Vánoční prasátko

Vánoční prasátko
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546583/bmid_vanocni-prasatko.jpg 5 958 958

Kuba a jeho plyšové prasátko Pašík se od sebe nehnou ani na krok – to se ale změní jednoho Štědrého večera, kdy Kuba o Pašíka přijde. Je zoufalý a potřeboval by zázrak, aby svoji milovanou hračku našel. A protože jsou Vánoce, takový zázrak se skutečně stane. Vánoční prasátko, náhrada za nezvěstného Pašíka, zničehonic ožije a vymyslí odvážný plán: vydají se s chlapcem do kouzelné Země Ztracených a Pašíka najdou, ať se jim do cesty postaví cokoli.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: , Albatros (ČR)

The Christmas Pig, 2021

rozina351
02.02.2022 4 z 5

Syn byl z knihy nadšen, mě trochu vadí motivy oživlých hraček a problematika smutných vyhozených věcí na mě působila dost depresivně. Pro děti se ale jedná o příjemné čtení, pokud mají rády Toy Story, může to být to pravé ořechové.

kruppe
02.02.2022 4 z 5

Vánoční Příběh hraček od J.K.Rowlingové. Umná kombinace několika pohádkových příběhů. Hlavní hrdina prochází v reálném světě těžkým obdobím (rozvod rodičů, nová nevlastní sestra, špatné soužití atd.) O magické vánoční noci vstupuje do světa ztracených hraček na velkou záchrannou výpravu.
Nemá cenu sáhodlouze rozebírat knížku. Patlat se v tom, kolik toho načerpala v Dantově Pekle či Pixarovském Příběhu hraček. Je to prostě velmi dobrá moderní pohádka pro celou rodinu s aktuálním poselstvím. A já jsem rád, že každý rok můžu předčítat kvalitní pohádkový román (loni Ikaboga). Je to opravdu na předčítání, styl J.K.R. není pro samočtení dětí do cca 12 (náročnější větná skladba, netradiční slova ---) historismy, velký počet stran).
Albatrosu nezávidím, jak musí narychlo překládat, aby to na vánoční trh stihli. Jde to poznat. Netradiční množství chyb, překlepů, mizerný převod básně... Ale v konečném důsledku to nenarušuje samotnou četbu. Jen to prostě občas klopýtne...
Tak zas za rok paní Rowlingová. Celá rodina se těší!

whale77
02.02.2022 4 z 5

Kvůli dětem mě mrzí, že ty krásné obrázky byly jen v černobílém provedení, myslím, že v barvě by to pro děti bylo ilustrativnější. Ale našim holkám jsem předčítala před spaním, vždy 3 kapitolky za večer a obrázky jsem jim ukázala až po přečtení celé knížky, a říkaly, že si to představovaly jinak. Z vyprávění byly nadšené, na předčítání se moc těšily, dokonce (každá má v týdnu jeden „svůj“ den, kdy může vybírat knížku, ze které se bude předčítat, a většinou tak během týdne čteme tři různé tituly, ale během Prasátka panovala vzácná shoda).
Já jsem ke knížce z kraje přistupovala nedůvěřivě, obávala jsem se, že to bude nějaká spatlanina, pohádka na moderní téma, na které narážím dost často a jen mě znechucují, ale nakonec jsem byla mile překvapená, autorka si opět vybudovala svět s logicky propracovanými pravidly, opět dokázala napínat a rozesmutnit a dotáhnout děj do šťastného konce (i když někdy tam tedy podle mého taky přestřelila, třeba "Slavného přítele" jsem tam fakt nečekala! Na druhou stranu nejstarší dcera jeho identitu odhalila už po přečtení názvu.)
Mravoučnost vadila jen mně, dospělákovi, ale pro děti je tam dobře, aspoň dostanou výchovu i z jiné strany :-) Ty názvy a pojmy měst byly holkám srozumitelné, ale všechny ty Zlozvyky a Vlastnosti jsem musela fest dovysvětlovávat, to si myslím, že bylo trošku nevyvážené – příběh pro hodně malé děti kontra tyto „dospělejší“ pojmy a taky ten „brutálnější“ Ztráta.

rysavas
30.01.2022 5 z 5

Kniha u které si po dočtení řeknete....."Sakra, kde je .....(doplňte cokoliv, co jste ztratili :) ....a ano, u mě by se město nejmenovalo Kdekrucije ale Kdesakraje :) ) Možná vás při čtení také trochu začne hryzat svědomí...hledala jsem opravdu pořádně? :)
Každopádně ve vás zůstane pocit krásně a originálně podaného příběhu, který slupnete jako malinu.

