Ty

Ty
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234731/bmid_ty-65e372e3d8cd9.jpg 4 893 893

TY (You) série

1. díl >

Opravdová láska bolí. Já už jsem to pochopil. A ty to brzy pochopíš taky. Když Guinevere Becková vkročila do knihkupectví, kde Joe pracuje, jako by ho zasáhl blesk. Ta dívka je zosobněním všeho, co kdy chtěl: je krásná, chytrá a má v sobě více sexuální přitažlivosti než jeho nejdivočejší sny. Kvůli ní by třeba vraždil, jen aby ji získal. Guinevere to ještě neví, ale narodila se pro něj. A Joe je odhodlán udělat vše pro to, aby i ona pochopila, že oni dva tvoří dokonalý pár. Když v následujících dnech její svět rozmetá série velmi nešťastných a dosti podivných náhod, je Joe jediný, kdo jí nabídne pomoc a útěchu. Ale to není zdaleka všechno, co je své vyvolené připraven poskytnout! Je s ní i ve chvílích, kdy to jeho vyvolená netuší – dokonce i když o to ani nestojí. On přece ví nejlíp, co je pro ni dobré, a ve své velkodušnosti dokonce přehlíží i vady, které se skrývají za Guineveřinou dokonalou fasádou. Opravdová láska bolí, to už Joe pochopil, a Guinevere to brzy pochopí taky. Obsesivní vztah se začíná rozjíždět po spirále smrti... Thriller Ty je až perverzně chytrým záznamem chorobné posedlosti, při jehož čtení vám bude nejspíše poněkud úzko. Vlastně dosti úzko. Přesně jak to autorka zamýšlela.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Domino

You, 2014

Nasko
24.10.2015 5 z 5

Pokud jde o mě... Nespadá do mého milovaného fantasy žánru ani okrajově...

Tak proč jsem ji četla? Inu, chtěla jsem vidět du-formu v praxi. A jsem příjemně překvapena. Některé pasáže byly trochu drastičtější, ale všeho s mírou.

Joe je sice "záporák", ale kdo by mu nefandil?

KatnissLavender
23.10.2015 5 z 5

Zase jednou skvělá a mrazivá kniha... Při čtení jsem se častokrát přistihla, že zapomínám dýchat a facebook je pro mne teď strašákem číslo jedna!

hanulka26
16.10.2015 3 z 5

Ze začátku mě mrazilo, pak toto kouzlo pominulo a byla z toho spíš podivná parodie, dočítala jsem to s pocitem ,že je to něco ve stylu černé komedie, tak málo uvěřitelné to pro mě bylo.Čtivost tomuto dílku ale nelze upřít, tak dávám tři body.

Schmetti
14.10.2015 ztráta času

Této knize jsem dala 2 šance, ale i tak mě nebavila. Vadil mi hlavní hrdina, mluvil moc vulgárně (a už několikrát opakuji, že mi čtení o sexu nevadí nebo když někdo mluví tak jako každý sprostě). Vadilo mi toho opravdu hodně. Na to, že je to thriller, mi knížka nepřišla nijak... thrillerová. Napsala jsem na knihu recenzi, tak si ji můžete přečíst, jestli se vám bude chtít. Za mě prostě palec dolů.
Recenze: http://blumensprache.blog.cz/1510/ty-karoline-kepnes-kniha-recenze

Bibinky
10.10.2015 5 z 5

Komentář panakaplana, mluví za vše, lépe bych to nenapsala .. moje pocity, můj souhlas :)

ElisR1
09.10.2015 4 z 5

Tahle kniha mě příjemně překvapila. Až na to, že byla zbytečně moc vulgární, si ji nemůžu vynachválit.

sofmysl
08.10.2015 5 z 5

Tenhle příběh mě naprosto unesl. Argumentace stalkera je velmi reálná a kdž se to tak vezme, tak nepostrádá logiku. Kniha bude patřit do mých nejoblíbenějších, protože je skvělá.

