Umrlčí cesta

Umrlčí cesta
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/317187/bmid_umrlci-cesta-6wQ-317187.jpg 4 848 848

Pokud byste někoho zabili, pamatovali byste si to. Nebo snad ne? Na opuštěnou pláž na hebridském ostrově Harris moře vyplaví neznámého muže. Je těžce podchlazený a sotva naživu. Neví, kdo je ani jak se tam dostal. Jeho jediným vodítkem je mapa takzvané Umrlčí cesty. Netuší, kam ho zavede, ale ví, že se po ní musí vydat. Detektiv George Gunn vstupuje na břeh ostrůvku ležícího dvacet mil západně od Vnějších Hebrid se zlou předtuchou. Ve staré kapli tu byl nalezen muž utlučený k smrti a detektiv musí zjistit, kdo to udělal a proč. Dospívající dívka leží ve svém pokoji v Edinburghu a zoufale se snaží zjistit pravdu o smrti svého otce, průkopnického vědce. Čím víc se dozvídá o povaze otcova výzkumu, tím víc tuší, že za jeho zmizením stál někdo jiný. Příběh sleduje tři nebezpečné cesty k šokující pravdě — a ke zjištění, že nevědomost nás může stát život. ----- Peter May je jeden z nejlepších spisovatelů současnosti. Pokaždé když čteme jeho novou knihu, řekneme, že je nejlepší, jakou kdy napsal, a neomlouváme se za to, že se opakujeme. - Undiscovered Scotland Skvělý román, dobře vypracované postavy a chytrá zápletka, která se točí okolo fascinující vědecké otázky. Jen těžko si lze představit, že by v roce 2016 vyšly lepší thrillery, než je tento. - The Sydney Morning Herald... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Host

Coffin Road

esfinge
21.08.2018 5 z 5

Tak opet May nezklamal. Kniha se mi libila, cetla se mi dobre a o vcelach jsem se dozvedela neco vic. Opet kniha pro mne umocnena mistem pribehu, Hebridy jsem navstivila a je to proste nadhera.

sarka45
17.08.2018 5 z 5

Ano, tak tohle byl můj oblíbený Peter May. Jeho čínské knihy se mi nelíbí, jako kdyby je psal jiný člověk, ale toto je přesně můj šálek kávy. A ve spojení s uhrančivým hlasem pana Jiřího Dvořáka v audioknize je to velice příjemný zážitek.

petra1394
09.08.2018 3 z 5

No, na to, jak jsem byla z Petera Maye nadšená po dočení trilogie z ostrova Lewis, přišlo docela zklamání. Téma se mi líbilo, ráda čtu o problematice včel, ale celé to bylo takové..nevím, jak to napsat. Hlavní záhada tkvěla v tom, že chlap si nemůže celou knihu vzpomenout kdo je a co tam dělá a na konci si vzpomene a celý problém vyřeší. Nějak mi to nešlo do kupy, lepší by bylo řešit buď jen ztracenou paměť a nebo ohrožení včel a nebezpečí kolem výzkumu, ale dohromady to bylo takové nesourodé. Nevím nevím, asi nemůžu doporučit ke čtení dál :(

Olous1
07.08.2018 5 z 5

Tak to byla bomba...poprvé jsem zvolila formu audioknihy a musím říci,že jsem mile překvapená.Skvěle namluveno J.Dvořákem...úplně mě vtáhl do děje.Zápletka perfektní,děj super...za mě 100% doporučuji.

kokosek
04.08.2018 4 z 5

A jsme zase zpátky na ostrovech. A pořád je jasné, že tady to má autor nejraději, že to tady zná a že se mu tady líbí. Čínské knížky mají taky něco do sebe, ale tohle je prostě lepší.
Mínus jedna hvězdička za "řešení celosvětové krize". Já tuhle berličku fakt nemám rád. To máte rýže v první čínské knize, poslední dvě knihy u Browna. Fakt lepší řešit nějakou malou lokální vraždičku, úplně to stačí.

Danago
02.08.2018 4 z 5

Moc pěkně namluvená audiokniha. Opět skvěle vykreslené ostrovní prostředí a napínavá zápletka. Příběh se zabývá závažným tématem o nebezpečí výzkumu, který nehraje do noty některým velkým korporacím. Do toho ztráta paměti hlavního hrdiny.
Za mě opět skvělá kniha.

slecnapeta
29.07.2018 3 z 5

Knihu jsem četla asi měsíc, chybělo mi víc napětí, až posledních (asi) 80 stran jsem dočetla za víkend. Příběh rozhodně zajímavý, některé pasáže předvídatelné, ale čekala jsem něco víc (SPOILER - třeba, že Nail/Tom ztratil paměť, protože dostal tu látku stejnou jako včely, které pak taky zapomínaly a ne jen to, že ho někdo přetáhl po hlavě).

evickakyticka
27.07.2018 4 z 5

Peter May mně prvně okouzlil trilogií Ostrov Lewis, poté Čínskou sérií. Líbí se mi jeho styl vyprávění a popisy krásného prostředí. Tady to nebylo jinak. Za mě oddychové, napínavé, zajímavé a téma "včely" taky fajn. Super a těším se na další knihu.