Kniha je určená pro čtenáře od 7mi let, ale nějak si myslím, že je pro čtenáře tak o dva roky starší, protože některé věci jsou tam pochopitelnější spíše pro dospěláky a to hlavně v Nezapomnění. A také z důvodu, který mám z rozporu po dočtení: že se vlastně nedovedu rozhodnout, zda když bych nějakou věc ztratila, tak mě uklidní, že znám tento příběh a dovedu si představit, kde moje "věc" je a že je jí dobře.....oproti té tíze zodpovědnosti, že něco vlastně díky mně končí na Skládce neoplakávaných nebo v Nepotřebě...a to už tak hezká představa není.
Možná díky tomuto rozporu jsem váhala mezi 4-5 hvězdičkami, ale kniha se četla vážně sama (a to i přes občasné zdlouhavější pasáže) a tak jsem nakonec dala těch hvězdiček pět.
No...a dobře...závěrem se přiznám, že se mi vůbec nelíbí obálka...fakt ne...přitom ilustrace v knize se mi líbí moc...no...a tak :)

melonka
29.01.2022

Krásná vánoční pohádka pro děti i dospělé :)

Boboking
28.01.2022 4 z 5

Fajn čtení, které odsýpá, jen trochu překombinované a i já, co by už young senior :-), jsem se v logice světa ztracených věcí trochu ztrácel. Chyběla mi tam hlavně trocha humoru, zbytečně moc mravokárné a sentimentální. A překvapilo autorčino přesvědčení, že každá rodina se dneska rozpadne, rozvede...

maryska09
26.01.2022 4 z 5

Milá knížka s nezapoměnitelným rukopisem paní Rowlingové o vánočním zázraku. Pro menší děti občas příliš zdlouhavá a hlaně popisem vlastností jako Ctižádost, Moc atd. občas nepochopitelná, ale i tak milá a laskavá. Určitě se neztratí a budem se k ní vracet

Turante
26.01.2022 5 z 5

Opravdu krásný vánoční příběh, ve kterém se dočteme nejen o rodině, přátelství a lásce, ale i o těch méně příjemných věcech (rozvod, materialismus...). Četla jsem svým dětem (9 a 4 roky) před spaním a hlavně tu starší příběh nesmírně bavil a chtěla pokračovat pořád dál. Myslím, že paní Rowlingová opět napsala knihu, která se bude v mém čtecím pořadníku objevovat minimálně 1x do roka :) (stejně jako HP).

vandalindakova
26.01.2022 4 z 5

Od Vánočního prasátka jsem dostala to, co jsem čekala. Příjemný vánoční příběh, který pobaví.
Doprovází ho krásné ilustrace.
Pohádka hezky plyne, je poutavá po celou dobu, i když je trochu delší, tak to vůbec nevadí. I tak je to pohodová jednohubka. Bylo to hezky promyšlené a propojované. Mělo to tam zajímavé souvislosti, které dávaly smysl.
Nevím zda bych to předčítala dětem. Jsou tam celkem těžší témata jako je rozvod. To je asi na každém rodiči, jak to vidí. Ale já si umím představit to, že po ni příští rok sáhnu znovu.
Konec byl hodně zajímavý! Nebylo to hned tak šťastně až navěky, ale celkem takové trošičku hořko sladké, zároveň pěkné, a hlavně tím pádem originální.

BáraLind.
25.01.2022 5 z 5

To bylo takové krásné pohlazení na duši. Velmi propracované charaktery postav, těch reálných i těch pohádkových. Myslím, že to může dětem pomoci lépe pochopit některé pojmy (ctižádost, principy, moc, paměť atd.). Fantazie, jakou má paní Rowlingová, je opravdu bezbřehá.

SlamLenka
25.01.2022 4 z 5

Můj vnitřní Grinch už se konečně uložil k letnímu spánku a já si tak měsíc po Vánocích přečetla Vánoční prasátko. A víte co? Nejen malé dítě ve mně bylo naprosto nadšené, i jako dospělá jsem si to užila.
Pohádkový příběh o Kubovi a jeho milované hračce je skvěle propracovaný, a i když je od shora dolů zcela smyšlený, je velmi snadné se v něm v mnoha chvílích najít. Kdo z nás neměl (nemá?) nějakou věc, která je mu dražší než cokoli jiného? Zároveň se tu mluví i o rodinných vztazích a tajných přáních, o materialismu a vztahu lidí k věcem.
Fiktivních světů už v literatuře vznikl nespočet, ale tenhle má sobě tolik reflexe světa reálného, že je to až s podivem, a vlastně i všechny ty ztracené věci překrásně odrážejí lidské vlastnosti a ukazují, jací my lidé umíme být.
Ilustrace Jima Fielda krásně podtrhují pohádkovost příběhu, i když mě trochu mrzí, že jsou jen černobílé – v barvách by byly určitě ještě o chlup kouzelnější. I tak jsou ale skvělé!
Nepochybuji, že na kvalitním zážitku českého čtenáře se podepsal především mistrovský um překladatele Petra Eliáše, který si opět krásně pohrál s místními i vlastními jmény. Sama za sebe mohu říct, že do Kdekrucije se moje věci dostávají velmi často.

