Úsvit
Stephenie Meyer
Stmívání / Twilight série
Keď milujete toho, kto vás zabíja, nemáte na výber. Ako by ste mohli utiecť, ako by ste mohli bojovať, keby ste práve tým ublížili niekomu, koho milujete? Ak mu nemáte dať nič viac a nič menej ako vlastný život, ako by ste mu ho mohli odoprieť? Niekomu, koho skutočne milujete? Bella Swanová je neodvolateľne zaľúbená do upíra – je to pre ňu krásny sen a zároveň nočná mora, ktoré vytvárajú jej nebezpečne vyhrotenú realitu. Na jednu stranu ju ťahá silná vášeň, ktorú cíti k Edwardovi Cullenovi a na druhú hlboké puto k vlkolakovi Jacobovi Blackovi a prežila búrlivý rok plný pokušenia, strát a sporov, kým dospela k rozhodujúcemu okamihu. Rozhodne sa teraz vstúpiť do temného, no zvodného sveta nesmrteľných, alebo bude pokračovať v ľudskom živote? Od odpovede na túto otázku závisí osud dvoch kmeňov. Keď sa Bella už raz rozhodla, začína sa prekvapivý sled nevídaných udalostí s potenciálne ničivými a tajomnými dôsledkami. Práve keď sa zdá, že sa zamotané pradivá Bellinho života – ktoré sa po prvý raz objavili v Súmraku, potom sa zamotali a potrhali v Nove a Zatmení – znova rozpletú a usporiadajú, mohli by byť zničené… navždy? Úsvit, úžasný a s napätím očakávaný záver ságy Twilight, odhaľuje tajomstvá a záhady tohto fascinujúceho romantického eposu, ktorý okúzlil milióny čitateľov.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2014 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Breaking Dawn, 2008
Po x letech jsem se podruhé vydala prožít tento příběh. Rozbřesk jsem si asi pamatovala nejméně ze všech dílů. Tak mi zde ani nerušily představy filmového zpracování, které jsem viděla jen 1x před lety. Moc pěkné zakončení celé ságy ❤
„Konečně tě miluju tím správným způsobem. Konečně je to v rovnováze. Oba máme lidi bez kterých nemůžeme žít.“
Stejně dobrý možná i lepší než Stmívání. Vůbec mi nevadilo, že je to tak tlustá kniha. Konečně jsme se dočkali věcí, které v jiných romantický knížkách nejsou a můžem v to jenom doufat. Překvapilo mě, že ten konec je jiný než ve filmu a možná i lepší.
(SPOILER) Čtvrtá kniha se mi líbila z celé série nejvíc. Hodně mě bavilo rozdělení knihy na tři části, Jacobova nám pomohla ještě víc nahlédnout do života vlků. Nejvíc jsem se těšila na závěrečnou bitvu, na kterou mě nalákal film, ale ta se nestala. Jen další filmový výmysl... Bella se každým dílem stává nezávislejší, Jacob se uklidnil, Edward už nenaráží na prokrvené tváře a sympatičnost všech postav jenom stoupá.
Zdlouhavé, naivní a nejubrečenější hrdinka všech dob i přes to, že je vždy po jejím....
Z knihy mám rozporuplné pocity tak jako mnozí jiní. Asi to byl nejslabší díl ze všech, ale v mnohém to nebylo tak špatné. Filmové zpracování je otřesné, kdežto kniha je vlastně velmi dobrá.
Miluji styl psaní této autorky. Asi by mohla psát o čemkoli a já bych jí to prostě věřila. Za mě 4,5 hvězdy pro celou sérii.
Završení celé hlavní série a také mého reradingu. Tato kniha má šmrnc, hlavně tím, že autorka nás nechala nahlédnout na příběh i očima někoho jiného. Jacob je opravdu skvělá a zábavná postava a jeho pohled na věc je přínosem. V druhé knize samozřejmě poznáváme nový upíři život spolu s Bellou, dokud se vše nepokazí. V tomto dílu jsme poznali tolik nových postav a skvělých upířích schopností. Jen mě trochu mrzí, že filmový konec bitvy se mi líbil trošičku víc než ten knižní. Je sice stejný, ale ve filmu to bylo více akční. Obecně má tato série značně uspěchané konce.
Tahle série se už od prvního dílu stala mou nejoblíbenější... v blízké době budu číst i dodatkové díly a jsem na ně neuvěřitelně zvědavá ♥
Konečně dočteno. Z knihy mám rozporuplné pocity. Za příběh bych dala 5*, opravdu je to super vymyšlené. Za některé zdlouhavé pasáže 3*. Za překlad mínus 5* - jako WTF? Nutno říct, že jsem to četla na čtečce jako e-knihu, někdy musím nahlédnout do papírové podoby, jestli je to opravdu tak blbý překlad, nebo se ke mně dostala nějaká divná verze.
