Sny v nás
Anna Savas
Po ošklivém pádu během tréninku musí Lily navždy pohřbít svůj sen o baletní kariéře. Když se navíc dozvídá, že ji její přítel podvedl s její nejlepší kamarádkou, chce z New Yorku odjet tak daleko, jak jen to je možné. Aby zjistila, jak žít dál, přihlásí se na 900 mil vzdálenou Faerfaxskou univerzitu. Nový začátek i bydlení se spolubydlícím Julianem si ale představovala jinak. Zdá se, že tento student fotografie střídá holky jako ponožky – což Lily připomíná všechno, na co chtěla zapomenout. Julian je stejně tak málo nadšený ze své nové spolubydlící a její neustále špatné nálady. Celou situaci nevylepšuje, že musí pracovat na stejném univerzitním projektu! Ale čím více času spolu tráví, tím více cítí vzájemnou přitažlivost a podobnost v tom, že nechtějí nikomu dovolit, aby se k nim příliš přiblížil. Jen sobě se dokáží pomalu otevřít, ale stačí to, aby oba znovu dokázali někomu důvěřovat z celého srdce?... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2022 , RedOriginální název:
Keeping Dreams, 2021
Druhý díl série V nás se mi líbil ještě o něco víc než díl první a čtení jsem si fakt moc užila. Lily mi přišla někdy až moc tvrdohlavá, takže jsem se s ní dokázala hladce ztotožnit, a Julian byl prostě sexy, šarmantní a vtipný spolubydlící, kterého bych si hned nastěhovala domů.
Ve zkratce určitě doporučuji, čtení je to zábavné, plné romantiky, skvělého přátelství i tajemství.
Sny v nás je druhým dielom série V nás. Bola to príjemná romantická NA oddychovka z prostredia vysokoškolákov. Neviem sa rozhodnúť, či sa mi viac páčila jednotka, alebo dvojka, obe časti pre mňa boli na rovnakej úrovni. Nesmiem zabudnúť pochváliť ani krásne obálky, ktoré sú tiež veľkým lákadlom na prečítanie kníh.
Juliana sme mali možnosť spoznať už v predchádzajúcej časti. Navonok síce pôsobil ako sukničkár, ktorý strieda jednu ženu za druhou a nič neberie vážne, no vo svojom vnútri to bol citlivý chalan, ktorého trápili mnohé problémy. V podstate musel predčasne dospieť, keďže mama ich opustila, otec sa s jej odchodom nedokázal vyrovnať a všetko povinnosti tak skončili na Julianových pleciach. Pre svoje sestry sa stal doslova náhradným otcom. On sám však nemal nikoho, o koho by sa mohol oprieť a požiadať ho o pomoc. Na jeho rodičov som bola dosť naštvaná, obaja mysleli len na seba.
Lily sa zo dňa na deň pretočil celý život hore nohami - dozvedela sa, že jej priateľ ju podviedol s jej najlepšou kamarátkou, pri tréningu sa tak nešťastne zranila, že sa musela rozlúčiť s kariérou baletky a postupne sa ešte aj odcudzila so svojou sestrou. Všetko jej už prerastalo cez hlavu, preto sa rozhodla zapísať na univerzitu ďaleko od domova. Dúfala, že nové prostredie jej pomôže začať odznova. Na začiatku sa snažila držať si od všetkých odstup a pôsobila chladne, odťažito, až som z nej mala také zmiešané pocity, no neskôr sme mali možnosť spoznať jej skutočnú tvár a ja som si ju obľúbila.
Už v prvej časti som si obľúbila aj ostatných členov tejto kamarátskej partičky a teraz sa mi opäť potvrdilo, že sú to skvelí kamaráti, ktorí vždy stoja pri sebe a podporujú sa (a tiež si nenechajú ujsť žiadnu príležitosť, aby sa mohli podpichnúť a robiť si srandu jeden z druhého).
Romantická linka bola fajn, Lily a Julian sa najskôr nemohli vystáť a každé ich stretnutie skončilo hádkou, no postupne si dokázali nájsť k sebe cestu. Stali sa pre seba bútľavými vŕbami a zdôverovali si svoje trápenia. Ich vzťah sa vyvíjal pomaly, čo mám rada.