Sorrow
29.09.2015 3 z 5

Du forma mi připadala originální a zaujala mě, nicméně příběh jako takový mi k srdci příliš nepřirostl - Beck je blbka a Joeovi všechno prochází až moc hladce...pokud chcete něco v podobném duchu, zkuste Sběratele (od J. Fowlese) - ten tuhle knihu strčí do kapsy :)

Chemiczka
29.09.2015 4 z 5

Po celou dobu čtení jsem se nedokázala vyhranit na čí straně vlastně jsem, kdo má mé sympatie...Pořád jsem si v duchu říkala, že Beck si to tak nějak "zaslouží" - všechno to co se jí dělo od okolí a později od Joea. Tudíž jsem s ní v příběhu nijak necítila soucit a očekávala jsem nejhorší, a opravdu mě to ani nemrzelo. Osud Beck byl prostě tak strašně předvídatelný, že jsem už za půlkou knihy tak nějak doufala, aby to Joe už ukončil a definitivně.....
Ano, knížka je bezesporu čtivá, ale tak nějak tuctová - žádné překvapení a zvrat se nějak nekonal (jednoduše vzato mladou holku stalkuje mladý muž, až na to ta holka přijde a stalkerovi nezbyde nic jiného než to skončit). Nic moc jako niterná sonda do duše stalkera, to tedy rozhodně není. Pokud neočekáváte mnoho tak je kniha jasnou volbou.

evbenes
27.09.2015 4 z 5

Čtivé, ale čekala jsem víc.

Livia
25.09.2015 4 z 5

Ten zvláštny pocit, keď najsympatickejšou postavou knihy je vyšinutý stalker. Mám rada kriminálky a bolo príjemných osviežením prečítať si príbeh tentokrát z pohľadu zápornej postavy. Joe je veľmi zvláštna a super napísaná postava. Striedali sa chvíle keď som ho naprosto nenávidela a o pár stránok som u opäť fandila. A naopak všetky ostatné postavy ma v podstate len štvali, takže sympatizovať s Joeom nebolo ťažké. Som zásadne proti násiliu na ženách, ale Beck bola často na facku.

Na 5* niečo tomu pre mňa chýbalo, ale aj tak sa strašne teším pokračovanie

pankaplan
25.09.2015 5 z 5

Dobrý den, já jsem Joe a dostanu se vám do hlavy.

Myslím, že takhle nějak by ta kniha mohla začínat a věřte, že by ani zdaleka tento úvod nevystihl míru toho jak se vám Joe do hlavy dostane.

Caroline Kepnes totiž v tomto románu dokázala něco velikého. Joe promlouvá ke své oběti formou du-formy a vy tak máte pocit, že promlouvá vlastně k vám. Ale současně s tím vám otevírá svou mysl tak, jak si ji zformoval on, a vy ani v nejmenším nepochybujete o tom, že právo a pravda je na jeho straně.

Tato kniha je dost nebezpečná. Myslím to vážně. Pokud zažíváte jakýkoliv vztah, dovede vám nabourat myšlení a důvěřivost. Čím dál tím víc se dostáváte do Joeova mozku a do jeho myšlenkových pochodů. Ta kniha vás absolutně opanuje, a nedovolí vám jen tak odejít.

A to ani po dočtení. Mám rád moderní thrillery, ale tato kniha je spíš psychologickým románem. Příznivci násilí si samozřejmě přijdou na své, ale to násilí není to hlavní. To, co tuto knihu v mých očích vyzvedlo na nejvyšší možný piedestal je právě onen způsob, jak Caroline Kepnes pracuje se čtenářem.

Další věc, kterou na knize obdivuju je jak není černobílá. Stalo se mi, že jsem cítil obrovské sympatie k člověku, který se objektivně choval jako nebezpečný magor. A když píšu nebezpečný, myslím hodně nebezpečný. Jak se to autorce povedlo? Vy vlastně nevíte, kdo je ten špatný a kdo ne. Vidíte pohled jednoho člověka - stalkera, jehož oběť je zdánlivě nevinná mladá dívka. Ale co když za namalovanou fasádou nevinnosti žije člověk, který celý život lže a klame tělem?

Ať už se na knihu Ty podívám z jakéhokoliv úhlu pohledu, vidím velkou krásu. Ne, nebudete spát. Nebudete jíst. Vaše rodina bude trpět vaší nepřítomností. Protože tato kniha je jedna z největších pastí, do které můžete spadnou. Pastí navíc skutečnou, nikoliv imaginární.

Je úplně jednoduché říct: Tohle je boží, úchylné a geniální. Jděte a propadněte. Budete možná litovat, protože pak začnete okolí nenávidět, ale za ten literární orgasmus to fakt stojí.

