Klobouk s oblohou
Terry Pratchett
Úžasná Zeměplocha / Úžasná Plochozem série
Hlavní hrdinkou této knížky je už 11letá Tonička Bolavá z Křídy, která se dva roky poté, co zjistila, že má talent pro čarování, vydává do učení. Dostává se ke slečně Rovnovodovážné v horách, kde se učí každodennímu řemeslu čarodějek, spočívajícím v obyčejné pomoci ostatním lidem. To se ale brzo mění, protože se jí snaží vystopovat nebezpečný zlojroj, jenž chce ovládnout její mysl i tělo. V nejhorších chvílích jí naštěstí pomůžou nejen její známí Nac mac Fíglové, ale také Bábi Zlopočasná, nejlepší čarodějka (i když čarodějky žádné náčelnice nemají) Zeměplochy. Tonička tak získá nejenom respekt okolí a přátelství Esmé Zlopočasné (což budí úctu všech ostatních čarodějek včetně Toniččiných kamarádek), ale také pochopí, co to znamená být skutečnou čarodějkou.... celý text
Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: 2005 , TalpressOriginální název:
A Hat Full of Sky, 2004
I když nemám sérii s čarodějkami tak ráda jako hlídku, baví mě. A knížky s Toničkou mají navíc zvláštní dětskou poetiku a přitom hluboké myšlenky, říznuté originálním jazykem Fíglů. A Fíglové v kostýmu strašáka do zelí mi způsobili nejedno vyprsknutí smíchy.
Další úžasná knížka o Zemi pod vlnami, o Fíglech, o životě na Křídě i v horách a o tom, že život je někdy docela jiný, když se na něj kouknete z jiného úhlu pohledu. Třeba ze hřbetu koně. Který tak trochu vypadá jako kůň, ale vlastně se jedná o jeho podstatu...
Příběhy o Toničce mám moc ráda a tento není výjimka. Kromě nemála humorných situací, kdy se nemůžete nesmát, nabízí i hlubší zamyšlení, viz touha po moci. Ale opravdu nejlepší na celé knize je Osvald a Bábi tomu dává správný říz ;)
Ano, Svobodnej národ je ještě pro děcka - ale Klobouk s oblohou už ne. Ten je nejspíš pro dospívající nebo ještě lépe -cátníky s poněkud cynickým způsobem humoru. Proč? Protože modré (technicky) víly, Toniččin psychotický záchvat, íhovado v pendulu, oproti očekávání jen lehce dezorientovaný zlojroj (s pár mrtvolkami v závěsu) a nechrápající Bábi Zlopočasná. Jo! A pan Mávalík je boží a koupím Osvalda jako domácího mazlíčka. ☺️
Klobouk s oblohou mě nadchl. Opět se budete dostávat do situací, kdy v přeplněném vlaku vyprsknete smíchy a vysloužíte si tím pozdvižené obočí některých neznalých cestujících. Přesto to není jediná rovina této knihy. Zejména v její druhé polovině se Pratchett zamýšlí nad takovými věcmi jako je touha po moci (touha ovládat druhé) a to v příběhu Zlojroje i čarodějek, úvahy o smrti a umírání (pečovatelské služby Toničky i říše za dveřmi), či hluboké a citlivé myšlenky o lidskosti (co vlastně dělá člověka člověkem?). Jakkoliv filozoficky to zní, vždy to Pratchett nabourává svým humorem (např. v podobě Nac Mac Fíglích komentářů), takže toho není nikdy příliš. Některé pasáže mi připomněli mého oblíbeného Coelha (Alchymista) a Exupéryho (pasáže z Malého prince na poušti). Občas ukápla i slza.
Obdivuju, jak Pratchett v této knize pracoval. Vše má svou úlohu a místo. Sebemenší výrok, předmět je propojen později s jiným a znovu zazní, objeví se a vy pochopíte jeho hloubku. Pratchett je mistr pera!!!
Tonička se stává mou oblíbenou postavou, Nac Mac Fígly miluju a do toho všeho bábi Zlopočasná. Prostě báječné počtení!!!
Tiffany miluju stejně jako české překlady, i když jsem zrovna tento díl četla anglicky. Všechny postavy jako vždy dokonalé - Nac Mac Feeglové bojechtiví, bábi Zlopočasná všezachraňující, Tiffany objevující, slečna Rovnovodovážná rozpolceně jednotná a "hiver" nepochopen.
Příběh o tom, jak najít své místo a že nejlepší klobouk je ten, který si sami vyrobíte.
Poprvé s Toničkou Bolavou. Někomu to přijde jen jako dětská pohádka, ale myslím si, že i dospělák si v tom něco najde.
takže, po vynorení sa z ďalšieho príbehu o Tóničke, je mi tak príjemne, že si skočím do Zimodeja /pokračovania ale moja závislosť je čitateľná aj pre negramotných/. Klobouk s oblohou, ako každá Pratchettovka, má veľa rovín, čo je potešujúce, väčšina je vtipných aj keď poučných, niečo ako zdravé a chutné. príjemne ma potešilo znovuoživenie Báby Zlopočasky, hlavne jej zenovosť a hravosť pod pozlátkom oceľového výrazu je prirodzene autoritatívna k našim kútikom úst, a Tóňa je sekundant jaksepatří! Vrelo oporúčam! Klobúkom zdar a tomu čo kôň je obzvlášť! ;)
Vždycky jsem měla za to, že nesnáším Toničku… Stále je mi trochu nesympatická, ale po tom, co jsem se osmělila přečíst si tuhle knihu (protože mi ji i přes to, že jsem říkala: "tuhle ne" kdosi z rodičů pořídil k vánocům několik let zpět) jsem trochu změnila názor. Asi čím jsem starší, tím míň mi vadí to proč jsem Toničku neměla ráda (chová se jako by jí bylo 40 a snědla všechnu moudrost světa). Ano no tak přečetla slovník cizích slov a je tak nějak čarodějka, takže to k ní patří?… Každopádně kniha se mi líbila ale v porovnání s jinými Pratchettovými knihami není extratřída.