Jaruš7
24.07.2018 5 z 5

Citace : "Světlo v L.. je nádherné. Vane rychlý, ale příjemný vítr. Půda vsákla veškerou vláhu, kterou seslala včerejší bouře. Zdá se, že to dokáže donekonečna. Obloha je posetá modrými pásy prokládanými bílými vatovými mraky. Sluneční paprsky se odrážejí o nespočet odstínů tyrkysové na moři v odlivu, který dodává pláži stříbrný lesk." (Něco podobného jsem zažila - nemohla jsem se vynadívat.)
Příběh s vyváženým napětím poučný, na krizové téma, a opět intenzivní síla prožitků v ostrovní scenérii přírody.
P.M. je machr. :-)

čika
13.07.2018 3 z 5

Ako si uz pri Mayovi zvykam, cita sa to dobre, ale je to taky tazko uveritelny konstrukts aktualnym eko kontextom - palec hore za celkom origo zapletku. Este ze pan autor to svoje remeslo tak dobre ovlada...

Evišťátko
10.07.2018 5 z 5

Skvělé!!! V tom nepřeberném množství krimi ze severu je tento autor skvost! Navíc ekologická tématika, to můžu!

PetK
04.07.2018 4 z 5

Hlas Jiřího Dvořáka mě okamžitě přenesl do atmosféry ostrovní trilogie, jedné z nejlepších audioknih, jaké jsem zatím kdy poslouchala. A ani tahle se nemusí stydět - za provedení ani za příběh. Ten je poměrně přehledný, propracovaný akorát a nepostrádá napětí. Jedna důležitá věc (nebudu spoilerovat) mi ale připadala nevysvětlená, tak nad tím pořád dumám. Důležitější ale je, že jsem se zase něco dozvěděla, tentokrát o významu včel pro lidstvo. I kdyby to byla jen z poloviny pravda, no tak teda wow. A nelze potlačit myšlenky na to, jak se chováme ke své planetě - a jak se nám to jednou vrátí?

babsi66
25.06.2018 4 z 5

Peter May umí bezvadně rozehrát příběh, představit postavy, rozházet otazníky a vzbudit zvědavost čtenáře. Bohužel celé to počáteční nadšení trochu opadne, jakmile zjistíte, že je to další knížka, jejímž ústředním tématem je spiknutí nadnárodní korporace a ohrožení planety a lidstva. Osobně by mi k nastolené atmosféře a místu, kde se příběh odehrává, seděla nějaká komornější, ne tak okázalá zápletka.

lazarus
10.06.2018 4 z 5

Výborné drama. Slabší než Skála ovšem stále hodně zábavné čtení

Johncze
09.06.2018 4 z 5

Pro mě zatím "nejslabší" kniha autora. Nejslabší je v uvozovkách, protože není ani zdaleka špatná. Kromě příběhu na ní špatného vůbec nic. Příběh však oproti předchozím dílům autora nemá takovou hloubku a údernost. Jistě, zápletka dosahuje víceméně globálních rozměrů, ale o tom to není. Navíc po celou dobu jde vše téměř hladce a kromě motivu ztráty paměti, tam prostě ke konci nemá co překvapit, na co se těšit. Jako celek je to však velice dobře napsané a stále na vysoké úrovni.

Lotka
04.06.2018 4 z 5

Napínavý příběh, rozuzlení není uspěchané, ale hezky nám to autor servíruje.

simona5r
03.06.2018 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Peter May + Skotsko + Jiří Dvořák = jedinečný zážitek s touhou poslouchat knihu na 1 zátah a pak hned odjet do Skotska.

mirka71
14.05.2018 5 z 5

Výborná kniha, ze začátku jsem se malinko ztrácela, ale pak jsem četla,a četla, dokud jsem nebyla na konci. Věnováno včelám - dobrý a určitě aktuální námět, pro mě velmi poučné, o včelách jsem nevěděla téměř nic. Opět dokonalý Peter May. Pane spisovateli, kam na ty skvělé nápady chodíte?????

Blafoun
09.05.2018 5 z 5

Co byste dělali, kdyby jste se jednoho dne probrali na pláži jak vyvržený vorvaň a nevěděli kdo a kde jste? Jediné co v tu chvíli máte je špatný pocit z něčeho co se asi stalo. Půjdete na policii nebo budete pátrat na vlastní pěst? Hlavní hrdina zvolil druhou cestu....
Napínavé a tajemné, zvědavost se čtenáře drží celou knihu. Příběh postupně vyplouvá na povrch, je příjemně dávkován až do finále na konci knihy. Postav je relativně málo a jsou celkem ploché (v podstatě se o nich nic moc nedozvíte), ale není to potřeba a nechybělo mi to. :-)

marvarid
18.04.2018 3 z 5

Prostě detektivka – ani špatná ale ani výjimečně dobrá. Konstrukt vědce, který ztratil paměť, mi připadal trochu přitažený za vlasy, ale jinak byl příběh napsán čtivě. Podle recenzí jsem nicméně čekala sofistikovanější thriller, proto tedy určité zklamání a jen 3*.