Učitelka angličtiny

Učitelka angličtiny
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508952/bmid_ucitelka-anglictiny-bHB-508952.jpeg 4 148 148

Člověk kvůli svému štěstí udělá cokoliv, aby si ho udržel, dokonce si vytvoří proti ztrátě iluzí a nešťastným událostem kolem sebe obranný val, přes který k němu ale nemůže znovu přijít ani štěstí. Román o štěstí, které se zlomyslně mění ve ztráty a zklamání. Ninel má takovou zkušenost od dětství, kdy si začala představovat, co by ji udělalo šťastnou, ale když tomu chtěla napomoct, vždy se její snažení zvrtlo a skončilo špatně. Dokonce musela kvůli tomu odejít z domova k tetě do Prahy, ale tahle životní změna v patnácti letech ji konečně ke štěstí přiblížila. Teta byla poloviční Angličanka, naučila Ninel perfektně anglicky, a když dostudovala, přenechala jí své žáky. Výuku angličtiny provází řada humorných příběhů a do některých dobrodružných zápletek svých žáků se Ninel osobně zapojí, ale nikdo z nich neví o jejím životě poznamenaném hlubokým rozčarováním z partnerských vztahů. O něm Ninel vždycky mlčí, jako by v něm nebylo skryto jen její neštěstí, ale i touha po štěstí a obojí raději drží pod zámkem.... celý text

Mandlevest
01.09.2023 4 z 5

Musím souhlasit s komentářem níže od Jana283, první půle knihy mě bavila o dost více než ta druhá, potom se mi to také trochu vleklo a osudy žáků Ninel mě až tak nezaujaly. Kdo knihy autorky čte pravidelně, ví, že si libuje v nezvyklých jménech svých hrdinů a že jim nakládá životních pohrom co to dá :-). A tak tomu bylo i v této knize, dějově velmi bohaté, gradující k docela překvapivému finále, ale ..... nějak mě to s počtem stran a dalšími ranami osudu, které hrdiny knihy provázely, přestávalo bavit. Určitě bych o pár desítek stran krátila a přivítala bych, kdyby Ninel z první půle knihy se v té druhé půli "neztratila v překladu". Ale to už by nebyla kniha od paní Váňové, ona prostě takto píše :-). Slabší čtyři *.

intelektuálka
27.08.2023 4 z 5

Knihy Magdy Váňové mne provázejí už několik let - a jsou to příběhy zajímavé, čtivé ....

V této knize je vyprávěn život jedné ženy - Ninel /zajímavé jméno .... /

Problémy v rodinném zázemí dovedou dívku k tetě Angele - a ta se stává pragmatickou a osudovou přítelkyní ....

Ninel musí prožít hodně zklamání ..... ale i zásadních okamžiků, než dojde k podzimu svého života .... a vyrovnání ....

.... moje láska voní a chutná podzimem .... její barvy a chutě jsou tlumené ..... plyne pozvolna jako řeka .....

A zakončení se zdá být jakousi satisfakcí v jejím životě .....

Ráda jsem strávila 2 dny s touto ženou - a doporučím.

Kasty
19.08.2023 5 z 5

Příběh Ninel, které osud naloží víc, než si kdy mohla představit. Společné sní strávíme její dětství, dospělost a střední věk. Jak název napovídá, celým životem ji provází angličtina. Životem, který je jako na houpačce. Jednou nahoře. Podruhé dole.
Knihy MV mě provázejí bezmála dvacet let. Těším se na každou novinku. A nikdy mě nepřestane udivovat výběr jmen hlavních postav. Klovrzu a Ninel si budu pamatovat hodně dlouho :-)

regulax
08.08.2023 5 z 5

Bohatý děj, dlouhá časová osa hlavní postavy, široký záběr vedlejších vztahů a postav, košatý popis situací, to vše najdete v 400 stránkovém románu.

knihoLenka82
08.08.2023 5 z 5

Další z mé štafety přečíst co nejvíc českých autorů. Za mě super kniha, velmi dobře se čte. První od Magdy Váňové, určitě se poohlédnu i po další.

Jana283
07.08.2023 3 z 5

První půlka kniha lepší než druhá. Pak to nějak začalo drhnout a táhnout se. Autorka si zase neodpustila encyklopedické výklady (stejně jako v předchozí knize). Působí to šroubovaně a do příběhu to nezapadá. A směšné je to obzvláště v situaci, kdy jedna z milenek jde sdělit tragickou informaci druhé a ta začne mlít informace o čaji jako by ožila Wikipedie. V této části je rovněž chyba, Ninele vysvětluje cestu k sobě domů a Ester odtuší, že ví, že ví, že její manžel kdysi vezl Ninel domů. Ale přitom sama v bytě už byla, když předstírala zájem o studium angličtiny (ale to je jen drobnost, která pozornému čtenáři neunikne).
Zápletky jsou někdy dost přitažené za vlasy . O dvou úmrtích blízkých osob (respektive vraždách) se konverzuje v duch to máme dnes krásné počasí . Žádné emoce, lítost... Finále předvídatelné a hodně v duchu červené knihovny. Ale kdo by si nepřál, aby mu dal osud druhou, třetí šanci
Celkem mě ale knihy Magdy Váňové víc baví než štvou, takže nějaké další příště nezavrhuji

Kanimůra2
31.07.2023 5 z 5

Moje první setkání s autorkou. Paráda. Kniha je hrozně čtivá, vůbec jsem se nemohla odtrhnout a mimo příběhu Ninel nabízí i spoustu dalších zkrácených životních příběhů Nineliných žáků. Určitě budu číst dál a doporučuji.

