V pekle plynových komor
Shlomo Venezia
Podtitul: Svědectví přeživšího člena osvětimského sonderkommanda „Až doted’ jsem to nikomu nevyprávěl. Je to tak tíživé a děsivé, že mluvit o tom, co jsem viděl, mi stále dělá potíže…“ Autentické svědectví někdejšího člena židovského sonderkommanda v Osvětimi – jednoho z mála těch, kteří osvětimské peklo přežili, a jediného, kdo podal ucelenou pravdivou výpověď o smrticí mašinérii, které musel sloužit. Shlomo Venezia se odvážil otevřeně popsat i ty nejděsivější stránky své „práce“ a vynesl na světlo šokující podrobnosti, jež odhalují spáchaný zločin v celé jeho obludnosti. Jak konstatuje spoluautorka knihy Béatrice Prasquierová, Veneziovo svědectví je historický dokument, který vrhá světlo na nejtemnější stránku našich dějin.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2010 , Rybka PublishersOriginální název:
Sonderkommando - Dans l´enfer des chambres á gaz, 2007
Kniha,která donutí člověka zamyslet se,jestli se dnes dostatečně o těch hrůzách učí aby se do budoucna nic podobného neopakovalo.Mohu doporučit film ŠEDÁ ZONA, je to velice podobné.
Tak už jen to že Shlomo přežil se rovná zázraku. Člověk si nedokáže ani představit jak to tam všechno probíhalo a v čem ti ,, lidé " žili. Osvětim doporučuji navštívit aby jste si udělali alespoň z části obrázek jak to tam vypadalo v té hrůzné době. Kniha formou rozhovoru je výborná a dobře se čte. Bohužel lidí co přežili už rychle ubývá a tak musíme doufat že i budoucí generace si alespoň přečtou čeho jsou lidé ( nelidé ) schopni.
Konečně jsem se dověděl i osudu řeckých Židů,všude jenom polské gheta a polští Židé ale Hitler okupoval skoro celou Evropu a deportoval Židy ze skoro celé Evropy a toto je právě pohled na jižní část Evropy.Bomba.
Konečně jsem se dozvěděl něco i o řeckých Židech,krutá doba,ale historie se opakuje a dnešní taky není dva krát milosrdná k lidem
Knihu jsem četla na doporučení, i když mě samotnou téma kolem holocaustu a Hitlera zajímá a ráda si něco přečtu, tak musím říct, že jsem ji přečetla za 2 dny. Autentické svědectví je natolik silné, že se od knihy neodtrhnete a nutí Vás to číst dál a dál. Jen je to něco strašného a nepochopitelného, jak se mohlo něco takového dít a upalovat těla a nejdříve je dát do plynových komor a pa do pecí. Měla jsem co dělat abych se nerozbrečela. Jinak knihu můžu doporučit těm kdo se zajímají o téma kolem Hitlera. Je to podle mého názoru zatím jedna z těch lepších knih a to jsem četla několik knih na toto téma. Stojí za přečtení !!!!
Velmi silný příběh! Kniha se čte jedním dechem a to, co se v ni dozvídáme, se zdá naprosto neuvěřitelné. Popisované utrpení lidí je nepochopitelné a nechce se věřit, ze se to skutečně dělo. Proto by si knihu měl přečíst každy, aby se nezapomnělo a hlavně, aby se nic podobného nikdy neopakovalo.
Naprosto strhující pravdou podložená kniha. Do Osvětimi jsem se zajela podívat. Musím uznat, že je to opravdu hrozné odjíždět s pocitem kolik tam zemřelo lidí a to naprosto zbytečně. Snad nejdůležitější je tuto hrůznou historii připomínat mé generaci, proto aby se už nikdy neopakovala.
Již několikátá knížka, kterou jsem na toto téma četla a musím říct, že byla jedna z nejlepších. Přímo v Osvětimi jsem se byla podívat a byl to opravdu silný zážitek. Určitě to v člověku zanechá stopu. Je znepokojivé, co jeden blázen dokáže způsobit. Zmanipulovat tisíce lidí a výsledkem je hrůza, utrpení, děs..
