Ukradená známka
Bram Klein
Jedinečná publikace, která vypráví příběh propletený stoletou historií naší země. Ukradená známka, která je podstatou příběhu, se našla více než po 25 letech, byť nikdo nevěřil, že bude ještě někdy spatřena. Pravděpodobný pachatel zločinu obvinil Bramova otce prostřednictvím České televize z pojistného podvodu. Jaká byla ovšem pravda? Bram Klein věděl, že psaní knihy je jediný způsob, jak otcovo jméno očistit. Čím více se nořil do příběhu, tím více chápal, proč byl táta sběrem známek natolik fascinovaný. Čtyři roky po jeho smrti se sblížili jako nikdy. Ukradená známka je obdivuhodnou kombinací detektivního pátrání Holanďana, který nikdy v České republice nebyl a nyní musel vstoupit do komunity místních sběratelů známek a velkého příběhu malého kusu papírku, nepřestávajícího fascinovat. V této hře jde o velké peníze, sběratelskou čest i osobní poslání.... celý text
Detektivky, krimi Literatura faktu Historie
Vydáno: 2018 , OmegaOriginální název:
De Gestolen Zegel, 2018

Zajímavý příběh, který odhaluje pozadí nejen historie vydávání prvních československých známek a jejich sbírání, ale také realitu obchodování se známkami. Zajímavé je i zákulisí "slávy" nechvalně proslulého a velmi známého československého, později českého sběratele známek Ludvíka Pytlíčka, který letos začátkem roku zemřel. Mnozí si ho ještě dokážeme vybavit, neboť občas vystupoval i ve sdělovacích prostředcích...Je jen velká škoda, že kniha nese stopy zřejmého chvatu, v jakém byla sepsána a poté přeložena do češtiny. Navíc Zdeněk Tomáš, uváděný jako osoba odpovědná za jazykovou korekturu, neodvedl dobrou práci. Pro pobavení uvedu jeden ze spíše tragikomických příkladů:
"...přejde rozhodným krokem k pohovce v rohu kanceláře a usadí se na ní zkříženými pažemi." (str. 179).

Neskutečný příběh, až na to, že se opravdu stal! Nejsem sběratelka známek a do filatelistického světa vůbec nevidím, ale tohle mne bavilo, poučilo a samozřejmě i znechutilo, protože za vysokou šmelinou a zlodějinou mezinárodního kalibru byl zase "malý (?) český člověk."
Podáno je to záměrně faktograficky, ale protože autor, jehož zemřelého otce se celý příběh/případ týkal, je současně beletrista, má to potřebný šmrnc a dostatečnou čtivost i napínavost. Ještě kousek a mohl by z toho být skvělý thriller, hotový bestseller ("inspirováno skutečnou událostí")...

Jsem z knihy nadšená. Nemohla jsem se od čtení odtrhnout, přečtená za 2 dny. Velmi dobrá práce pane Kleine!

Zajímavý příběh, od čtení se nešlo odtrhnout , velmi pěkně podané,..
Obdivuji pana Kleina, s jakou vervou se pustil do pátrání.

Se čtením se začala v domnění, že se jedná o fikci. Velice brzy mi ovšem došlo, že napínavý detektivní příběh je protkán reáliemi a skutečnými údaji. Ovšem nic to nezměnilo na faktu, že knížka se četla skvěle, právě tak jako dobrá detektivka. Jen ten nádech skutečnosti tomu přidal na barvitosti. Moc dobré čtení i pro naprosté laiky :-)

Příběh o naší nejcenější známce, té s přetiskem. Patrně to celé není fikce, jména jsou skutečná. Spíše je to skvělá literatura faktu. Pokud jste někdy sbírali známky, bude Vám prostředí velice povědomé.

Napínavé až do konce... velmi čtitelné... doporučuji číst na jeden zátah, mne se to bohužel nepovedlo, takže jsem byl vždycky natěšený až k příběhu budu moci znovu zasednout... určitě doporučuji tento detektivní příběh nejen filatelistům...
Ani nevim , kde zacit. Kniha mi tak nejak prekrizila letos cestu v knihkupecti Dobrovsky. Sama by jsem asi knihu k precteni nevyhledavala, jelikoz jsem se o znamky nikdy nezajimala. Muj bratr vsak ano, a ja se pri cteni vzpominkami rada vracela do detstvi, kdy si muj bracha pysne ukladal kazdou svou novou znamku do sveho alba. Uz jen za ty krasne vzpominky ma u mne kniha velke plus. Samotny pribeh je psany ctive, a ja se dozvedela i spoustu novyh informaci jak z historie nasi zeme, tak i ze sveta sberatelu znamek. Secteno, podtrzeno, kniha se mi libila, a jsem rada, ze ,jak se rika, mne v knihkupectvi cvrnkla do nosu, nebo spis do oka.