Návrat
Joseph Michael Straczynski
V přírodě je to už tak zařízeno. Malá zvířata žerou brouky, velká zvířata žerou ta malá, lidé žerou ta velká - každý je součástí potravinového řetězce. Dokonce i Spider-Man - i když o tom ještě neví. Do města totiž právě přijíždí Morlun. Prastarý tvor, který se živí superhrdiny. A Spider-Man je jen dalším chodem na jeho jídelníčku. Spider-Man bojoval už proti všem možným padouchům. Ale ještě nikdy nebojoval proti někomu tak silnému, ta neúnavnému, tak nelítostnému, tak nezastavitelnému. V souboji s Morlunem může udělat jednu jedinou věc. Umřít. Název Návrat se týká nejen příběhu, ale i celé spidermanovské série. Právě tímhle eposem se vrátil Spidey zpátky na výsluní popularity. Proslulý televizní a comicsový scénárista J. Michael Straczynski vrátil Petru Parkerovi všechno, co hrdina za poslední léta poztrácel - silné protivníky, zajímavé zázemí, jiskru, styl, srdce, a ze všeho nejvíc - humor.... celý text
Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: 2011 , CrewOriginální název:
Coming Home, 2001
Tak jsem to konečně v sobotu koupil v glóbusu, v trafikách, kde jsem byl, to neměli. No tak alespoň někde se to sehnat dá. Jak si vzpomenu jak jsem jezdil a sháněl to marně před vánocema a nikde nic..... Mám to samosebou v 1.vydání od Crwe, ale nekoupit to za 49Kč by byl zločin, má to lepší papír, pestřejší barvy, pevnou vazbu, trochu bonusů, ale jo, co by ne. Další díl za 99 beru taky, pak uvidím. Vrazit do toho během dvou let skoro 12 litrů.....no a je otázkou jestli to komplet vůbec vyjde, že ánóóó.... ale pokud nebudu brát všechno, tak aspoň některé vybrané kousky.
Panini je výrobce především takových těch sběratelských sešitů, do kterých se za těžké love dokupují nové samolepky, taky jsem tím byl v dětském životě párkrát stižen a podobné finty využívají i tady - číslovaní booků, které dají dohromady obrázek....fíhááá, to musím mít komplet!!! No takže opravdu uvidíme, 2 kila za komiks v pevné vazbě není tak strašné...
....a teď bych ještě požádal někoho více znalého aukra, ať mi tady vytáhne za kolik to někteří jedinci byli schopni koupit v té testovací sérii, když už to bylo "beznadějně vyprodáno" jako "rarita." To by mě fakt zajímalo.....nebo si tu někdo zapláče i přímo osobně;-)?
Pecka. Jeden velký souboj, ve kterém si Peter/Spider-man sáhne na dno svých vlastních sil a popřemýšlí o svých schopnostech v mytologickém měřítku. Straczynski představuje Spider-mana, tak jak ho mám nejradši, jako bojovníka, který neustoupí ani tváří tvář čiré smrti, ale vždy se snaží zachránit všechny okolo, i kdyby měl zemřít. Tady v tomto příběhu jsou důležité myšlenkové pochody, které se Peterovi honí hlavou zvláště ve chvílích, kdy ví že nejspíše zemře. Na scéně je také tajemný Ezekiel a Morlun, kteří příběhu dodávají něco nového a doslova mytologického.
Pecka. Jeden velký souboj, ve kterém si Peter/Spider-man sáhne na dno svých vlastních sil a popřemýšlí o svých schopnostech v mytologickém měřítku. Straczynski představuje Spider-mana, tak jak ho mám nejradši, jako bojovníka, který neustoupí ani tváří tvář čiré smrti, ale vždy se snaží zachránit všechny okolo, i kdyby měl zemřít. Tady v tomto příběhu jsou důležité myšlenkové pochody, které se Peterovi honí hlavou zvláště ve chvílích, kdy ví že nejspíše zemře. Na scéně je tajemný Ezekiel a Morlun, kteří příběhu dodávají něco nového.
(napsáno 09.01.2006) Není to zlé, Spideyho od Semicu jsem žral, teď už jsem se musel legendama "prokousávat", ale konečně to není jen pro děcka a není to tak naivní. Dal bych i víc, ale srovnání s mým hodnocením ostatních comicsů vymezuje přesně tolik, kolik jsem dal, navíc mi to přišlo dost nevědecké ten dojeb toho borce. Ale na druhou stranu, jsem to četl jak jsem se rozcházel s holkou, možná bych to měl přečíst v dnešních "světlých" dnech a líbilo by se mi to víc, no nicméně 75 % je slušných.
/Ultimátní komiksový komplet #21/ Mé první setkání se Spider-manem na stránkách knihy (a ne v TV či kině) proběhlo nad má očekávání. Ironický a vtipný Peter Parker se utkává s Morlunem a je to docela jízda. Škoda jen, že je to taková jednohubka - asi se poohlédnu po něčem dalším. :)
2009 | Krajina půlnočních stínů |
2016 | Spider-Man |
2003 | Návrat |
2020 | A zrodí se hvězdy... |
2014 | Sůva / Dr. Manhattan |
Spider-Man je zase tím hláškujícím frajírkem, co se snaží z boje vykecat, ale když už dojde na pěsti, rozhodně nezaostává. Ovšem i Spider-Man má slabiny, i on je jen z masa a kostí. Dostává rány, které není schopen jen tak přijmout. Ale síla Straczynského je i jinde – doslova hýbe universem, který byl za téměř 35 let, než k sérii přišel, vytvořen. Hned na konci této sbírky zjišťujeme, že nezůstane kámen na kameni. Doslova. Série už u nás nějaký čas vychází. S každým dalším dílem jen dokazuje, že Straczynski měl skutečně co říct a že Spider-Man rozhodně nebyl mrtvým hrdinou. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/06/151-ultimatni-komiksovy-komplet-21.html