FreshPatty
21.09.2015 4 z 5

Já pořád nevím, co k této knize napsat. Mám ji přečtenou už měsíc a pořád mám v sobě rozporuplné pocity, jestli se mi líbila nebo ne.. Jestli to byl můj šálek kávy. Na druhou stranu je pravda, že pokud ji mám už tak dlouho v hlavě a přemýšlím nad ní, tak svůj účel splnila. Proto si asi zaslouží víc než střední cestu - tedy čtyři hvězdičky. Myslím, že za přečtení a popřemýšlení určitě stojí! :)

dennie3
19.09.2015 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Děj je poutavý, postavy uvěřitelné a komplikované, forma zajímavá. Nikdy předtím jsem knihu v du-formě nečetla, a ze začátku to ve mně vyvolávalo trochu nervozitu, ale ta rychle přešla. Po pár kapitolách jsem se prostě stala součástí děje a přestože jsem tušila, jak celá knížka skončí, bavilo mě dopracovávat se k tomu. Pět hvězdiček.

Mišmiš
16.09.2015 4 z 5

ufff...pořád nevím jestli se mi kniha líbila nebo ne. Někdy mi přišlo, že je až zbytečně vulgární :-) Ale zas jsem nikdy podobnou knihu nečetla. Možná si přečtu ještě další díl a pak se uvidí :-) Zatím tedy jen tři hvězdy :-)

lenkavildomcova
14.09.2015 4 z 5

Nakonec dávám 4 hvězdy, i když v polovině knihy jsem si nebyla jistá jestli dám dvě. Závěr byl excelentní, šílený a morbidní...

Acquenta
11.09.2015 4 z 5

Výborná kniha. Výborný název. Trochu jsem od ní čekala víc, rozhodně nebyla perverzní, jak se o ní psalo. Autorka skvěle popsala chování psychopata a scény Joeyho a Beck byly opravdu vzrušující. Pokaždé, když čtu takové dobré knihy, si říkám, jak mohl někdo natočit film podle 40 odstínů šedi, což je totální kravina, místo toho, aby si všiml těchto skvělých příběhů. Tenhle by za film rozhodně stál :-)

ewisek22
08.09.2015 4 z 5

Ufff...ano, je to jiné než vše, co jsem doteď četla...ano, překvapilo mně to...ale absolutně nevím jestli v pozitivním či negativním duchu:)) Ale jedno vím zcela jistě...jsem velice zvědava na Skrytá těla. A pro tu zvědavost v další osudy Joa a celkově ve slušně napsané knize, která vlastně odhaluje sériového vraha s chorobnou obsesí na své přítelkyně, dávám čtyři hvězdičky...není to na to WAU, které jsem očekávala po dočtení této knihy:)

limitkaa
07.09.2015 5 z 5

Joe!! Stále přemýšlím, zda to byl temný člověk s pozitivním myšlením, nebo hodný člověk s občasnými temnými činy. Tenhle člověk se Vám dostane pod kůži. Ne hned! Mě taky chvilku trvalo, než jsem mu přišla na chuť, ale ve chvíli kdy jsem objevila jeho kouzlo, jsem mu naprosto propadla. Je chytrý, velice chytrý, má dobrý vkus na hudbu a knihy a ve své čisté syrovosti i správný pohled na život a svět. Vau.. jak si jen tohle můžu myslet? Vždyť ten člověk zabil, nerespektoval soukromí, nikdy nikomu bezpodmínečně nevěřil, ale.. Dokázal to podložit tak chladnou logikou a obecnou pravdou, že si člověk,až zděšen, někde ve své hlavě začne říkat : " Jo Joe, máš pravdu. Asi si to opravdu zasloužil a co by z něj bylo. Byl to pokrytec a ty jsi světu prokázal čest, že je o jednoho zbytečného rozmazleného příživníka, dítě svěřeneckých fondů, méně." He.. cože?? Kde se ve mě vzal takový názor?? Jak jsem právě mohla schválit vraždu jako akt dobra?? A právě proto, mě ta kniha nadchla. Je jiná, donutí Vás zamyslet se jinak, najde ve Vás to temné a donutí Vás tomu čelit. Tvořit názor!! Miluji knihy, které Vás nutí tvořit názor. To je účel literatury. Za mě perfektní počin, doufám, že další knihy paní K. udrží takovou kvalitu.

Pakuna
04.09.2015 3 z 5

Joe je úchyl a stalker. Kniha byla tak přesvědčivá, až se bojím, že ho jednou potkám v reálu. :-D