Vejce a já
Betty MacDonald
Humorné vyprávění Betty MacDonaldové, ve kterém líčí své zážitky na slepičí farmě, kterou spolu s manželem Bobem založili a zvelebili v zapadlém koutě amerického venkova. Vydání ve Vyšehradu sedmé.
Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: 2002 , VyšehradOriginální název:
The Egg and I, 1945
![amejzlík amejzlík](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/217490/m_amejzlik-XQb.jpg?v=1558155993)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knížku mi doporučily babička s mamkou. Občas jsem se zasmála. Styl vyprávění mi připadal podobně lehce ironický a humorný jako knihy naší Haliny Pawlowské. Postupem času mi začalo být líto Betty. Cítila jsem že, je ze způsobu života na farmě, jaký ji připravil manžel, trochu zklamaná. V knížce se vpodstatě nic neděje a je to takové příjemné klidné čtení.
![tatereza tatereza](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
přestože jde nesporně o kvalitní dílo, mě nějak výrazně neohromilo. nechalo ale ve mně hezkej a příjemnej dojem, takže dám nakonec 4 hvězdy... kniha je psaná milým, uvolněným způsobem, ale je na mě až moc popisná. v podstatě se tam nic moc nestane...nicméně je rozhodně zajímavým obrázkem o tehdejším způsobu života, což bylo pro mě asi největším přínosem knížky (třeba péče o děti:). za nejzajímavější považuju vyprávění ohledně indiánů, který tu fakt nejsou nijak idealizovaný:)
![bleska bleska](https://www.databazeknih.cz/img/users/72_/7236/7236.jpg?v=1381127932)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skutečná literatura a velká poklona překladatelce!
Když si tady čtu ty komentáře, tak mě chytá naprostý úžas o tom, jakým způsobem se dneska přistupuje k literatuře.
To, že vám někdo doporučí skvělou knížku, že se tam i zasmějete a vy pak s hrůzou zjistíte, že to není k popukání od začátku do konce je zklamáním?
Bohužel se mi zdá, že se opravdová kvalita začíná v těch tunách braku, které se touží nazývat literaturou dost ztrácet. Ale to je jenom obraz celkového stavu naší společnosti.
Koupit, použít, odhodit.
![sestricka1 sestricka1](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/186598/m_sestricka1-3M9.png?v=1540889165)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsem si velice užila, byla mi doporučena již loni v létě a čtení stálo za to. Nebrala jsem ji jako humoristický román, spíše jsem uvítala možnost nahlédnout do tehdejšího života. A mohu jen děkovat za to, že žiji v dnešní době všech vymožeností, vodovod, elektřina, myčka, pračka, vysavač, auto.....ale také, že nemusím žít život svého muže a že mohu sama studovat a pracovat, mít koníčky a čas na sebe. Nic není samozřejmé a občas se zastavit a jen myšlenkou poděkovat je velice důležité, alespoň pro mne.
![IvetaZ IvetaZ](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/124488/m_ivetaz-ayU.jpg?v=1544542558)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Taková ta pověstná klasika, kterou jsem měla dlouho vyhlédnutou. Z počátku dobré. Číst, jak se amatéři pustili do velkochovu slepic a učili se vše za pochodu, bylo úsměvné, ale druhá polovina knihy byla nezáživná a plná opakujících se vtípků a zápletek.
![Italkaaa Italkaaa](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/381695/m_italkazterstu-9du.jpg?v=1643293412)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Klasika, která mě nikdy nepřestane bavit. Krásná kniha, inspirativní, psaná skvělým jazykem.
![maminaOlina maminaOlina](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/381653/m_maminaolina-Zj4.jpg?v=1642703622)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Užasné, jsem rozmazlená z města a vdala jsem se vesnici, plně jí rozumím a prostě je to úsměvné
![Ála41 Ála41](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/258181/m_ala41-iij.jpg?v=1582728914)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Vejce a já byla oblíbená kniha mé prababičky, proto jsem se pustila do čtení. S každým slovem mě hřály vzpomínky na babi. Takže nelze hodnotit z mé strany jinak, než kladně..... Ale: začátek mě nenadchl, musela jsem se do čtení trošku přemlouvat, po příjezdu manželů na farmu se mi kniha začala líbit a s přibývajícími stránkami mé nadšení stoupalo. Čtení této knihy mi umožnilo takový zvláštní pocit klidu, vyloženě jsem u ní vypinala a relaxovala... A do takové míry se mi to stalo poprvé.... Hlavní postava, tedy autorka, mi byla sympatická. Moc.
![Elen.aja Elen.aja](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/127370/m_elen-aja-aEz.jpg?v=1651508447)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Často skloňovaná kniha v manželově rodině. Tak jsem si ji chtěla přečíst, ale bohužel asi v nevhodný čas. Prostě mi nesedla. Na to, že jsem si v posledním roce dala výzvu rozečtené knihy dočíst, u této jsem se přesvědčovala už od první stránky, nechytlo mě to vůbec a i přes opakované snahy jsem ji nedočetla. To se mi už dlouho nestalo. Buď to není můj šálek kávy, nebo jsem si ji vybrala v nevhodný čas a třeba se někdy v budoucnu ještě potkáme.
