V zámku a v podzámčí

V zámku a v podzámčí
https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/604/v-zamku-a-v-podzamci.jpg 4 708 708

Tato realistická povídka obsahuje spíše popisný než-li kritický realismus a je zde velice dobře popsán venkovský život chudých lidí. Proti sobě zde stojí svět zbohatlíků, kteří získali šlechtický titul a svět podruhů a dělníků. Boháči si cení více života svého psa než člověka, který pro ně pracuje. S dobrými vlastnostmi, jako je ušlechtilost, účinná láska, ochota pomoci se setkáváme pouze u chudých. Příběh se odehrává na Nymbursku v polovině 19. století. Bohatý pan Skočdopole si koupil zámek na venkově, kam se i se svojí ženou nastěhoval. V podzámčí zatím umírá roční Josífek na choleru, syn vdovy Karáskové, která potom zemře také. Zbyl po ní však ještě syn Vojta, kterého se ujme rodina krejčího Sýkory. V příběhu je zajímavý kontrast mezi rozmazlovaným zámeckým psíkem Jolim, který si denně dopřává vybrané lahůdky, zatímco chudina mimo zámek umírá hlady. O něco později onemocní i paní Skočdopolová a lékař, který ji léčí, jí zároveň vysvětluje problémy v podzámčí. Ta se po uzdravení úplně změnila a odjela do Itálie, aby se zcela uzdravila. Příliš romantický závěr ale celkem výrazně vybočuje ze zbytku knihy. Než totiž paní odjela, určila částku, která se měla vydávat na Vojtěchova studia a nechala založit opatrovnu pro malé děti a nemocnici. Z hraběnky se stala dobrá lidumilná paní. Zajímavá je také myšlenka, že svět stojí na chudých a bez nich by nebylo ani bohatých, kteří těží z jejich práce. Idealistickou formou je pak na konci vyjádřena touha po zlepšení sociální otázky venkova.... celý text

regulax
27.02.2016 3 z 5

Srdceryvný příběh se šťastným koncem. I přes počáteční smutné události, lidskou vypočítavost, chudobu nízkých vrstev, nemoci, panskou hamižnost se příběh četl jedním dechem. Zdravý rozum a láska zvítězila! Příjemné propojení společenských vrstev.

Lucek
25.02.2016 5 z 5

Krásné, něžné vyprávění, které chytne za srdce. Hned po Divé Báře nejpovedenější dílko od B. Němcové!
A velmi hezky zfilmováno...

MichelleS
17.11.2015 4 z 5

Občas je fajn přečíst starší knížku a srovnat si češtinu tenkrát a teď. Jakoby byl kdysi jazyk pomalejší, zpěvavější, noblesnější. Jen lidé jsou stále stejní.

Ronnie68
23.09.2015 4 z 5

Kniha se mi líbila a četla se fakt dobře. Jen se mi nelíbily pasáže se Sárou, která byla neuvěřitelně vypočítavá, ale nevyplatilo se jí to ...

Tess.96
02.03.2015 2 z 5

Od Němcové jsem četla jen pohádky a tohle byla první pořádná tvorba od ní. Jsem dost zklamaná. Její život mi přišel hodně zajímavý, takže jsem se na nějakou její tvorbu těšila a i když v knize skvěle ukázala rozdíly mezi společenskými vrstvami, tak je kniha kvůli dlouhým popisům nudná.

Kaka.cs
05.01.2015 2 z 5

Příběh sám o sobě nebyl tak špatný, byly tam hezky viditelné rozdíly mezi společenskými vrstvami, ale nejsem příznivcem popisných částí, takže mě knížka mnohdy nudila.

Pedruska01
21.08.2014 4 z 5

Četla jsem do školy. Upřímně, čekala jsem podobný horor jako byla Babička, ale mile mě Němcová překvapila. Opravdu mě to bavilo, dalo se to číst a byly bravůrně znát rozdíly ve společnosti. Dokonce se i hraběnka stala opavdovým člověkem, což má plus. :) Povedená povinná četba.

Madluska
12.05.2014 4 z 5

Další z řady překvapení v rámci tzv. povinné četby. Němcová dokázala výborně a barvitě zachytit sociální dno i s jeho možnými příčinami, které se v trochu méně drastické podobě objevují dodnes: bída, hlad, nemoci, nemožnost vzdělání. A třebaže je celá situace pojatá značně polarizujícím způsobem a je víc než jasné, na které straně barikády spisovatelka stojí, rozhodně si zaslouží pozornost propracovaností prostředí i autentičností a surovostí (přiznejte se - kdo jste brečeli u Vojtova předčasného dospění?). Navíc je na Němcové příjemné, že víte, že od ní můžete čekat dobré konce, a tak si ji můžete naordinovat podle nálady, protože vás nijak nezaskočí. :-)

medvídě
14.03.2014 5 z 5

moc pěkný příběh :-)

jorge98
10.12.2013 3 z 5

Mně se povídka líbila více než Babička. Nechápu, proč je babička slavnější.
Jedna z nejlepších knih, co máme v povinné četbě.

Byxy123
02.12.2013 3 z 5

Čtení pro mě takové nijaké. Chvílemi se děj táhnul a chvílemi mi přišlo, že je moc nahuštěný. Ale je to jedna z lepších knih, co máme v povinné četbě. :)

MelanieSt
01.12.2013 5 z 5

Boženu Němcovou mám od školy spojenou s Babičkou,kterou jsem nikdy nebyla schopná přečíst. V zámku a v podzámčí je něco úplně jiného. Na rozdíl od Babičky má kniha spád, je čtivá a neunudí vás k smrti. K této knize se často ráda vracím.

Michaela91
17.07.2013 4 z 5

Příběh se mi líbil, četlo se to líp než jiné knihy od autorky. Nocméně kniha byla taková moc omantická a málo reálná.

ChrisSparrow
29.05.2013 2 z 5

Popravdě mě kniha moc nezaujala... Dala se přečíst, ale do seznamu maturitní četby jsem si ji posléze radši nezvolila...
A hrozně mě tam rozčilovalo "kopa raků"!!!

zuzca.h
12.02.2013 3 z 5

Jedna z mála knížek od B. Němcové které jsem opravdu přečetla od začátku až do konce. Pro mě hned po Báchorkách nejlepší knížka od Němcové.

Luczynka
04.01.2013 2 z 5

Němcová mi asi nikdy nepadne do noty, tahle knížka pro mě byla trochu katastrofa. Ale třeba se k ní ještě někdy vrátím a budu mít jiný názor:)

Ohniva
04.01.2013 5 z 5

Skvělá kniha.. není třeba dodat víc..

maryzka
26.04.2012 2 z 5

já jsem si dělala legraci že to je český oliver tvist v česko rakouských poměrech.

Joudinka
15.03.2012 3 z 5

Velmi mi trvalo, než jsem se donutila tuto knihu přečíst, ale nakonec nelituji. Kniha se mi od Boženy Němcové líbila nejvíce.

Mrs.Domis
18.02.2012

a ještě- je to napsaný tou divnou starou češtinou takže se to kvůli tomu četlo blbě ..