Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii

Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355873/bmid_uz-nikdy-pesky-po-armenii-a-gruzii-3IQ-355873.jpg 4 1688 1688

Po dvojici bestsellerů přichází princ Ládík s další knihou – tentokrát o cestě do Arménie, Gruzie a Náhorního Karabachu. Ladislav Zibura se vydává do těch nejzapadlejších vesnic, aby mohl poslouchat příběhy místních a načerpat něco z jejich moudrosti. Alkohol teče proudem a mladý dobrodruh důvěrně poznává kulturu plnou pohostinnosti, rozhodných slov a sovětské nostalgie. Své zážitky z kavkazského putování Zibura líčí s tradičním humorem a sebeironií, pro které ho čtenáři nenávidí a milují.... celý text

Nofar197
26.12.2022 4 z 5

Pan Zibura mě velmi pobavil. Kniha je neuvěřitelně ctiva, krásne ilustrovaná a plná informací, které v klasických cestopisných knihách nenajdete. Arménie je jedním z mých cestovalelskych snů a pokud tento sen uskutecnim, rozhodně mi bude dělat společnost.

Peter74
16.12.2022 5 z 5

Príjemné čítanie do každého počasia.

Timkim
02.09.2022 3 z 5

Tak tohle vyprávění mi moc nesedlo. Nebylo to ani tak moc vtipné, bylo to jen o putování a o chlastu. Vzpomínky na ČSSR, mnoho místních ani neví co je za den....jako jo, napsal to podle svých zápisků, ale tyto země byly přešlap.

lucifess
31.08.2022 5 z 5

Naprosto nadšená. Můj první cestopis. Nikdy mě nenapadlo číst tento žánr. Úplně mě to pohltilo. Už mám doma dalšího Ziburu a těším se, až na něj přijde řada.

tereza5480
29.08.2022 5 z 5

To si takhle sedíte doma s velkým těhotným břichem, sáhnete po knížce, kterou jste dostali ještě před mateřskou před pár lety v Albatrosu a začnete číst. Týpka Ziburu jsem do té doby vůbec neznala. A úplně mě to pohltilo, jednak jsem nemohla zrovna cestovat sama, v životě by mě nenapadlo, že budu číst cestopisy, protože radši cestuju, než o tom čtu. A bylo to skvělý, Zibura si našel pevné místo v mojí knihovně :-)

Ondra_P
27.07.2022 4 z 5

Příjemné odpočinkové čtení. I když člověk knihu na pár dní odloží, nic se neděje a pokračuje tam kde skončil, aniž by přemýšlel co proběhlo v předchozích kapitolách.

flare
16.06.2022 4 z 5

Ladik nezklamal..i kdyz troufnu si rict,ze je ho nasledujici dily jsou krapet lepsi..asi nam zraje molodec...Jen tak dal.

Šura
13.06.2022 5 z 5

Ladislav Zibura mě baví. Styl humoru mi velmi sedí, místy jsem se u knihy smála dokonce nahlas. Taktéž souzním s četnými úvahami, líbí se mi přístup k životu. I když tuto knihu psal Ladislav v poměrně nízkém věku, cítím z ní moudrost. A bylo mi prostě hezky. Před spaním dvě tři kapitolky pro radost. Takhle chci usínat i nadále. Takže do knihovny pro poslední knihu tohoto autora, kterou jsem ještě nečetla - Čínu.

L.Helena
12.06.2022 4 z 5

Audiokniha
Obsahově spíše jednotvárné, ale sebeironický styl vyprávění a nadsázka z toho dělají docela zábavné poslouchání.

morienhithwen
05.06.2022 5 z 5

Zatím je to mé teprve druhé setkání, nicméně autorova kombinace humoru, poetiky a (z mého úhlu pohledu) naprostá absence pudu sebezáchovy zřejmě vždycky znamená trefu do černého.

Hobitka
23.05.2022 5 z 5

Po vyprávění z putování Nepálem a Čínou, které bylo za mě slabší, jsme zpátky v sedle! Opět velmi zajímavé vyprávění o lidech, krajině a jejich historii. Ve kterém nechybí ani prostor pro vtípky.
Jelikož jsem autorovy knihy nečetla v chronologickém pořadí (ač jsem to původně měla v plánu), zapadl mi na své místo i dílek skládačky vysvětlující změnu postoje ke způsobu dopravy :)

Kuci12
22.05.2022 4 z 5

Kniha o tom, že cesta je opravdu cíl. O tom kolik úžasných lidí a příběhů je všude kolem nás, ale které nejsou uvedeny v žádném průvodci dané země a samozřejmě také o tom, kolik alkoholu snesou lidská játra :-)

"Kolik silných lidských příběhů asi dosud čeká na své objevení, protože se odehrály na nepravděpodobném místě..."

Didi15
09.05.2022 5 z 5

Opět skvělé , nic víc dodávat nemusím :) Snad jen , že se těším na další :)

ujira
06.05.2022 4 z 5

K cestopisům si hledám cestu a díky Ziburovu vtipnému způsobu a schopnosti zachytit hluboké moudrosti a postřehy z cest, krásu přírody i krásu lidskou, se na cesty vydávám s tímto autorem ráda.

