprávěl opravdu děsivý příběh. Jozef Karika jeho vyprávění zaznamenal, mnohá tvrzení ověřil, doplnil o vlastní zjištění a zpracoval v knize, kterou máte před sebou. Na jejích stránkách rozmotává velice tajemný, tragický a hrůzostrašný případ. Zároveň poodhaluje jednu z největších záhad Slovenska – nevysvětlitelné mizení lidí v pohoří Tríbeč. Legenda, záměrná mystifikace, nebo děsivá skutečnost? Tuhle otázku si klade i autor. Předkládá strhující hororový příběh a nechává na čtenáři, aby našel odpověď. Titul na Slovensku získal ocenění Kniha roku 2016 v kategorii čtenářů. Román Jozefa Kariky byl jako jediný žánrový titul v historii nominován na nejvýznamnější slovenskou literární cenu Anasoft litera. Slovenský spisovatel Jozef Karika pracoval jako redaktor v televizi. Zaměřoval se především na politické a investigativní reportáže. Je držitelem Ceny Béla za nejlepší hororovou povídku a několika dalších novinářských i literárních ocenění. Debutoval knihou Zóny tieňa (2005), posléze vydal publikace Mágia peňazí (2007), KPMPZ (2007) a Brány meonu (2009). V USA vydal soubor esejí pod názvem Liber 767 (2009). V roce 2010 mu vyšla kniha pod názvem V tieni mafie (česky Ve stínu mafie, Knižní klub 2011), která se stala bestsellerem nejen na Slovensku, ale i v České republice. Také její volná pokračování V tieni mafie II – Čas dravcov (2011) a Nepriateľ štátu (2011) se zařadila mezi nejprodávanější knihy na Slovensku. Za romány Ve stínu mafie a Čas dravcov získal ocenění Zlatá kniha, které se uděluje za víc než patnáct tisíc prodaných výtisků. V letech 2012 a 2013 mu vyšel dvoudílný román Na smrť o přátelství a lásce, které se změnily na smrtelnou nenávist. V příběhu se mu podařilo spojit tři zdánlivě protichůdné světy – prostředí židovské mafie v New Yorku, nacistické Německo a první slovenský stát. V roce 2014 vydal svůj první mysteriózní thriller Strach a v roce 2015 pak thriller Tma.... celý text
Horory Thrillery Literatura slovenská
Vydáno: 2017 , ArgoOriginální název:
Trhlina, 2016
Achjo. Hodně jsem se na Trhlinu těšil, protože jsem si říkal, že málokterý příběh mi může víc sednout (trocha horor, "reálné" pozadí atd.), ale nebylo to úplně ono. Ta seznamovačka s úvodem, je hrozně dlouhá. Chápu, je to třeba, ale já mám rád, když si knihu užívám od začátku dokonce a nemusím se prokousávat 70% knihy k něčemu, co za to stojí. Konečná třetina byla vtahující, napínavá a chvílemi i poměrně děsivá, na druhou stranu jsem se nemohl zbavit pocitu, že by Igorovi jedna mezi oči hrozně slušela. Je problém, když vás vypravěč a hlavní postava bytostně sere.
První polovina knihy mě nijak nenadchla, pořád jsem čekala na něco... Ale druhá část románu byla opravdu zajímavá, tajemná a i trochu hrůrostrašná.
První polovina knihy mě nijak neoslovila, pořád jsem čekala na něco.. Ale druhá polovina románu byla opravdu zajímavá, napínavá a tajemná i hrůzostrašná.
Ze začátku se mně to líbilo, pak nějak ten prostředek už moc ne, dokonce jsem si říkal, že to snad nedočtu, ale pak se to otočilo a nešlo to nedočíst na jeden zátah.
