Válečný kůň
Michael Morpurgo
Kniha začíná přátelstvím mezi koněm Joey a mladým mužem Albertem, který jej zkrotí a vycvičí. Když jsou oba násilně odděleni, příběh dále vypráví o mimořádné cestě koně, který putuje během první světové války, mění a ovlivňuje životy těch, se kterými se setkává - s britským jezdectvem, německými vojáky, francouzským farmářem a jeho vnučkou - před tím, než příběh dosáhne svého emocionálního vyvrcholení v srdci Země nikoho. První světová válka je v knize líčena prostřednictvím cesty koně Joey. Je to putování plné radosti i smutku, vášnivého přátelství a velkého dobrodružství. Válečný kůň je působivý příběh se silným mírovým poselstvím. Kniha se stala předlohou k úspěšné divadelní hře oceněné celou řadou cen. Příběh o přátelství a válce byl také přepracován do podoby scénáře ke stejnojmennému filmu, který natočil Steven Spielberg.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2011 , PragmaOriginální název:
War Horse, 2009
Film naprosto miluju a tak jsem se konečně po letech dostala i ke knize. Kniha je pěkná, ale některé scény se mi líbí více ve filmovém zpracování, především pak scéna, kdy se Albert s koníkem opět setká je mnohem hezčí ve filmu.
Naprosto mě překvapilo, že předlohou filmu je takhle útlá knížka. :D
(SPOILER)
Příběh koně, Joeyho, koně, který zažil a naštěstí i přežil 1. světovou válku. Kniha je psána jako jeho vlastní vyprávění - je napsána v první osobě. O to blíže se člověk jeho světu cítí a o to více prožívá vše, co vidí on.
Příběhem se mihne několik postav, hlavní je však ta první, která je zároveň i tou poslední a to mladý muž jménem Albert, který je první i poslední Joeyho nadějí.
Musím říct, že čtení bylo velmi silné, popisy bitevních polí a země zničené válkou z pohledu Joeyho byly něčím nové, něčím, co jsem nikde dříve nečetla. Během čtení jsem dokonce hledala obrázky koní během 1. světové války, abych viděla to utrpení, které tady je popsáno - bahno, mráz, vyhublost, ostnaté dráty, nákazy, tahání děl.
Krátký příběh, který se vryje do paměti. Doporučuji.
SPOILER
Za sebe doporučuji si postavy - lidské i zvířecí neoblíbit. Děs války číhá všude, ne jen přímo na bitevním poli.
Velmi se mi líbila záchrana Joeyho, kdy "spolupracují" dva nepřátelé a zároveň konec knihy, kdy dědeček Emilky udělá vše, aby splnil přání milované vnučky, ale zároveň si uvědomuje, že Albert se o Joyeho postará lépe, cena, kterou si za to řekne vám vžene slzy do očí - aby nikdo nezapomněl na to, jaká Emilka byla! :)
Krásný příběh, u kterého nezůstane jedno oko suché. Fantazie pracuje na plné obrátky a nenechá Vás nadechnout.
(SPOILER) Válečný příběh určený pro mládež nezobrazuje naturalisticky hrůzy války, ale válečné utrpení přibližuje na osudu obyčejného koně, který nejprve slouží u kavalérie, pak je zajat a u nepřítele tahá sanitní vozy, aby nakonec málem zemřel při tahání děl. Je to pohádka, v níž kůň rozumí lidské řeči a dokonce mu nedělá problémy ani angličtina, němčina a francouzština. Vyprávění zcela mě pohltilo. Knihu bych doporučila žákům 8. či 9. třídy.
Příběh z koňské perspektivy - věcný, silný. Film jsem neviděla, a tak fantazie pracovala naplno; obraz raněného koně, bloudícího mezi kluby ostnatého drátu v zemi nikoho, se mi bude vracet...
(SPOILER)
Moc se mi líbilo vyprávění z pohledu ne koňského hřbetu, ale z pohledu koňských očí. Osvěžující pohled nejen na život koně, ale i na to, co všechno musel zažít.