Dagmar58
30.07.2023 4 z 5

Autorka píše dobře, takže i tato její kniha se dobře četla. Příběh dívky popisovaný od dětství až po dobu, kdy je babičkou a kdy postavy románu řeší rodinné i sousedské mezilidské vztahy. Čtivý román, který určitě doporučuji. A jak zde již bylo párkrát poznamenáno, knihu bohužel kazí hrubé chyby v textu.

Alena1957
26.07.2023 5 z 5

Od autorky jsem přečetla všechny knihy a těšila se na další, poslední vyšla v roce 2020 a nyní Učitelka angličtiny opět skvělé čtení, výborný román ze života. Vřele doporučuji.

rimanka
18.07.2023 5 z 5

Tuto autorku mám velmi ráda. V nové knize je znát stylistický i obsahový posun čím dál zkušenější autorky. Příběh se čte sám a je protkán životními moudry. Jediné,co bych vytkla,je to, že román není zasazen do konkrétní doby, což mi dost ve čtení vadilo.

1casper
13.07.2023 5 z 5

Další kniha od mé oblíbené autorky.
Vypráví celý životní příběh Ninel - tohle mě dostává, kam na ty jména autorka chodí. Jméno Ninel čtené pozpátku....ehmm..
Děj začíná, kdy je malá holka a celá kniha končí, kdy už je babičkou.

Život se s ní nemazlil, chytá jednu nefér ránu za druhou.
Když autorka popisuje život Ninel v domě, tak má čtenář pocit, že je v zahradě s ní.

Děj odsýpá a popisuje hodně zašmodrchany život, sousedské i rodinné vztahy. Ale i to se může stát....

Rozhodně doporučuji.
I přes ty hrubky, no.

Han-nah
07.07.2023 4 z 5

Život je propletenec, jako pavoučí síť. Některé nitky se přetrhnou, některé nitky pavouček doplní, některé cestičky změní a takový je i život Ninel. Ztráty , zklamání, ale i touha a radost.
Autorka na životě Ninel, od malé dívenky, až po stárnoucí, životem zkoušenou ženu, popisuje propletené vztahy, osudy lidí. Obdivuji zajímavá jména, která používá, buď mazlivá nebo ostrá , cizí, tak, jako osoby, které je nosí. Díky znalosti anglického jazyka se Ninel setkává s mnoha zajímavými osobami. V knize nechybí, to, co v životě a to je láska, vztahy, závist, přátelství, sousedské spory nebo sousedská výpomoc.
To, co dáváme, to se nám většinou vrací.

Vivetkav
06.07.2023 3 z 5

Dostala se mi jako první kniha autorky a musím říct, že mě velmi zaujala. Dobře se to četlo, mělo to spád a někdy pěkný zvrat, to že se někdy život pěkně zašmodrchá myslím by jsme mohli všichni vyprávět. Ráda si přečtu i nějaké jiné knihy.

Kaja1
06.07.2023 4 z 5

Na bezmála 400 stránkách se odehrál celý život Ninel, s kterou se osud nemazlil. Na konci knihy se kruh uzavřel. Někdy bylo něco přitažené za vlasy, ale četlo se to dobře. Co mě rozčilovalo byly ty hrubky, nějak se ztrácí cit pro to, kde patří měkké i a kde tvrdé.

Vlaďkaa4
04.06.2023 5 z 5

Co napsat, historie se opakuje. Zkušenosti jsou nepřenositelné. A nejdůležitější je odpustit sám sobě.

zuzana2599
11.05.2023 5 z 5

Učitelka angličtiny je tradičně dobré čtení od paní Magdy Váňové. Je to příběh dívky s nezvyklým jménem Ninel, jejíž osud čtenář sleduje od dětských let až do pozdní dospělosti. Příběh je protkán i osudy mnoha vedlejších postav, hlavně žáků Ninel. Učitelka angličtiny je dějově bohaté čtení, které mě bavilo a zaujalo. Závěr románu byl velmi dojímavý, prostě takový jako život sám. Život není žádná procházka růžovou zahradou.
Mám přečteny téměř všechny autorčiny knihy a časem určitě s chutí sáhnu po další !

bookcase
18.04.2023 5 z 5

Tak to mě mile překvapilo, četlo se mi to hodně dobře, mám ráda příběhy lidí přesahující desítky i více let. Konec perfektní.

plamínek21
11.04.2023 4 z 5

Nevím čím to je, ale při četbě knih této autorky na mne vždy hodně doléhá pomíjivost vztahů a věcí, které máme nebo si myslíme že máme. Co se týče spisovatelčiny záliby v neobvyklých jménech/příjmeních, tak nyní u mne o několik délek vítězí "Klovrza" .-)

tittanie
11.04.2023

Od autorky jsem už něco četla a musím říct, autorka umí dobře psát, ale vždy jsou to tak neuvěřitelné věci a v knížce je tolik věcí, které jednoho člověka/rodinu nemůže potkat. Jo a ještě je velice zajímavý výběr jmen a příjmení - jedno exotičtější než druhé.

Schnečková
05.04.2023

nevíte prosím kdy bude možné zakoupit e-knihu?