Autor - jeden z přeživších osvětimské kalvárie - popisuje velice podrobně osvětimský problém č.1: co dělat s mrtvolami, které se začaly kupit. A popisuje to od prvopočátků fungování táboru, popisuje získávání prvních zkušeností přes metody pokus-omyl až do stavu, který by se dal nazvat "průmyslové zvládnutí problému" Není to čtení pro někoho, kdo má slabý žaludek. Nejsmutnější na tom všem je, že i přes tohle průmyslové vraždění lidí se lidstvo stále nepoučilo. Lidé, místo bdění čtěte, ať víte, co Vás čeká.
O.K. spousta lidí se do čtení téhle knihy vůbec nepustí, protože téma je pro ně příliš depresivní, vážné a smutné. To je ale velká škoda, protože tohle by si měl přečíst každý, hlavně v dnešní době, kdy se místy objevují informace, že holocaust neexitoval, nebo existoval v jiné formě. Proto je potřeba, aby lidé jako pan Venezia mluvili a psali, aby se nikdy nezapomnělo, čeho jsme se schopni my "lidé" dopustit sami na sobě. Kniha je psána formou rozhovoru pana Venezii s novinářkou Prasquierovou. Shlomo se snaží podat svědectví tak jak si ho pamatuje a nic nevynechávat. Vypráví, jak se stal členem sondrekommanda, kvůli tomu, aby nezemřel hlady a přežil v osvětimském pekle co nejdéle. Popisuje jak se stal členem soukolí, které se podílelo na nejmasivnějším systematickém vyhlazování lidí v dějinách. V knize jsou pak ilustace dalšího přeživšího člena sonderkommanda, francouze Davida Olera. Ač tohle peklo přežili, následky si nesou až do konce svých životů, protože jak říkal Shlomo, část z jejich těl a duší zůstala v Osvětimi navždy.
Příběh byl strhující. Kniha se velmi dobře četla. Některé pasáže v knize byly velmi dobře detailně popsány... až k neuvěření, že se něco takového mohlo kdy dít.
Hluboce smekám před Panem Veneziou. Bylo jen málo přeživších a ještě méně těch, kteří dokázali podat tak šokující a přezevšechno pravdivé svědectví. Nejvíce jsem v knize ocenila autorovu naprostou upřímnost.
Pro zájemce o tuto tématiku, je kniha na prostou nutností.
Ovšem přečíst si ji a zamyslet se nad ní, by měl víceméně každý...
Přestože je Osvětim dnes "pouhé" muzeum, je tam ta hrůza pořád přítomná. A i když člověk viděl a četl, má stejně pocit, že je v šíleném hororu, že je to někde mimo, že taková hrůza nemůže být skutečná - jenomže ona je.
Po přečtení této knihy jsem se do Osvětimi musela vydat. Nešlo pochopit... a nejde pochopit do dnešního dne. Skvěle napsané. Silná káva... :-(
Co říci o knize, která je krásně napsaná, čte se jedním dechem, ale to o čem čtete je naprosto nepochopitelné. Utrpení lidí, kteří prožili hrůzy popisované v knize je aspoň pro mě neslučitelné se životem. Pan Venezia má můj neskutečný obdiv i proto, že o tom vůbec dokáže mluvit. Doporučuji k přečtení.
Člověk má pocit, že čte úchylnou over the top fantasy, a tak má poněkud problém se do příběhu patřičně vpravit. A ona to byla realita! Přitom to vypadá, že jste si jen odskočili na undergroundový trh se zakázanou pornografií a pak to raději vytěsnili. Tak hrozné to je. Ba absolutně úchylné a zvrácené. Být bez sebeúcty, tvrdím, že to teda prrr a stanu se popíračem Holocaustu. Jenže on to ten Áda and his boys fakt provedli!
Tato kniha je hodně silná. Obsahuje nedocenitelné a nepředstavitelné svědectví téhle zrůdné mašinérie zvané Holocaust. Kladu si otázky, jaká víra, při tom všem, mohla člověka držet při životě? Co udělali tak hrozného ti, co museli zemřít? Kde jsi vlastně tenkrát byl, Bože??? Ne, žádný Bůh...jen čistá náhoda a štěstí. A právě díky štěstí, které měl sám autor, se můžeme dozvědět alespoň část pravdy, která je pro nás stejně k neuvěření. Pro přesnější představu všeho toho pekla, kniha obsahuje kresby jednoho z vězňů. I když jakou člověk může mít představu, když to nezažil? Knihu dávám do "doporučených", protože takové svědectví si musí přečíst každý.