Musím sa priznať, že k úplnej spokojnosti mi síce niečo chýbalo, ale inak som si čítanie užila.
Koukám, že půjdu proti proudu, ale první díl se mi líbil mnohem víc. První polovina knihy byla skvělá. Hezky a rychle se četla, vztah mezi hlavními hrdiny se skvěle rozvíjel. Říkala jsem si: Ano, to je přesně to, co chci číst. Ovšem druhá polovina knihy se neskutečně vlekla. Místy jsem se musela vyloženě nutit číst dál.
Juliana jsem si zamilovala už v prvním díle. I Lily byla moje krevní skupina. Už od jejich prvního setkání mezi nimi byla cítit neskutečná chemie. Skvěle se doplňovali, ale zároveň vytáčeli. Jako kdyby se ti dva pro sebe narodili.
Co velmi oceňuji je, že autorka dala i větší prostor vedlejším postavám. Ellu a Jamieho si nejde nezamilovat. Tak šup sem se třetím dílem.
Mě se tedy tento díl líbil více než první, ale to je možná tím, že jsem tentokrát byla v té správné náladě. Každopádně se moc těším na další díl. A celou sérii doporučuji.
(Bylo to trochu podobné Začít znovu od Mony Kasten.)
Joj, pro mě zcela zajisté slabší než první díl. Buď jsem neměla zrovna na tuhle knihu a příběh náladu, a nebo mi to nesedlo.
První polovina se dala a byla fajn, ale potom už jsem se přistihla, že jsem dokonce přeskakovala, abych se dostala na konec a to já dělám jen málo kdy..
Snad bude další díl lepší.
(SPOILER)
Druhý díl se mi líbil více než první. Lily a Julian mi byli sympatičtější. Jejich vztah i postoje se výrazně vyvíjely, tak to bylo zajímavější. Trochu více prostoru dostaly i postavy přátel a lidí mimo tento kruh.
Jen mám stále pocit, že některé rozhovory jsou jako přes kopírák. Zvlášť když se někdo z party přátel snaží zjistit od Lily nebo Juliana, co se děje. Pořád mě štve používání slova perplex, které bije do očí stejně jako v prvním díle.
Celkově hodnotím 70%.
Na tento druhý díl jsem se obzvlášť těšila. Spolubydlení, pomalá romantická linka, počáteční nesympatie, střídání pohledů, skvělá parta kamarádů a tentokrát lepší překlad a více intimností, než u prvního dílu. Nemám si na co stěžovat.
Lily se rozpadl sen. Zároveň ji zradila nejlepší kamarádka. Prostě na h*vno. Vůbec to neměla lehké. Připadala si, že selhala. Bylo smutné, jak se s dvojčetem pohádala. První krok byl na ní a docela jí to dlouho trvalo. Což mě tak trochu deptalo :-). Autorka bravůrně popsala její pocity a díky tomu bylo jednoduché se do ní vcítit. Práce na muzikálu ji nakopla tím správným směrem.
V Julianovi se toho skrývalo více, než dával najevo. Frajírek, co nechce s žádnou chodit. Vždy holky věděly, jak na tom s ním jsou. Že nehledá vztah. Nikomu nic nesliboval. Jeho rodinná situace byla drsná. Strašný, jak se o něj rodiče nezajímali. Tu zodpovědnost, kterou měl na bedrech neměl nosit on.
Jeho soužití s novou spolubydlící bylo občas dost zábavný. Vtipný bylo sledovat, jak se mu Lily dostává pod kůži. Jak to mezi nimi stále více jiskří. Jak najednou cítí něco, co dříve necítil. Hezké bylo, jak se o Lily staral, když měla své dny a neutekl do zaječích. Byl tak pozorný, kamarádský a sladký. Nešlo se do něj nezamilovat :-).
I přes to, že má kniha nějakých 460 stránek neměla jsem pocit, že bych se nudila. Bylo to čtivé a s radostí jsem vždy knihu otevřela a pokračovala ve čtení. Na závěrečný díl jsem opravdu hodně zvědavá, tak uvidíme.
Opět úžasný slow burn kousek od skvělé autorky!
Napsáno s lehkostí vzhleden k nesnadným životním tématům...
