Túžba a zrada

Túžba a zrada
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184063/tuzba-a-zrada-184063.jpg 4 756 756

Autorka opisuje posledné dni mladej ženy odsúdenej v 19. storočí za vraždu na Islande, v krajine krásnej a drsnej súčasne. Ľudia v nej sú formovaní prírodou, s ktorou musia bojovať o živobytie, ale aj dedičstvom ság, dejín, poézie a literatúry. Agnes je obvinená zo spoluúčasti na vražde svojho bývalého zamestnávateľa a milenca Natana Ketilssona. Prichádza do rodiny úradníka Jóna Jónssona, kde má stráviť posledné týždne pred popravou. Všetci sú zhrození, že musia medzi seba prijať odsúdenú vrahyňu, a preto ňou opovrhujú a odmietajú sa s ňou rozprávať. Len Tóti, mladý kaplán, sa stane Agnesiným duchovným poradcom a pri svojich návštevách cíti potrebu porozumieť jej a pokúsiť sa zachrániť jej dušu. Keď letné mesiace vystrieda zima a tvrdý sedliacky život prinúti celú domácnosť pracovať bok po boku, všetci bližšie spoznávajú Agnes. Postupne sa vynára jej tragický príbeh o túžbe a zrade a napokon vysvitne, že nie je všetko také, aké sa na začiatku zdalo. Dni zostávajúce do jej popravy ubúdajú, no otázka o jej vine či nevine ostáva stále nezodpovedaná... Historický román inšpirovaný skutočným príbehom.... celý text

milunka21
06.05.2016 5 z 5

Nemam slov,hodně mě přakvapila.Strašně dobře se četla,a moc se mi kniha líbila.A konec jsem obrečela,o to víc když jsem na konci zjistila že to je polde skutečné události.

Denisa_a
04.05.2016 4 z 5

Strašně se mi líbilo, jakým stylem byla kniha napsána. Z pohledu více postav, to mě strašně baví. Ale samotný příběh... Ani nemůžu napsat, že se mi líbil. Líbil, ale nelíbil. Kdo četl, tak ví a pochopí.
Knihu jsem koupila za 39,- a myslím, že si to tahle knížka opravdu nezaslouží.

limetka2008
25.04.2016 4 z 5

To je tak strašně smutná a bezútěšná knížka! Úplně je mi z ní uvnitř zima. Příběh je napsaný dobře, jenže je tak smutný, že nemůžu napsat, že se mi líbil. A zvláště když vychází z reality...

suezie
22.03.2016 3 z 5

Doporučuji všem, kteří knihu právě čtou nebo se na ni teprve chystají, aby se nedívali do komentářů, protože mně bohužel stačil jen letmý pohled a konec mi byl jasný... I když... asi bych ho stejně odhadla.
Byla jsem dost překvapená, když jsem se na konci knihy dozvěděla, že Agnes je reálná osoba a příběh je psán na základě skutečných událostí. Díky tomu, to bylo mnohem víc živější.
Ale co bylo na této knize úplně top? To PROSTŘEDÍ a DOBA. Temný a ponurý Island, kde život v té době rozhodně nebyl peříčko. Práce, práce a zase práce. Zima, zima a ještě více zimy. A já si ležela pod dekou a držela Agnes pěsti!

Jančislava
03.03.2016 4 z 5

Agnes, kniha která vás zavede do minulosti a ukáže tvrdý život farmářů, děveček a čeledínů. Kniha smutná se zajímavým příběhem výprávěným Agnes

fajvka
29.02.2016 5 z 5

Zajímavé čtení o Islandu v letech kolem roku 1825.

crazyslunicko
26.01.2016 5 z 5

Moc pěkná kniha. Při čtení stále doufáte, v dobrý konec.. rozuzlení děje je velmi překvapivé

BUBINA1971
22.01.2016 5 z 5

Napínavá od začátku do konce. A pořád jsem věřila, že se Agnes podaří zachránit..... Doporučuji

LittleNightOwl
12.01.2016 5 z 5

Opravdu silný zážitek ze čtení této knihy. Už příběh samotný je velice dobře napsaný, ale fakt, že se vše odehrává na základně skutečnosti, je o to víc napínavé, reálné i smutné zároveň. V příběhu jsem se vcítila do postav a prožívala jejich osudy jako by byly moje. Naprosto nádherná kniha se silným příběhem.