Rozhodně nejlepší díl. Takhle série má nespočetně chyb, ale i tak jsem si ji užila. Asi moje nové guilty pleasure.
3,5*
Já jsem tak ráda, že je celá sága už za mnou a od upírů budu mít zas klid. Každopádně jsem splnila jeden můj velký rest a hlavně o to mi šlo.
První polovina knihy jde absolutně mimo mě. Jak čekáme, co a kdy z Belly vyleze. To by se dalo shrnout celé na jednu stránku, ale dobře no. Pořád musím uznat, že je to velmi čtivé a příběh rychle ubíhá, i když se tam zrovna nic moc neděje. Takže se to přežít dalo.
Ale když nad celou sérií přemýšlím, stále mi tam chyběla pořádná akce. Tak když už tady máme válku mezi upíry, rozbroje mezi upíry a vlkodlaky, tak by tam mohlo být něco trochu akčnějšího, ne? Místo toho, abychom byli na místě činu, kde se válčí, tak jsme radši schovaní s Bellou. Prostě byla celá sága více romantická a když jsem všechny čtyři díly musela vydržet s takovou hlavní hrdinkou, tak se mi nemůžete divit, že ji nakonec hodnotím průměrně.
Kdybych ji četla před lety, možná by to dopadlo líp. Možná...
Prvni prectena knihaNeudelala na me velky dojem,nezanexhala vzpominku.Opravdu urcena mladsim.A uz jsem precetla hodne knih o upirech a vlkodlacich.O filmove zpraacovani nemam zajem.
Miluju celou tuto sérii:-) netřeba dalšího komentáře. Fandové určitě četli a jsou stejně nadšení jako já a kdo nečetl a nemá rád upíry tak ani číst nebude.
Zamilovala jsem si části, kde už je Bella upírkou. Nejvíc se mi na ní líbilo její sebevědomí a to, že už nebyla tak přecitlivělá, jako když byla člověk.
Trochu mi vadil přístup Rosalie. Ano, byla jsem ráda, že chce pro Renesmé to nejlepší, ale bylo od ní sobecké, že jí vůbec nezáleželo na tom, jestli Bella přežije.
Taky mě ze začátku, stejně jako Bellu, štvalo, jak Renesmé říkali Nessie.
Většinou mi šťastné konce, jako je konec tohoto příběhu, přepadají přeslazené a nereálné. Měli možná až moc velké štěstí, že vyvázli bez ztrát, ale vůbec mi to nevadilo :)
Celou ságu jsem si moc užila. Je úžasně čtivá (miluju styl psaní Stephenie Meyerové!). Myslím si, že kvůli filmovému zpracování se jí dostává mnohem více nenávisti, než si zaslouží
Ačkoliv sem hodně lidí píše, že je to nebavilo, já k nim rozhodně nepatřím!
Je ale pravda, že tato série se zavděčit všem prostě nemůže, jako každá jiná kniha, protože každého baví jiný styl psaní...
Kniha sice byla trošku zdlouhavá a některé části autorka zbytečně natahovala, to ale neznamená, že byla nudná. Celou sérii jsem přečetla dá se říct jedním dechem a nemám autorce nic k vyčtení.
Já tuto sérii vřele doporučuji!
Haleluja! Konečně jsem dočetla tuto sérii. A poslední díl mi přišel dost rozevlátý a natahovaný. Navíc mi vadil i překlad, ve kterém bylo dost gramatických chyb a často text vypadal, jako by vypadl z automatického překladače nebo ho překládal amatér... Za mě nejslabší díl, dost jsem se nudila.
Hodně vydařené završení série. Kniha se čte opět sama, krásne vysvětluje určitě věci. Jsem moc ráda že některé scény byly z filmu vynechány, nebo pozměněny. Asi bych nechtěla vidět Bellu dusici se krvi při porodu.. Konec je trochu uspěchaný, ale i přes to je má nejoblíbenější že série
upíři láska vlkodlaci zfilmováno pro dívky romantika dobrodružství poloupír pro dospívající mládež (young adult)
2005 | Stmívání |
2009 | Hostitel |
2009 | Rozbřesk |
2008 | Nový měsíc |
2021 | Půlnoční slunce |
I poslední díl celé série byl fantstický. Doporučuji celou sérii