![Jajka.filip Jajka.filip](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Dlouho jsem se na knížku těšila. Doporučila mi ji kolegyně a tady má krásné hodnocení. Proto mě mrzí, že musím dát pouze 3*. Nepřišlo mi to veselé, spíš smutné.
![Čand@ Čand@](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/379017/m_canda-puN.png?v=1682115584)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Túto a aj ďalšiu naväzujúcu Čo život dal a vzal som prvý raz čítala v 13 či 14 rokoch. Hltala som všetko, čo sa mi dostalo pod ruku a zvláštne je, že aj keď v nich ide o dospelú ženu a jej sebaironizujúci humor, poberala som to a pamätám si, že ma to veľmi bavilo a každej kamarátke som sa ich snažila natlačiť ako zábavné čítanie.
No keď som sa k nej vrátila teraz po rokoch vďaka čitateľskej výzve... neviem, neviem. Azda som nebola v tej správnej nálade, alebo len doba, kedy ma takýto vskutku ženský román mohol zaujať, uplynula spolu s tokom času. Hodnotím síce vysoko, ale priznávam, že predovšetkým z nostalgie a nie preto, že by som ňou i dnes bola ktovieako nadšená.
![SvetlanaHonzova SvetlanaHonzova](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha která nenadchne ani neurazí. Je to taková oddechovka, která se dobře čte a stránky ubývají. Dávám tři hvězdy.
![pavlinka91 pavlinka91](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Než jsem mohla napsat tento komentář, potřebovala jsem nějakou dobu, aby se knížka usadila, dojmy a pocity se uklidnily a já mohla vlastně zjistit, jak na mě kniha působila. Myslím si, že jsem udělala velkou chybu, když jsem knížku zvolila v její audioverzi. Humor autorky je tak osobitý, že sebelepší přednes jej nedokáže vystihnout. A to se také stalo. Zjistila jsem, že mi dokonce po určité době byl hlas paní Adamové nepříjemný. Věřím, že by mě kniha oslovila alespoň o trochu více, kdybych si ji četla sama. Takhle na mě některé situace působily spíše úsměvně, určitě se u mě nekonaly výbuchy smíchu. Ono pokud člověk půjde do důsledku, nejedná se ani tak o humorné čtení, ale o zoufalství, smutek a neštěstí mladé ženy zabalené v hávu satiry a ironie. Vlastně jsem na vážkách, jestli sáhnout po další z knih, které Betty napsala. Nejspíš ještě jedné šanci dám, ale jen z toho důvodu, že na tuhle nejspíše ovlivnila můj názor její audioverze.
![ibáG ibáG](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/184119/m_ibag-GJs.jpg?v=1597988739)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Pro mě tedy nic moc. Nemám ráda knihy, které jsou "pouhým" vyprávěním. Potřebuji přímou řeč... A ani to téma mě přiliš neoslovilo,celkově to není můj šálek kávy. A nijak extra vtipné mi to nepřipadalo. Nedočetla jsem celé, tak bych se mela vzdát hodnocení, ale dala bych 3 hvězdičy.
![lucakuca lucakuca](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/304754/m_lucakuca-Pm3.jpg?v=1584171438)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
S humorem o věcech těžkých.
Proč skuhrám? Nemám čas? Mám toho moc? Když si tohle říkám, tak je čas na Vejce a já. A uvědomím si, že mám času habakuk, že se mám dobře a tak dál :-)
![Kryštofka Kryštofka](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/127333/m_krystofka-krI.jpg?v=1593012838)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Zas po letech zpět do bezpečných a milých vod humoru Betty MacDonald. Její knihy jsou dobrý lék na nemoci a splíny. Jen jsem si uvědomila, jak se svět proměnil. Snad nenastoupí cenzura. Její popis života indiánů je přímý a drsný a dnes by za něj nejspíš skončila na pranýři.
![Fidorr Fidorr](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/327723/m_fidorr-7de.jpg?v=1601560797)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Příjemné a místy humorné čtení, ale čtení spíše pro dámy. Jelikož myšlenka farmaření a takového života se mi velmi líbí, našel jsem si v tom to své.
Líbilo se mi časté vyprávění o krajině a počasí které dodalo chvílím tu správnou atmosféru :)
Každopádně je vidět, když se zatnou zuby a člověk vydrží, všechno se v dobré obrátí ;)
![Aribana Aribana](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/115654/m_115654-b9G.jpg?v=1508616632)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Humorná kniha? A proboha čím? Vždyť ta žena, o které se píše v této knize, je spíše nešťastná.
pro ženy zfilmováno americká literatura venkov autobiografické prvky farmáři vejce humoristické romány americké rományAutorovy další knížky
2004 | ![]() |
2010 | ![]() |
1987 | ![]() |
1993 | ![]() |
2008 | ![]() |
Co víc říct, než jen....přečteno jedním dechem