Trnitá kletba
Anežka Kočová
Když bohyně Flora umožnila obyvatelům Plantae pěstovat a ovládat rostliny pouhou silou vůle, bylo to pro ně požehnání. Teď ale příroda začala chřadnout. Voda se vytrácí, lesy mizí, půda přestává plodit. A boj mezi provinciemi se začíná vyhrocovat. Zatímco Potravináři z Východu a Parfumisté z Jihu se vyhřívají ve světle královské přízně, Vojáci ze Západu a Traviči s Léčiteli ze Severu jsou na okraji společnosti. Osmnáctiletá Convallaria Leroyová se chce stát Travičkou. Ti jsou ale od neúspěšného atentátu na krále pronásledováni. Ačkoliv se snaží držet stranou, je shledána vinnou za četbu knih a odvlečena do hlavního města Flosu k popravě. Od smrti ji zachrání tajná dohoda s guvernérem Západu, se kterým se pustí do pátrání po odpovědích na otázky, které nedají mnoha lidem spát. Co skrývají neprobádaná místa floského paláce? Proč se bohyně Flora odmlčela? Jde zachránit Plantae před katastrofou, které se na ni řítí? Bude tichá a neprůbojná dívka pouhým pěšcem v nemilosrdné hře osudu, nebo ho vezme do svých rukou?... celý text
I přesto, že nejsem moc velký fanoušek fantasy od českých autorů tak si jednou za čas nějakou přečtu a Trnitá kletba mě nalákala svojí obálkou a anotací.
Zajímaví příběh to rozhodně byl. Kniha se i pěkně četla. Ale abych řekla pravdu tak že bych byla nějak moc nadšená tak to nejsem. Na můj vkus až moc dlouho trvalo než se začalo něco dít.
Začíná tu i jaká si romantická linka mezi Elin a Epinem, která zatím není nic moc, uvidíme v druhé části knihy jak se to bude rozvíjet.
S čím jsem trošku zápasila tak byla výslovnost různých jmen a názvů než jsem si všimla že je na konci knihy slovník pak už to takoví problém nebyl.
První část této knihy hodnotím jako průměrnou a jsem zvědavá na část číslo dvě. Doufám že na ní nebudeme čekat příliš dlouho.
Trnitá kletba mě opět přesvědčila o tom, že čeští autoři prostě umí psát a hlavně, dokáží vytvořit skvělý a originální svět. Obyvatelstvo je zde rozdělené na ty, kteří jsou obdaření magií a ovládají ji dokonale, poté tak středně a nakonec na ty, kteří ji neovládají vůbec. Každý zde umí něco - ovládat stromy, květiny, léčit, zabít. Vše navíc souvisí s vaší spřízněnou květinou. Autorka navíc různě do děje zapojuje mýty a legendy, takže co se týče budování světa, to bylo vážně na jedničku.
Hlavní hrdinka mi byla velmi sympatická, jelikož je to takové trdlo, které si jen chce splnit svůj sen. Byla možná až moc odhodlána jít si za svým a její tvrdohlavost byla na škodu, ale zase bychom bez toho neměli zápletku. Nicméně není dokonalá, spoustu věcí se musí naučit a osud jí moc nepřeje. Konečně kniha, kde hrdinka neumí ihned vše, není překrásná a další věci. Naopak, je nemotorná, nemá moc štěstí a často se dostane do nepříjemných situací. Děj zbytečně nebrzdí žádná romantika a jsou tedy otevřené dveře pro akci. Ne, že by jí kniha úplně oplývala, ale není o ní nouze. Spíše zde máme pátrání, při kterém odhalujeme, jak je ta květinková společnost uvnitř zhnilá. Convalleria měla o světě nějakou představu, ve které žila, ovšem její sen se záhy rozplyne, když zjistí pravdu. Svět venku je zlý a přírody si neváží. Lidé bez schopností musí pracovat pro ty bohaté a jakmile nemohou, prostě je odhodí jako nepotřebnou věc. Postavení určuje bohatství a s ním přichází moc. Hodně se mi líbí ten přesah, který kniha má i do dnešní společnosti, kde lidstvo zbytečně hubí rostliny i zvířata. Autorka zde navíc zapojila aztéckou kulturu, o které já doteď nevěděla zhola nic. Máme zde tedy střet dvou kultur, kdy každá žije úplně jinak a mají naprosto rozdílné hodnoty. Vše ale dokáže vysvětlit, odůvodnit a popsat. Celkově právě popisy jsou hodně barvité a já neměla problém si cokoliv představit.