Miluji,když má kniha srdce:-*
Už teď se těším na další díl série,-)
„Všechny naše sny se mohou stát skutečností, pokud máme odvahu je následovat.“
Z prvního dílu jsem moc nadšená nebyla, nakonec jsem ale ráda, že jsem přece jen sáhla po dalším díle.
Přestože byl rozjezd pomalejší, stále se něco dělo a stránky hezky ubíhaly. Vypadá to, že jsem přišla na chuť autorčinu stylu psaní. Největší radost mám ze skoro nepoužívaného slova perplex!
Lily i Juliana jsem si oblíbila. Ani jednomu nechyběla tvrdohlavost, která vedla k častým slovním přestřelkám. I když byli zranění každý jiným způsobem, pro oba byl následek zlomené srdce. Dát ho zase dohromady mohli jen s pomocí toho druhého. Bylo hezké sledovat jak se jeden druhému otvírají a pozvolna se mění.
Knihou Sny v nás určitě potěšíte svoji romantickou dušičku. Já už se těším na pokračování, protože celou jejich partu jednoduše miluju.
IG: vesnicka_knihomolka
Po prvej časti, ktorá bola úžasná, som sa nevedela dočkať druhej s názvom Sny v nás. Anna Savas jednoznačne patrí k mojim TOP 3 nemeckým autorkám. Píše neskutočne a ja už teraz dúfam, že preložia aj jej ďalšie knihy.
Stretávame sa tu s Lilly, ktorej snom bola kariéra baletky. Všetko vychádzalo podľa plánu, bola spolu s jej sestrou prijatá na prestížnu školu Juilliard, mala perfektného priateľa, až kým jej život zrazu prestal byť perfektným. Priateľ nebol ten, za koho ho mala a navyše sa jej stala nehoda, ktorá jej vzala možnosť nastúpiť na Juilliard. To Lilly neskutočne zložilo a uzavrela sa do seba. Nechcela byť v prostredí, ktoré jej neustále pripomínalo o čo prišla a tak sa rozhodne ísť študovať tam, kde študovala aj jej mama - Faerfaxská Univerzita.
Tu sa jej cesta skríži s Julianom, ktorý je jej spolubývajúci a zároveň ním neskutočne pohŕda, pretože si rád nezáväzne užíva. To, ale ešte nevie o jeho démonoch minulosti. Navzájom sa doťahujú, provokujú až kým si nevybudujú k sebe cestu. Začne im na sebe záležať, čo prvotne obaja berú veľmi ťažko. V knihe sa obaja stretávajú aj s určitými problémami a krízami, to si ale prečítajte sami, nechcem Vám zobrať čitateľský zážitok.
Knihu rozhodne odporúčam každej romantickej duši! Ja to milujem, určite sa ku knihe po nejakom čase opäť vrátim.
Hodnotenie: 5/5⭐
fotografování rodinné vztahy tanec balet prostředí školy, studentské prostředí hledáni sebe samaAutorovy další knížky
2022 | Tajemství v nás |
2022 | Sny v nás |
2023 | Naděje v nás |
Již druhá kniha od této autorky a opět nezklamala, příběh se mi moc líbil, byl dost odlišný od předchozího příběhu. Julian byl takový jak sem si ho tak nějak představovala již v prvním díle, ale sem ráda za tento příběh, alespoň jsme poznali jaký Julian skutečně je, proč se tak chová, co za tím stojí a hlavně že má srdce ze zlata. Lily byla zlatíčko, obávala sem se, že její sestra bude mrcha, ale naštěstí sem se spletla a dost si jí oblíbila. Líbilo se mi, jak se Julian o Lily staral, měl o ni starost, a pak také ty jejich hádky nebo spíše špičkování. Lily je malá, takže chudák nedosáhla na hrnek, co byl vysoko, no Julian dělal naschvály, bavilo mě to moc. Už se těším na třetí knihu, která bude o Jamiem a no to se nechte překvapit, ale myslím, že je již jasné, kdo se stane hlavní postavou toho příběhu. Myslím, že to třetím dílem končí, jelikož z party není už nikdo o kom by se dalo psát. Určitě se k této serii někdy moc ráda vrátím.