Tři mušketýři 1. díl
Alexandre Dumas, st.
Tři mušketýři / Traja mušketieri série
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: 1926 , B. KočíOriginální název:
Les Trois Mousquetaires, 1844
Stačí si zvyknout na jazyk doby, pak se čtou jedna báseň...
Mám ráda zobrazovanou vznešenost, jak v mluvě, tak v chování, takže pro mě kniha byla požitkem s prožitkem.
A nikdy mi nepřestane imponovat jejich oddanost a "bratrství".
[021/10] Dumas byl pro mne jedna velká záhada. Neúmyslně jsem se mu vyhýbala jako čert kříži a teď je mi to docela i líto, protože jsem si k němu stejně nakonec našla cestu, takže jsem utíkala zbytečně a připravila jsem se tak v dětství o skvělé imaginární(?) světy. Dokonce si získal moji náklonnost a přízeň, protože jeho styl je natolik lehoučký, že člověka vyloženě baví jeho texty číst. No a co, že jako člověk to nebyl zrovna vzor všech ctností.
Rozložení pasáží bylo velmi vyrovnané. Střídá se zde popisné vyprávění s plynulou akcí, to vše lehce okořeněno naivností a papírovou chrabrostí. Jednotlivé charaktery jsou vybroušeny do patřičných mezí a zajímavých detailů a i když se na samotném hlavním hrdinovy dá najít pár morálních chyb, dodává to jeho jménu jen většího lesku a realistické lidskosti.
Ke všemu původní ilustrace, které se opakují i ve vydání z roku 1958 (jiná nemohu posoudit), tomu dodávají neuvěřitelný půvab a pro člověka je úžasný požitek otáčet každou další stránku a bedlivě zkoumat výjevy z příběhu. Je tu vidět, jak moc si dali francouzští filmaři záležet po výtvarné stránce, protože kostýmy z populárního snímku povětšinou odpovídají původním uměleckým ilustracím z knih. Myslím si, že dnešní ilustrátoři by si z podobných kreseb starých mistrů měli brát příklad, protože to co je dnes k vidění a považováno za umění je, ve velké většině, neuvěřitelný kýč.
'Tři mušketýři' jsou dílem pro každý věk. Možná, že mladý člověk si z toho dokáže vzít daleko více dobrodružství, ale dospělý pro změnu může ocenit tu uměleckou formu. Vyjadřovací schopnosti, ladnost, plynulost a i trocha té charakterové psychologie.
zfilmováno 17. století Francie mušketýři šerm mezilidské vztahy mocenské zájmy souboje hrabě d'Artagnan, 1611-1673
1974 | Tři mušketýři 1. díl |
2003 | Tři mušketýři |
2008 | Robin Hood |
1957 | Hrabě Monte Cristo I (třísvazkové vydání) |
1972 | Tři mušketýři po dvaceti letech |
Dnes již klasické a legendární dílo. Nemůžu přijít na jedinou věc, kterou bych Dumasovi vytkl. Je výborným vyprávěčem, sám promlouvá ke čtenáři, doplňuje děj, jeho postavy nejsou černobílé a ne vždy jednají správně (zkrátka jsou lidské), výborně popisuje události a z jeho děl přímo mluví duch té doby. Prostě nemůžu jinak, než dát za plný počet, ty čtyři chlapíky jsem si doslova zamiloval. Nádherný příběh o jejich oddaném přátelství a rytířské odvaze.