Rade
27.04.2022 5 z 5

Po téhle knize jsem sáhla, protože jsem kdysi cestu po Gruzii a Arménii podnikla, i když poněkud méně dobrodružnou.
A taky jsem byla prostě jen zvědavá, protože pojem Zibura je už trochu fenomén. A bylo to fajn, svěží, vtipné, chytré s mnoha zajímavými postřehy. Obdivovala jsem mladíka, který cestuje sám ve velmi odlehlých oblastech a v potulování se bez plánu vidí svobodu, a to nejlepší, co může taková cesta nabídnout, jsou vedle přírody a pamětihodností setkávání s lidmi a sdílení společných zážitků, včetně neuvěřitelného množství vodky, vína i více či méně lákavých kulinářských zážitků.
„Čekalo mě opravdu velmi dlouhé stoupání, i přislíbil jsem si jet hodně pomalu a odpočívat tak často, jak to jen bude možné. Vše se muselo přizpůsobit mému naříkajícímu kolenu. Abych zkrotil své pudy závodníka, pustil jsem si k výstupu klasickou hudbu z telefonu. Myslím, že ten pohled byl dokonale surreální. Mladík v cyklistických dámských kraťáskách jede nesnesitelně pomalu do kopce, kolo ověšené třemi košíčky na prádlo, a společně s Glenem Gouldem si pobrukuje do Bachových Golbergovských variací. Přesně tohle jsou okamžiky, pro které stojí za to žít.“
----------------
Pro mě mělo tohle čtení samozřejmě přidanou hodnotu (za to ta pátá hvězda!), protože mnohá místa jsem navštívila a některé zážitky s autorem sdílela, byť od mé návštěvy uplynulo již hodně vody a bylo to přece jen jiné. Ale vzpomínky na gruzínskou družnost, arménskou hrdost a nádhernou přírodu, polorozpadlé a přesto obydlené vesničky, působivé kostely a skalní kláštery, neuvěřitelné hory, nakonec i na ty gruzínské chačipůry (svjéžie, garjáčije) jsou obdobné. I když gruzínská družnost směrem k ženám cestovatelkám se netýkala nabídek alkoholu, tady mám zcela jiné zážitky…
My cestu tenkrát podnikli ještě v dobách socialismu a před rozpadem Sovětského svazu, takže to bylo přeci jen jiné. Cesta autem po povinně stanovené trase bez povolených odboček (podle předem vydaného maršrutu); v Arménii a Gruzii jsme tohle ovšem nedodržovali a v těchto dvou tehdy ještě sovětských republikách, které byly i v tom tehdejším sovětském glajchšaltování neuvěřitelně svérázné, leccos tajně viděli a zažili.
Z Prahy přes Ukrajinu a Rusko, „Vojenskou gruzínskou cestou“ přes Kavkaz Křížovým průsmykem do Gruzie a Arménie a zpět okolo Černého moře (celkem najeto 8 116 km). A můj cestopis? „Velký kavkazský okruh, deník z cesty“, vydáno nákladem vlastním s vlastními ilustracemi, v počtu 1 ks. No, Ziburovi se rovnat nemůžu, ale o to víc jsem se svými vzpomínkami a zážitky jeho osamocené cestování tímto neobyčejným krajem prožívala, v duchu komentovala, občas nadšeně přikyvovala, usmívala se nebo děsila a jeho odvahu obdivovala.

Clairka
21.04.2022 5 z 5

Je skvělej ! Já se tak bavila, celou knihu (celou cestu ). Potřebuji další knihy

ecila13
11.04.2022 4 z 5

(SPOILER) Přivázat si na jízdní kolo z nouze tři prádelní koše na osobní věci byl geniální nápad. Musela jsem si vygooglit fotky :-)
Borec. Baví mě, jak si se vším vždycky nějak poradí.

Kortez
11.04.2022 5 z 5

Další z Ládíkových toulek mě příjemně pobavili. Mám rád cestopisy a u Ziburových příběhů nesmím očekávat nějaké obsáhlé cestopisní údaje ale spíš v jaké vesnici se pálí jaká domácí kořalka a kdo vychlastal nejvíc.
Audiokniha načtena autorem.

MarkétkaD
05.04.2022 4 z 5

Moje první kniha od Ládi. Velmi poutavá, plná příběhů a komických i komplikovaných situací. Krásně se četla. Určitě si přečtu časem další.

EliskaD
31.03.2022 4 z 5

Láďovy knihy nečtu v pořadí, v jakém je napsal a tak se Láďova druhá kniha stala mou čtvrtou. Nepřestávám vycházet z úžasu nad dobrodružstvími, které Láďa na svých cestách zažívá a s jakou lehkostí a vtipem je dokáže skrze stránky svých knih zprostředkovat. Knihy neberu příliš jako cestopis, ale zejména jako vyprávění o cestě a lidech, které na ní potkal. A tento styl mě opravdu moc baví.