Útek z tmy
David Lagercrantz
Rekke a Vargasová / Obscuritas série
1. díl >
Píše sa rok 2003 a USA práve napadli Irak. Neznámy páchateľ zavraždí v Štokholme futbalového rozhodcu pôvodom z Afganistanu. Polícia zatkne búrliváka Giuseppeho Costu a osloví profesora psychológie Hansa Rekkeho, špičkového odborníka na výsluchové techniky, aby vymámil z Costu priznanie. Rekke však po prečítaní vyšetrovacieho spisu spochybní teóriu vyšetrovateľov, čo sa stretne s nevôľou. Costa sa dostáva na slobodu a polícia tápe v hmle bez jedinej stopy. Len Micaela Vargasová, neistá mladá policajtka zo štokholmskej prisťahovaleckej štvrte, ktorá sa stala členkou tímu v podstate omylom, sa odmietne vzdať a vyhľadá Rekkeho na vlastnú päsť. Tento nerovný pár objaví v okolnostiach vraždy nečakané a záhadné prvky. Stopy ich privedú k poľovačke na teroristov zo strany CIA aj k snahe Talibanu odstrániť z Afganistanu hudbu, lebo podľa ich výkladu navádza na hriech. Kto bol futbalový rozhodca v skutočnosti? Obeť či páchateľ?... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2022 , Ikar (SK)Originální název:
Obscuritas, 2021
K tomuto autorovi jsem se dostala přes pokračování série Milénium po smrti S. Larsona. Jeho tři pokračovací knihy se mi líbily.
Líbí se mi i tato první samostatná, oblíbila jsem si Micaelu i profesora Rekkeho. Příběh byl s politickým podtextem, o krutém osudu afghánských lidí, o boji s talibanem, o mučení a vraždění těch, kdo sympatizují se západem, i když se to třeba týká JEN hudby.
Porad hledam slova,jak knihu popsat,ale nic moc je asi dostatecne. Dej se celkem vlece a misty necha ctenare se dost nudit,nektere postavy jsou sice zajimave,ale ne nijak nove A vlastne i zaver,kde byl docela prostor pro nejakou gradaci, je plochy a nevyvola ve ctenari zadne velke emoce. Shrnula bych to jako slabsi prumer
Asi jsem tak nějak čekala víc... Po vcelku povedeném kopírování stylu Stiega jsem asi prostě čekala podobný styl... Ale to se postupně vytratilo a nebylo to zase tak špatné :-D líbil se mi námět.. postava Hanse Rekkeho byla fascinující, psychicky nemocný génius.. a jako v každé pořádné detektivce spousta tupých policistů, aby inteligence jiných vynikla v kontrastu :-D politika jako v reálu.. :-( asi jsem ráda, že spoustu věcí člověk neví.. :-( bylo to občas trochu kostrbaté, neplynulo to úplně ladně... ale dvě hlavní postavy byly tak zajímavé, že se těším na další knihu už teď :-)
Námět vcelku dobrý, ale děj se dost vleče. I přes povedený přednes jsem se u poslechu místy nudila a nesoustředila se, takže jsem se musela o kus vracet a poslouchat znovu. Nenapínavý děj, přeskakování v čase a šroubované dialogy bohužel této knize nepřidaly. Za mě celkem zklamání, čekala jsem víc.
Vracím do knihovny nedočtené. Od začátku jsem se obtížně srovnávala s autorovým "ADHD" stylem, kdy jeho pozornost lítá od jedné postavy k druhé, třetí, čtvrté atd., skáče od jednoho tématu k dalšímu. Hodně mi to připomínalo iritující rozhovory s tchyní. Jelikož mě však rýmečka připoutala ke gauči, vydržela jsem zhruba 40% románu, než se zápletka definitivně odklonila směrem, který na mě má spíše odpudivé účinky (konkrétně zlé agentury o třech písmenech, špinavá politika) a já se rozhodla s panem Lagercrantzem rozvázat čtenářský poměr. "Temnota" je směs detektivky, špionážního a psychologického románu, u skandinávského spisovatele samozřejmě nesmí chybět sociální drama s rozhořčením nad třídní / rasovou nerovností, pravděpodobně dojde i na nějakou tu romantiku.
Třeba dělám chybu, ale ani umíněnost (přesněji obsese dotáhnout načaté věci do finiše) v kombinaci s nemocenskou nejsou dostatečně silnou motivací k úplnému přelouskání po všech stránkách průměrné knihy, když mám k dispozici nadbytek jiných, často čekajících celé roky, než se k nim dopracuju.