Trhlina je takový kompilát několika motivů, které jsou do příběhu zapracovány někde organicky, jinde docela násilně. Celé první dvě třetiny jakože pravdivého příběhu musíme přetrpět mnohomluvné a rádoby kůl žvanění, se spoustou anglismů a neologismů, ale s chabým obsahem. Pozvolnou palebnou přípravu na strašidlácký závěr mám velice rád třeba u Kinga, ale u Kariky zkrátka nefunguje. Zejména když autor beze smyslu hromadí další a další motivy, aby pak některé (slibné!) zcela zapomněl rozpracovat. Proto taky místy vyprávění postrádá logiku.
Poslední třetina knihy je napsána velice dobře. Tady Karika teprve ukáže, jak ovládá spisovatelské řemeslo. Nenápadně stupňuje napětí, přitom hororové prvky dávkuje střídmě a mám pocit, že by se bez nich obešel úplně - zcela by stačil popis prostředí, ve kterém se hrdinové pohybují. Příběh postrádá nějaký vysvětlující závěr, ale ten jsem ani nečekal.
Hodně recenzentů pode mnou poslouchalo audio knihu. Já knihu četla a tak mě pohltila, že jsem ji za jeden den dočetla. Jsem spíš bojácná a tak dnes nevím, zda usnu, ale stálo to za to. Strhující a to i když Vás možná napadne, o co v knize půjde a závěr asi i od jisté chvíle čekáte, byť i ten trochu překvapí (v detailech, dá-li se to tak nazvat).
Trhlina tak tu jsem poslouchala v audio a pro mě to cele bylo strašidelní nepochopitelné a skvěle zároven ty zvukoví kulisy byly skvělí skvěle se to poslouchalo a kniha bavila:)
Moje první setkání s tímto autorem, na doporučení, formou cz audioknihy. Chvílemi mi ale přišlo, že je možné udělat i z popisu lesa "horor" a jindy zase to znělo, jak čtení počasí v novinách a to je tam extra vypětí situace! Nicméně mohu doporučit, hlavně audioknihu třeba kolem 22hod na tu správnou atmosféru! :-D
AUDIOKNIHA CZ: Já prostě miluju, jakým stylem Karika píše. Vymačká děs z naprosto obyčejných věcí. A to mě nutí pak v noci svítit a zírat do stropu - částečná nadsázka. Sice jsem po knížce sáhla omylem, protože strašidelné knížky podle skutečnosti zásadně nečtu (mám naplánovanou jen jednu výjimku), ale natolik mě to upoutalo hned od začátku, že jsem nedokázala knížku vypnout. Intenzivní, tísnivé. Skvělé. Na Tribeč budu myslet ještě dlouho... Rušil mě jen hudební doprovod.
Všimněte si prosím, že hodnotím českou zkrácenou verzi (také omylem). Ta má totiž přeš 4 hodiny, zatímco slovenský audio originál přes 11 hodin. Absolutně nechápu, proč to takto udělali a je mi tedy bohužel jasné, že tam spoustu věcí chybí. Což znamená, že si ji někdy pustím ještě jednou - slovensky - a pak ohodnotím znovu. Až to udělám, je možné, že to ovlivní hvězdičky a hodnocení i u této varianty knihy. I přesto - pokud chcete kratší verzi, nebo nemáte rádi jazyk našich sousedů - tuto českou adaptaci - či jak to nazvat - velice ráda doporučuji.
Thriller o záhadném mizení osob ve slovenském pohoří Tribeč. Vím že se nejspíš do tohoto krásného pohoří nikdy dobrovolně nepodívám, zatím mně bohatě stačil poslech výborně namluvené a napínavé audioknihy Trhlina.
Krásně vystavěný příběh, který chytne a nepustí. Založený na příbězích o mizení lidí. Napínavé a strašidelné to rozhodně, protože největší strach má člověk z obyčejných věcí. Takže až uslyšité absolutní ticho teda vlastně neuslyšíte nic zůstaňte stát a počkejte až to odezní jinak zažijete jízdu. Autor má dar slova a to se o mnoho autorech říc rozhodně nedá. Takže si rozhodně přečtu jeho další díla.