Pauvka
11.01.2016 4 z 5

Tuto knihu doporučuji! Líbí se mi styl jakým je napsaná. Překvapilo mě, že na Agnes změnili názor a začali se k ní chovat jako k rodinnému příslušníkovi. Bylo mi líto jak to s ní dopadlo.

Paja85
11.01.2016 3 z 5

Na knihu jsem se moc těšila, námět byl zajímavý, ale hlavní hrdinka si nakonec moje sympatie moc nezískala. Kniha měla slabší i silnější pasáže.

hats
11.01.2016 5 z 5

veľmi sa mi páčila. melancholická, bolestne smutná, živočíšna...

markéta23
10.01.2016 5 z 5

Velmi působivá kniha, moc se mi líbila i styl jakým byla napsaná. Doporučuji.

kobyb
21.12.2015 5 z 5

Krásná a drsná kniha. K Agnes se osud moc pěkně nezachoval, bylo mi jí moc líto a naprosto chápu, že provedla ten krutý čin, aby nenechala trpět člověka, který ji ublížil a kterého milovala.

amysa
09.12.2015 4 z 5

Silné, bolavé a tak smutné... Cítím, že každé slovo, které tady napíšu navíc, vyzní zcela prázdně a tak zbytečně... slzím ještě teď... ach Agnes, je mi to tak líto... Ale rozhodně nelituji, že jsem se o Tvém příběhu dozvěděla a děkuji autorce, že ho pro nás zachytila... Doporučuji!

lenya
07.12.2015 3 z 5

Pěkná knížka, čte se lehce, má spád, je napínavá, má rozuzlení a konec. Příjemná knížka na cesty. Poslední kapitolu jsem přečetla jedním dechem... Konec byl asi takový, jaký měl být, ale určitě každého čtenáře napadne: ,,Jak by to pokračovalo, kdyby...". Bavilo mě vytvářet si představy o tom, jak asi konkrétní osoby dle detailního popisu vypadaly. Takže já jsem spokojená, příběh splnil to, co jsem očekávala - zabavil mě a vtáhl do děje.

Dastinek
21.11.2015 5 z 5

Drsné a smutné.

terka95
20.11.2015 4 z 5

Na tuto knížku jsem se těšila, jelikož je docela profláklá a slyšela jsem na ní pozitivní ohlasy. Nejdříve jsem si musela zvykat na styl psaní, ale pak mě kniha pohltila a zajímalo mě, jak vše skutečně bylo a jak Agnes dopadne. Bylo zajímavé sledovat názory lidí na "vražedkyni". Tato kniha se mi moc líbila. Atraktivní pro mě bylo, že byla 19. století a z islandského prostředí. Historické knihy moc nečtu a knihu, jejíž děj by se odehrával na Islandu, jsem také ještě nečetla. Náhled do života islandské rodiny a islandských zvyků mě nadchl. Bylo to tedy zas něco úplně jiného, než jsem zvyklá číst a ta změna byla skvělá. Tuto knihu určitě doporučuji, ale věřím že se nemusí líbit všem. Navíc jsem se díky této knize dozvěděla jak se tvoří islandská příjmení a to je opravdu zajímavé:))

Kateřina1011
08.11.2015 5 z 5

Pro mě ohromný zážitek. Nádherně napsaný příběh. Tak temný a smutný,... a přesto jsem ho nedokázala odložit...velice silný. Jedna z mála knížek, které mi vstoupily do srdce.

Zrzavá_Tereza
11.10.2015 5 z 5

Silný příběh z drsného prostředí.
Agnes mi přirostla k srdci - jak kniha, tak i hlavní hrdinka.
Doporučuji!