Klobouk s oblohou se řadí mezi velmi povedené kousky. Obsahuje celý Pratchettovský koktejl originality humoru a hloubky, na který jsme u něj zvyklí. Prozrazovat cokoliv z děje by nemělo smysl, ale pokud váháte, zda číst, tak čtěte!
4. 8. 2014 - koupeno
13. 8. 2014 - dočteno
Pro většinu lidí je to druhé setkání s Toničkou, mladou slečnou, co se učí na Čarodějku. Je to pro ni a možná i pro Vás něco nového /skalní čtenáři TP se se zaučování na Čarodějku setkalo již v Čaroprávnosti/.
Tonička je stále stejná - malá, roztomilá a chytrá slečna, která má za zadkem Nac Mac Fígly a jejich úžasnou Žaninu :) Je to příběh o tom, jak málo stačí a naše nehezké myšlenky se stanou skutečností a taky o tom, kdo nebo co je to vlastně Bimbo :)
O tom, že miluji Esme není žádných pochyb, ale faktem je, že ji s každým příběhem zbožňuji víc a víc. Není totiž větší čarodějky než Esmeraldy "Bábi" Zlopočasné.
Tak druhý díl se mi líbil snad ještě víc než první (o obálce ale nemluvím). Sice mi zase některé věci nedávaly smysl, ale Zeměplocha smysl dávat nemusí, ne? A moje okolí si bude muset zvyknout na neustálé citování, kterému nikdo nerozumí. :-)
Hlavní myšlenky: Někdy nemusíme to, s čím bojujeme, zničit, někdy stačí pouze tomu pomoci. Ať se vydáš kamkoli, vždy se stejně nejlépe cítíš doma. Čarodějku nedělá klobouk nebo oblečení, čarodějku dělá její duše (a totéž platí i u lidí). Moc dobrá knížka.
Přestože moc nemusím příběhy od Pratchetta, kde jsou čarodějky, tohle se mi hodně líbilo, možná kvůli Nac mac Fíglům, nevím. Každopádně jsem se u knihy téměř nenudil, na rozdíl od například Čarodějek na cestách nebo Soudných sester.
Zeměplocha Locus Poll Award (ocenění) čarodějky
1993 | Barva kouzel |
1997 | Dobrá znamení |
2007 | Darwinovy hodinky |
2003 | Noční hlídka |
1995 | Stráže! Stráže! |
Kdesi v hlubinách oceánu se probudil Zlojroj, prastará zlovolná síla, která je jako magnetem přitahována ke všemu mocnému. Tou dobou se někde v horách Tonička Bolavá seznamuje se skutečností, že už v jedenácti může svými schopnostmi konkurovat lecjaké dospělé a zkušené čarodějnici. Problémy na sebe nenechají dlouho čekat, zvlášť když nátlak vrstevníků může představovat větší překážku, než nesmrtelný nepřítel.
Klobouk s oblohou úspěšně pokračuje v zeměplošské tradici druhých dílů. Všechno, co dělal Svobodnej národ, dělá taky, jenom je větší, vtipnější a zábavnější. Národ sice měl typické motivy a crossovery se známými zeměplošskými postavami, jinak ale působil jako samostatná kniha. Až v Klobouku Tonička definitivně zapadá do folklóru Plochy, a to jak díky většímu prostoru pro Bábi, tak díky jejím čarodějnickým vrstevnicím. Vyznívá proto jako Nová generace čarodějek, což je pro mě osobně vynikající zpráva. Čarodějky byly vždycky mou nejoblíbenější partou, a příhody Toničky si naštěstí zachovávají jejich odlišný, lehce poetický a mystický nádech, který mi u ostatních hrdinů chybí.
Zároveň musím s potěšením konstatovat, že party Mac Nac Fíglů se mi četly MNOHEM líp než v Národu, netuším, jestli jsem si snad zvyknul nebo někdo z vydavatelství přehodnotil názor, ale konečně jsem si zase liboval nad krásným překladem, velké díky za něj.
Čarodějky na cestách/Malí bohové, Mort, Hrrr na ně!, Soudné sestry, Pravda, Muži ve zbrani, Zajímavé časy, Noční hlídka, Těžké melodično, Dámy a pánové, Nohy z jílu, Maškaráda, Klobouk s oblohou, Carpe Jugulum, Čaroprávnost, Zloděj času, Svobodnej národ, Stráže! Stráže!, Sekáč, Úžasný Mau®ic a jeho vzdělaní hlodavci, Poslední hrdina, Lehké fantastično, Erik, Poslední kontinent, Barva Kouzel, Otec prasátek, Magický prazdroj, Pyramidy, Podivný regiment, Pátý elefant, Pohyblivé obrázky