Co mě ovšem překvapilo, pak to, že kniha skončí velkým cliffhangerem, jelikož jsem myslela, že se jedná o stand alone. Doufám, že se autorce podaří i pokračovat, jelikož do Plantei bych se moc ráda vrátila.
Možná trošku můj osobní poznatek je, že bych slovníček přidala na začátek, jelikož mě nenapadne se podívat na konec knihy a místy jsem tápala, co které fráze znamenají, ale člověk si to dokáže odvodit
za knihu děkuji autorce
"Takhle na zlato koukají všichni vždycky. Jako by to bylo to nejcennější na světě. Nerozuměl tomu. Odkud se bral ten jejich hlad? Ta jejich dychtivost? Toužili po zlatě jako hladová prasata. Škoda že jim ještě nikdo neřekl, že zlato se nedá jíst."
Trnitá kletba je parádní čtivá YA kniha. Samotný příběh sice není natolik propracovaný, jak bych si představovala, ale úplně mě dostalo prostředí knihy s filozofickým přesahem o pokryteckém využívání zdrojů. Klobouk dolů před barvitým fantasy světem s různými národy a kulturními rozmanitostmi, který autorka vytvořila.
Líbí se mi znatelná inspirace v americké mytologii, propracovaný jazyk a sympatická hlavní dvojice, která ačkoliv zdánlivě nemá nic společného, s ubývajícími stránkami se projevuje jejich podobnost. Jsem moc zvědavá na pokračování.
Obrovská škoda toho děje, který mi nesedl, nezaujal a ani nebavil protože ta fantasy byla famózní! Opravdu originální, působivé a psané s úctou k přírodě, která není samozřejmost. Také promyšlený svět i jazyk do toho bytosti to byla opravdu krása jako zahrada říši divů a jsem ráda že autorka tento svět poslala do světa a těším se na další díl a pokud si opět neužiji děj tak si ráda opět posedím v květinovém háji fantazie . :)
Tuto knížku jsem získala v rámci #spoluprace s @humbook #humbookblogeri a teda už abych si mohla přečíst další díl.
Jako klasicky jsem si moc anotaci nečetla a o to lepší to bylo.
V této knížce se potkáváme s naprosto kouzelným světem plným Léčitelů, Travičů, Potravinářů a Parfumistů.
Celkově se mi vykreslený svět přišel originální a neotřelí a propojení s přírodou za mě rozhodně trefa do černého.
Zápletka byla také zajímavá, popravdě jsem čekala, že to bude mít hlavní hrdinka daleko jednodušší, ale osud jí moc nepřeje.
Hodně se mi na Convallarii líbilo, že to byla naprosto obyčejná holčina. Žádná hubená top modelka a ještě k tomu střevo, takže jsem si k ní našla ihned cestu.
Pro milovníky romantických linek to tady zatím nebude, i když jsem pociťovala tu lehkou přitažlivost s guvernérem, tak jsem zvědavá, jak jejich vztah bude gradovat.
Jinak tedy mě knížka bavila a držela u čtení, ale dějově mi zase nepřišlo, že by se tam toho odehrávalo nějak moc. Trochu jsem se i bála, že bude konec uspěchaný, takže zjištění, že bude další díl dodává knize další plusové bodíky.
A na to jaký jsem byla ještě před rokem odpůrce českých spisovatelů, tak tady to je jasný ukázka toho, že i česká spisovatelka v klidu konkuruje zahraničním autorům.