Dobrá detektivka, případné další díly asi pořídím taky, ale nesedla jsem si z ní na zadek. Postava profesora mě bavila, ale chybělo mi to "něco". :(
Tak jsem zase jednou naletěl a připravil si čtenářské zklamání, když jsem místo zajímavého příběhu dostal jakousi melanž všeho možného s dějem, který se dost vlekl a chvílemi dokonce připomínal stojatou vodu. A ten, kdo tohle v nakladatelství zařadil do edice Světový bestseller, to udělal asi proto, aby čtenáři této nálepce přestali důvěřovat.
Opět má neoblíbená kategorie: škoda papíru. Dočetla jsem s velkým sebezapřením.
Spisovatel už nepokračuje v Miléniu, začal psát svoje detektivky. Stvořil nové hrdiny, hlavní detektiv Rekke jakoby Sherlockovi z oka vypadl, hrdinka má zase rysy Lisbeth Salanderové. Děj se zaobírá vraždou pochybného individua z Afghánistánu, terorismem, hudbou a mučícím centrem CIA a bohužel je to takové rozvláčné, jak už tak politické kecy většinou bývají a navíc stále opakování známých faktů, příběhu také příliš nesvědčí. Arthur Conan Doyle to prostě uměl napsat s větším švihem. Omráčen kvalitou tedy nejsem.
Ojojoj, celá natěšená jsem očekávala super čtení. Ale bohužel Lisbetce to nesahá ani po kotníky. Někdy byla fuška se zorientovat a občas jsem měla chuť kouknout na konec a zaklapnout desky. Nakonec jsem ale vydržela . Lehce zmatený děj, u některých věcí zůstávají otazníky. Tak tentokrát je tři hvězdy.
Strašně slabý až špatný. Nesympatický hlavní postavy. Pokračování milénia nestálo za moc a tohle je ještě horší.
D. Lagercrantze jsem vyzkoušela prvně v pokračování Milénia. První jeho díl (Milénium 4) mě nepřesvědčil, tak jsem další díly už nečetla a teď jsem si řekla, že vyzkouším "původní" tvorbu autora. A je to skutečně jiné než milénium... ještě horší. To jsem se fakt sekla. Ale zase výhoda, že takto můžu z fronty vymazat i Přiznání Alana Turinga, které mi tu ještě ve frontě viselo. Po tomto debaklu už to nebudu pokoušet.
A to jsem poslouchala audioknihu, kterou četl můj dost oblíbený interpret Lukáš Hlavica.
Smíchanina slov Kábul, fotbal, hudba?, Taliban, ... přeskakování v čase... blablabla. Vřele nedoporučuji.
Jé, teď se dívám, že to má tu zlatou nálepku! Toho jsem si nevšimla, mělo mě to varovat!
Musím říct, že toto je moc příjemný nadstandard a trošku jiná detektivka. Sic malý problém na začátku se začíst, ale pak už to jelo a příběh a ústřední dvojice mě moc bavila a vůbec mi nevadí, že by to snad mohlo kopírovat Sherlocka Holmese.
Moc se těším na další díl série.
Byla jsem hodně zvědavá na novou sérii od Davida Lagercrantze, protože se mi moc líbilo jeho pokračování série Milénium.
Není to jednoduché a jasné hodnocení. První třetinu knihy jsem se dost trápila a byla přesvědčená, že to lepší než za tři hvězdičky nebude.
Zmatený děj, velké množství postav, politika....
Poslední čtvrtina dojem celkem napravila, zejména závěrečné vysvětlení. Navíc jsem si k hlavním postavám vytvořila vztah podobný Stockholmskému syndromu. I když mě z počátku trápily, na konci se mi úplně loučit nechtělo :-). Takže mi nezbývá než přihodit čtvrtou hvězdičku a dát šanci dalšímu dílu.
Je pravda, že knížka je trochu slabší, ale v závěru se celkem vydařila, poveselila mně podobnost s Sherlockem, a docela se těším na pokračování, vypadá to na zajímavou dvojici s neobvyklými případy.
Životní omyl v podobě zakoupené audioknihy.
Vydržela jsem asi 18 kapitol.
Krom bezduchosti a naprostém literárním debaklu je toto veledílo přesně tou stravou, kterou krmí světová levice svoje stádo.
švédská literatura policie severská krimi vrazi švédské detektivky pátrání kriminální thrillery vyšetřování
2015 | Dívka v pavoučí síti |
2017 | Muž, který hledal svůj stín |
2019 | Dívka, která musí zemřít |
2022 | Temnota |
2014 | Já jsem Zlatan Ibrahimović |
Jsem z toho nějaká rozpačitá. Autorovo pokračování Milénia se mi docela líbilo. Ale tohle byla taková podivná montáž, nedbale naházená do celku, který ale vůbec ničím nevyčnívá.