Znám film, moc se mi líbí, ale v tomto případě je lepší, propracovanější (už jen Joyeho útěk dráty, nebo třeba Topthornova smrt), a v tomto případě, je dle mě kniha, lehce přehodnocená. Ale fajn čtení, o tom žádná, ale už se k ní vracet určitě nebudu.
Nejdříve jsem viděla film a když jsem objevila i knihu, tak jsem s její koupí neváhala. Film se mi líbil a kniha ještě víc. Kniha je napsaná pěkně, čtivě, líčí nelehké situace, ve kterých se z nenadání kůň jako vypravěč ocitl. I přes to, že knihy na válečné téma mě většinou vůbec nelákají, tato byla výjimkou. Opravdu nádherně psaný příběh prostřednictvím smýšlení a pocitů zvířete.
Dojemný příběh o síle přátelství mezi koněm a člověkem, které nezlomila ani válka.
Nejdřív jsem viděla film a až později jsem zjistila, že existuje i kniha. Obojí má něco do sebe.
Myslím, a zřejmě nebudu sám, že první světová válka je v literatuře na rozdíl od té druhé poněkud opomíjená. Bohužel. Již delší dobu jsem si chtěl přečíst nějakou knížku o Velké válce, i když vím, že Remarque byl jen jeden. Během prohledávání Databáze knih jsem tak objevil Válečného koně.
Po přečtení musím konstatovat, že se nejedná o válečný román v pravém slova smyslu. Dějová linie se primárně soustředí na přátelství chlapce Alberta a jeho koně Joeyho, jejich odloučení a další osudy během války. Je poznat, že je knížka psaná pro mladé čtenáře – malý rozsah, jednoduchý a dojemný děj se šťastnými náhodami, žádné naturalistické líčení válečných hrůz. Z celkového hlediska by se román dal s trochou nadsázky označit za pohádku odehrávající se na pozadí války. Tím ale knížku rozhodně neshazuji, čte se velmi dobře, není přemrštěně patetická a hlavním hrdinou je navíc krásné a ušlechtilé zvíře.
Z pohledu dospělého čtenáře bych měl knížce dát maximálně čtyři hvězdičky, ale tu pátou nakonec dávám autorovi za snahu přiblížit první světovou válku dětem a mladým čtenářům. Být v jejich věku, asi bych děj knihy prožíval více.
„Fritzi, chlapče, myslím, že kdyby nám dvěma dali hodinku nebo dvě, my bysme tady ten podělaný bordel vyřešili. Žádný další vzlykající vdovy a brečící děcka u mě v údolí, a u tebe taky ne. A kdyby došlo k úplně nejhoršímu, mohli bysme to všecko rozhodnout mincí, viď?“
Moc milý příběh spíše pro mladší čtenáře. Kdybych ji četla tak před 13 lety, určitě by ode mě měla pět hvězd.
Mě osobně jako milovnici koní se film nelíbil (spíše z toho hlediska, že tam koně trpěli, jinak zpracování perfektní). Dost jsem se knihy bála, protože většinou je kniha lepší než film. Bála jsem se že tam bude více morbidních scén a já to nedám. Ale zjistila jsem, že film byl oproti knize velmi přemrštěný a nakonec jsem knihu úplně s přehledem přečetla. Je velmi jednoduše psaná a má krátké kapitoly. Konec byl úžasný a dobře promyšlený. Prostě doják :)
Milé počtení, které nikoho neurazí. Dojemný příběh koně jménem Joey, který si prožil mnohé - poklidný život na farmě, přátelství, válku a její hrůzy a nástrahy, znovusledaní s milující osobou.
Dojemný příběh o nezlomném poutu mezi zvířetem a člověkem. Vše je vyprávěno z pohledu koně, který žil a SPOILER přežil pro svého pána, kamaráda a především parťáka.
Nejprve jsem četla knihu - dojala mě a hltala jsem stránku po stránce. Pak viděla film a můžu říct, že kniha je lepší.
Líbila se mi kniha i film. Film je dramatičnější, akčnější, kniha je však hluboce lidská (...a koňská), takže pro mne kniha lepší.
Opravdu silný příběh, který je zajímavý tím, že je vyprávění z pohledu koně. Je tak dobře napsaný, že ho přečtete za chvilku.