(SPOILER)
"Nejhorší je hrůza z obyčejných věcí."
Tak to byla jízda, vážení. Poslední dobou jsem přečetla několik hororů a žádný mě nedokázal vyděsit. Ani Kingovy obří krysy, ani duchové, ani příšery a ani hektolitry krve. Ale tahle knížka mě fakt dostala. Ano, přesně tak. Nejvíc vás dokážou vyděsit právě ty nejobyčejnější věci - ne duch, ale chlapík na fotografii, zápis ve vrcholové knize, skutečnost, že seběhnete z kopce a jste na známém místě, ale o kilometry jinde než byste měli být, obyčejné dveře ... ale to už bych prozradila příliš. Autor umí skvěle vystihnout pocity vyděšeného člověka ... stará vila a vysoké křeslo otočené od vás, ve kterém může někdo sedět. Pro mě asi nejděsivější okamžik příběhu.
Navíc autor nestaví svůj příběh na vlastní fantazii, ale na reálném základě. Ano, ve slovenském pohoří Tribeč opravdu mizí lidé a Slováci mu přezdívají Bermudský trojúhelník.
Trochu mi vadil překlad. Čeština a slovenština jsou si tak blízké, že občas v překladu ulítne nějaká ta koncovka, obrat, slovosled. Nejvíc mě vytáčel často opakovaný turistický (lesní) chodník místo cesta.
Kniha, která mi nedala spát. A taky mi nedovolila zacházet daleko do lesa. Vzrušení, strach a touha po zjištění, jak to vlastně všechno dopadne, mě držely u knihy až do samého konce. Skvěle napsané, přestože zpočátku se to tak nejevilo. Doporučuji.
P. S. Akorát pořád nevím. Je to skutečné, nebo tak moc dobře zpracované?
Tajemné pohoří Tribeč, záhadné mizení osob. Bermudský trojúhelník Slovenska.
Mlha přede mnou, mlha za mnou...
Jediná trhlina, úzká jako vlásek a dvě a dvě už nejsou čtyři.
Živé ticho s očima útočí.
Tribeč vám pomalu zalézá pod kůži.
Naše identita se hroutí…
Kde vlastně jsem...?
Kdo vlastně jsem...?
Davide!!! Ozvěna, která se rychle ztrácela...
A poslední v řadě mizí nejčastěji.
Moje první setkání s autorem. Chvíli jsem si myslela, že tento příběh nebyl napsán pro mě. Ale konec mě přesvědčil o opaku. Konec se mi opravdu líbil. Respektivě líbil se mi způsob vyřešení příběhu, neboť jsem si celý čas poslechu říkala, co s tímto příběhem Karika zamýšlí, kam jej v konci posune?
Ale nevím, zda bych dočetla, kdybych neposlouchala audioknihu.
Od teď si budu dávat pozor kudy jedu a kam jedu.
A rozhodně již nikdy nikde nepůjdu poslední...
P.S.: Zdravím vás, lesy, hory. Z duše zdravím vás...
Trochu rozporuplné pocity. Poslouchala jsem jako audioknihu, kde dokreslující zvukové kulisy, spolu s vydařenou četbou Josefa Kaluži hodně přispěly k zážitku. Utíkalo by to asi hůř, kdyby byla četba na mně. Možná lehčí úpravy ohledně nějakého opakování, by knížce dodaly větší šmrnc. Jen první dojem, každopádně jsem čekala, jak autor zvládne závěr spolu s vyvrcholením celého příběhu a byla jsem hodně spokojená. Celkově s ohledem na žánr bych doporučila.
tajemno záhady fyzika horory šílenství rozhlasové zpracování zmizení lidí Tribeč slovenské horory zfilmováno – TV seriálAutorovy další knížky
2016 | Trhlina |
2014 | Strach |
2015 | Tma |
2020 | Smršť |
2010 | V tieni mafie |
V tomto příběhu najdete napětí, strach i spád.nic méně závěr se jeví jako zklamání.