Válka růží 2: Trojice
Conn Iggulden
Válka růží série
Píše se rok 1454 a král Jindřich VI. je už přes rok upoután na lůžko. Královy zájmy jen s obtížemi hájí jeho oddaná žena Markéta z Anjou za pomoci vrchního vyzvědače Derryho Brewera. Zatímco panovník chřadne a chvílemi upadá do bezvědomí, svou pozici v zemi upevňuje Richard, vévoda z Yorku. A spolu se Salisburym a Warwickem vytvářejí vlivnou trojici, jež se snaží zlomit panovníkovy přívržence. Jenže vtom se Jindřich VI. jako zázrakem uzdravuje. Boj o moc může opět vypuknout naplno a obě strany čeká první bitva u St. Albans, tradičně označovaná jako počátek Války růží… Conn Iggulden (*1971) o sobě tvrdí, že je odmalička fascinovaný příběhy. Než se stal spisovatelem na plný úvazek, přednášel sedm let historii na Londýnské univerzitě. Napsal již několik historických románů, z nichž některé se představily i českým čtenářům, např. trilogie o Čingischánovi či tetralogie věnovaná životu Julia Caesara. Ve své nejnovější historické sérii čerpá z anglických dějin: vrací se k tzv. Válce růží. Ve druhém díle, jehož první část se odehrává v roce 1454, druhá pak o pět let později, autor popisuje úvodní léta tohoto krvavého konfliktu – od první bitvy u St. Albans přes bitvu u Northamptonu a další události, které zásadně ovlivnily anglické dějiny. Iggulden se opírá o důkladnou znalost historie, zároveň umí vystavět dramatický příběh, v němž dávné děje a postavy doslova ožívají před očima. Svým působivým stylem bez příkras čtenáře přenese přímo doprostřed válečné vřavy na bojištích nebo k tajným jednáním ve zdech středověkých hradů... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2018 , PlusOriginální název:
Wars of the Roses: Trinity, 2014
U této knihy jsem se bavil více než u předchozího dílu. Nedoporučuji zastáncům, z mého pohledu arogantního až na půdu, Yorka. :)
Stejně jako první díl příjemné počtení. Jen bych ráda upozornila na dvě zásadní chyby v rodokmenu Tudorovců:
1. Alžběta z Yorku nebyla dcerou Richarda Plantageneta, ale jeho vnučkou - dcerou Eduarda IV., krále Anglie.
2. Alžběta Tudorovna byla královna Anglie jako Alžběta I., Alžběta II. vládne Anglii v této době.
Samozřejmě bych opět podotkla pár historických nesrovnalostí, které jsou na konci opět uvedeny.
Každopádně knihu doporučuji všem milovníkům středověké Anglie.
Tak tentokrát mě kniha zaujala až v samotném závěru. Počínaje Epilogem, str. 409, to bylo super čtení.
Sama sebe překvapuji, ale v tomto díle fandím Yorkům a Markéta s Jindřichem mi jdou pěkně na nervy ( vím, historii nezměním).
Kniha se mnou procestovala od jihu na západ 6 zemí a Západní Čechy. Sama nevím proč tahám v kabelce ty nejtěžší knihy a doufám, že je konečně dočtu. Potrápila a dala mi opravdu zabrat, po všech stránkách.
Výborná práce. První díl se mi líbil více, hlavně boje uvnitř Londýna, ale tady to taky bylo super. Dobrý reálie, věrohodné postavy, skvělá doba.
Mimořádná kniha. Stejně jako první díl, výborná už od první stránky. Autor umí vytvořit skutečně živoucí postavy a strhující děj. Perfektní. Už se nemohu dočkat dalšího pokračování, opět přečteno za tři dny.
Knížka potěší všechny milovníky beletristicky zpracované historie, zejména fanoušky Hry o trůny, protože G.R.R.Martin se skutečně inspiroval tímto obdobím anglických dějin. Dávám plný počet hvězd, bavím se detaily dobového života, hltám plasticky popisované bojové střety Lancasterů a Yorků - a těším se na další pokračování. Vyprávění je dokonale podané, svědčí o tom i dodatek autora a vysvětlení k doloženým dobovým událostem a historickým pramenům, které doplňuje o smyšlené postavy a zasazuje smysluplně do kontextu příběhu.
Druhý díl je ještě o dost lepší než první, ten se trochu rozjížděl pomaleji. Vála růží je opravdu skvělá série od autora. Doporučuji doplnit četbu o krásně stručné a srozumitelné shrnutí historických fakt (https://www.databazeknih.cz/knihy/valky-ruzi-33441) a o Shakespearova Richarda III., protože po přečtení této série už konečně budete vědět, kdo je v té hře kdo :-)
(Ale počkejte si až na české vydání čtvrtého dílu. Zatím dle mého názoru překlady této série, na rozdíl od Čingischána, vychází docela svižně)
Po přečtení druhého dílu Války růží mám dva poznatky. Za prvé, jestli byl G.R.R.Martin ovlivněn při psaní jeho fantasy eposu Píseň ledu a ohně nějakým obdobím, musela to být Anglie druhé poloviny 15. století. Je tam totiž velmi mnoho shodných věcí, např. občanská válka vedená mocnými rody, i jména některých rodů jsou si podobná, zeď na severu = Hadriánův val, dokonce jsou tu i ti draci, které má ve znaku Wales, odkud pocházel rod Tudorovců který nakonec z války vyšel jako vítěz. Druhý poznatek mne naštval, protože nesnáším přepisování historie, shodou okolností jsem viděl hraný dokument BBC z tohoto období, kde jednu z hlavních postav, Anglickou královnu Margaret z Anjou, původem francouzskou princeznu, hraje černošská herečka, musel jsem to v půlce vypnout, protože to bylo asi stejně přirozené jako by ve filmu o Mandelovi, hrál Nelsona Mandelu blonďatý Švéd.
2017 | Bouře |
2009 | Vlk plání |
2003 | Císař 1: Brány Říma |
2018 | Trojice |
2009 | Vládci luku |
Oproti první části mě toto pokračování přišlo méně záživné a dějově trochu chudší. Nad druhou částí jsem také strávila mnohem více času. Možná jsem jen na čtení nebyla správně naladěná. Rozhodně knihu ale nezavrhuji a až někdy příští rok konečně vyjde třetí část Dynastie, určitě si jí přečtu.