AnnKo
23.01.2022 4 z 5

Velmi milá knížka. A ač jsem ji přečetla až po době vánoční, své kouzlo ve mě i tak zanechala. Plyšová prasátka jsou prostě sympaťáci.

Nixa
21.01.2022 5 z 5

Nečekala jsem to, ale já si ten příběh zamilovala. Bylo to čtivé, děj doplňovaly nádherné ilustrace a celkově se mi líbilo jak byla Země Ztracených vymyšlená. Určitě jsem knihu nečetla naposledy a i když teda začátek byl smutnější, tak jsem si čtení užívala a konec byl krásný a dojemný.

Sinuhet.Knihozr
20.01.2022 5 z 5

Rowlingová to opět dokázala. Vanocni prasátko, je nádherným příběhem o lásce a přátelství. Pro děti je dostatečně hravé a pro dospělé čtenáře překvapivě mnohovrstevnate. Rowlingová ukazuje, že je opravdovou mistryní pera. Jeden z nejlepších vánočních příběhu všech dob.

SputnikV
19.01.2022

setrvávám na svém názoru, že je to pěkná knížka, velmi dobře vyprávěný příběh a podle mne je pro děti... když sekání hlav neúspěšným princům nebo drakům, vaření staré ženy . čarodějnice, setnutí hlavy věrnému koni atd děti snesou, proč by nesnesly tuhle knížku?

na druhé straně je to potřetí opakovaný námět o cestě do země, kterou neznáme a které existuje vedle nás jako paralelní svět, třetí pro děti a jeden pro dospělé. Mám na mysli Koralinu, Knihu ztracených věcí jako knihy pro děti, Cesta ze ztracena jako kniha pro dospělé. Tyhle jsem četl a všechny se mi líbily, ale možná by to už chtělo zas něco jiného.

gretl74
18.01.2022 3 z 5

Je mi líto, ale tentokrát musím jít proti proudu. První část knížky je poměrně depresivní a chování dvou hlavních dětských hrdinů (ač se je snažím chápat) v některých situacích neomluvitelné. Během putování byl občas problém vyznat se v názvech městeček a kdo kam vlastně míří. Vánoční atmosféry pomálu, zato nervy drásajících scén (modrý králíček, zlozvyky, doupě) bohatě. Tohle by u naší devítileté jako čtení před spaním neobstálo ani náhodou. Jsem ráda, že jsem se rozhodla přečíst jako první, takže schovávám do šuplíku a vydám dcerce možná tak za dva tři roky.
Závěr knížky je opravdu pěkný a dojemný, ale ani to předchozích 250 stran už nevyváží.

LadyCharlene
18.01.2022 5 z 5

Původně jsem ke knize chtěla být přísnější, ale já těch pět hvězdiček dát musím. Příběh je napínavý, poutavý, kouzlo všude kolem nás. Myslím si, že Joanne i velmi autenticky vystihla charaktery lidských hrdinů. A všem nám k Vánocům nadělila Zemi Ztracených, kde máme každý nějakou tu Věc, pro kterou bychom udělali to samé, co Kuba. Při čtení jsem si vzpomněla na svoji milovanou panenku Mínu, kterou jsem v dětství zapomněla v lékárně, a kde už jsme ji nenašli... No, snad ve Ztrátově chřtánu neskončila.
Musím se přiznat, že při posledních stránkách, tekly slzy proudem, a také proto dávám pět hvězdiček, dlouho mě žádná kniha takhle nevzala za srdíčko. I přes jemné nedostatky, kam patří i občasná zdlouhavost příběhu, Vánoční prasátko je nádherná knížka, a zřejmě se stane mým pravidelným vánočním "večerníčkem".

ZuzanaK.
18.01.2022 5 z 5

Kniha mě mile překvapila nejen zápletkou, ale i velmi příjemným plynutím.
Syn dobrodružství skutečně prožíval a jsem si jistá, že v něm na nějakou dobu zůstane i hlavní poselství knihy.
Pátou hvězdu přidávám za krásné ilustrace.

alibaba72
17.01.2022 5 z 5

Čtení je krásné, dojemné a měl by si to přečíst úplně každý :-)

Miladad
17.01.2022 5 z 5

Miluju fantazii J.K.R. V týhle knížce si najde hodně i dospělák. Zhltla jsem ji za jedno odpoledne a připomnělo mi to jak jsem se vždy ponořila do čtení Harryho. Plno vtipných momentů a ještě víc těch k zamyšlení. Doporučuji všem!