Útěk z teritoria smrti
Tom Isbell
Útěk z teritoria smrti série
1. díl
Země se ocitla na pokraji zkázy a nová vláda vyhlásila Republiku Pravá Amerika. Bylo vyhlášeno stanné právo a všichni, kdo přežili, byli umístěni do přesídlovacích táborů. Nyní, o dvacet let později, objevuje trojice šestnáctiletých kluků temnou pravdu. Po celou tu dobu nesou cejch Podřadných. Společnost, která z nich má strach, z nich bez jejich vědomí vychovává objekty kruté zábavy. Jejich jedinou nadějí na přežití je utéct společně s dalšími příteli do vysněného nového teritoria. Sadističtí lovci a vládní vojáci jdou ale v jejich stopách. Pod vedením kluka přezdívaného Kniha a dívky Hope osiřelí chlapci a dívky hledají lepší život a současně dokáží objevit to nejlepší v sobě samých – v boji se svými nejhoršími nepřáteli.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2015 , Yoli (ČR)Originální název:
The Prey, 2015
Knížka se mi moc líbila, od začátku do konce jsem byla v napětí, jak všechno dopadne a co se bude dít. Za mě plný počet hvězdiček a doufám, že bude pokračování.
Ze začátku jsem měla problém knihu přečíst a chtěla jsem jí odložit. Nakonec jsem jí přečetla a jsem s ní spokojená.
Sice vůbec netuším proč, jestli to bylo stylem psaní nebo mi kniha prostě jen sedla přesně do nálady, ale i přesto, že jsem podobných knih četla už nespočet a zde nebyl žádný nový a ani trošku neočekávaný postoj k postapokalyptickému světu, mě tato konkrétní kniha fakt nesmírně bavila :) Takže jednoznačně dávám pět hvězd ;)
Mírně naivní dystopie, která má sice zajímavý námět, ale zpracování výrazně pokulhává. Možná mladší a nezkušení čtenáři se budou bavit, pro mě je to bohužel jen polovičatě odvedená práce.
Zajímavý nápad, který má určitý potenciál. Ale určitě by to šlo zpracovat lépe, mnohem lépe. Takhle je kniha kostrbatě napsaná a je v ní možné téměř všechno. Lovit obojživelníky na poušti, za jednu noc se naučit střílet líp než Katniss a podobných nelogických věcí tam bylo víc...:D Občas jsem si nebyla jistá, jestli to je parodie na Labyrint, nebo to autor myslí vážně :) Ale když dokážete okázale ignorovat všechny nesrovnalosti, není to tak zlé :)
Dlouho jsem se nenasmála jako u této knihy - průšvih je, že pobavit nebyl autorův záměr, ale vedlejší účinek jeho příběhu, který je tak debilní, až je to do nebe volající. V jakési postapokalyptické společnosti utíká banda MacGyverů a Chuck Norrisů z nějakého tábora, aniž by sami pořádně věděli proč. Kluci si v táboře můžou volně pobíhat, kdežto jen o několik metrů dál stojí tábor dívek obehnaný ostnatým drátem a střežený vojáky v plné zbroji (mám takový pocit, že ani samotný autor neví proč). V tomhle příběhu je naprosto běžné, že se za 2 dny naučíte střílet z luku jak Katniss Everdeen, veslujete na loďce s jedním pádlem a ta se netočí dokola, jak by bychom očekávali, ale vesele se žene vpřed, a s bandou usmrkanců hravě pěšky utíkáte trénovaným lovcům a vojákům, kteří jedou NA ČTYŘKOLKÁCH. A taky můžete jíst zkažený a červama prolezlý maso a nic se vám nestane. Pane Isbell, vypadám snad, SAKRA, že nemám mozek?
Čtu zde ty pozitivní názory a říkám si - to jsem četla úplně jinou knihu?
Ona je odvážná, houževnatá, lehkomyslná. On cílevědomý, sečtělý a ne zrovna hbitý. Ona se jmenuje Hope, on Kniha. Oba mají problém. Tak začíná dobrodružná dystopická fantasy. Útěk z teritoria smrti je drsný, drsnější, než jsem čekal (nic pro slabé povahy), přesto knihu Toma Isbella hodnotím kladně. Kniha je plná zvratů a neustále narůstajících překážek a problémů, takže se ani chvíli nenudíte. Místy jsou patrné autorovy menší, velké i obrovské přešlapy, ale pokud vás příběh strhne, tak vám to tak nějak nevadí, jen čtete a čtete. Kniha je dobře napsaná a sestavená, podobá se Labyrintu od J.Dashnera. Druhý díl si nenechám ujít.
Musím říct, že kniha mi velmi připomínala (alespoň v náznacích) sérii Monument 14 a to je moje srdcovka, takže i tato kniha mne velmi zaujala. Děj byl velmi zajímavý, napínavý. Neustále jsem čekala na to, co všechno nám kniha odhalí a určitě to ještě nebylo všechno - doteďka nevíme, jak žijí lidé za oním závěrečným plotem a co jsou doopravdy zač.
Neskutečně jsem si oblíbila postavu Knihy a Kočky. A upřímně jsem moc ráda za konec, kdy jsme se dozvěděli, že Kniha nemyslí jen na sebe, což mě strašně moc potěšilo =) A navíc se k němu připojili o ostatní.
Knihu hodnotím 3 hvězdičkami a moc se těším na další díl, protože konec k němu přímo vybízí ;)
Musím říct, že je to opravdu vynikající kniha. Nemohl sem se od ní odtrhnout. Vždy když každá kapitola skončila jsem musel číst dál, abych věděl jak to dopadne. A konec knihy snad nemohl být lepší . Už se nemůžu dočkat na pokračování . Opravdu povedená kniha. DOPORUČUJI VŠEMI DESETI !! :)
Viděl sem v tom knihu labyrint útěk od Jamese Dashnera :)
Dej mi neprisel uplne promysleny a naslo by se par mezer,ktere by zaslouzily vysvetlit. Konec byl prapodivny. Nicmene kniha velmi ctiva a napinava, ze az po docteni sem si uvedomila jak pevne sem mela zatate zuby.:)