Velká chyba
Maria Adolfsson
Doggerland série
1. díl >
Festival ústřic je na ostrově Heimö, největším kusu země v souostroví Doggerland ležícím mezi Velkou Británií a Skandinávií, vždy velká událost. Když se však inspektorka Karen Eikenová Hornbyová ráno po slavnosti probudí s ohromnou kocovinou, a navíc leží v hotelové posteli vedle svého šéfa, nemá radost ani z jednoho. Ke všemu její kolegové najdou to ráno zavražděnou ženu, která není jen tak někdo – brutálně ubitá oběť je šéfova bývalá manželka. Vyšetřování případu se notně komplikuje. Navíc se zdá, že svou roli možná sehrály i staré záležitosti až ze 70. let, kdy se na ostrov přistěhovalo několik rodin, které na jednom statku na samotě založily malou komunitu... Krimi román z fiktivního skandinávského souostroví se svéráznou policejní inspektorkou v hlavní roli.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2020 , ArgoOriginální název:
Felsteg, 2018
Těšila jsem se na knihu, která má velmi dobré hodnocení. Mně se ale zdála strašně rozvleklá. Nevím, ale další díl asi číst nechci. Je spousta lepších knih.
Strašlivě dlouhá, zbytečně rozvláčná a povětšinou nudící, s malou, byť efektní, akcí teprve v samotném závěru. Záběrů z minulosti bylo příliš málo na to, aby měly nakonec takovou váhu, přitom byly zajímavější než současné dění. V současnosti se totiž řeší všechno možné, jen jaksi samotné policejní pátrání nikam nevede. Hlavní hrdinka až příliš kladná a neomylná, ostatní policisté až příliš plni chyb.
A Doggerland? Mě se troufalost autorky namalovat si jen tak nový rozměrný ostrovní stát mezi Anglií, Nizozemím, Dánskem a Švédskem (na místě Doggerlandské podmořské lavice - ani si nevymyslela originální název), s vlastním jazykem, měnou, geografií (neúplně zobrazenou na vložené mapce) skoro dotkla. Jak ráda bych si početla o nádherných výhledech, rybářských vesnicích, západech slunce a hrozných bouřích z míst, která sama zná a budou reálná. Tady jsem ničemu nevěřila, přírodní scenérie a život se popisovaly v úplném vzduchoprázdnu. To mne hodně nepříjemně zarazilo - přejmenované nebo fiktivní místo v reálném světě, budiž, ale samostatný stát - nebylo to nutné, byla to severská detektivka, nebyla to žádná fantasy...
Celkový dojem je u mě únava (400+ stran hutného a nepříliš vhodně zvoleného a čitelně rozvrženého fontu a vytištěného textu) a zklamání ze zápletky, hrdinů, místa - víc než 55% tomu opravdu neuštědřím.
Pozn.: jediné roztomilé plus byly neustále zmiňované "oustřičky".
Nevím, co by se té knize dalo vytknout. Autorka vymyslela celé prostředí neexistujícího souostroví kousek od Dánska, do kterého situovala svůj příběh. Líčení je věrné, kniha je čtivá a očividně dobře přeložená.
Je to klasická detektivka. Není to žádný velký krvák ale příběh je zajímavý a kniha se četla dobře. Konec překvapil, rozhodně jsem takové rozuzlení nečekala. Určitě si přečtu další díl.
detektivní a krimi romány ostrovy švédská literatura pátrání v minulosti švédské detektivky thrillery pro ženy
2019 | Velká chyba |
2020 | Přichází bouře |
2022 | Mezi ďáblem a mořem |
No já nevím... četla se dobře, ale že bych se nedokázala odtrhnout, to se tedy rozhodně říct nedá. Většina knihy tak nějak volně plynula, vlastně mě ani moc nezajímalo kdo je vrah. Až ke konci se to trochu rozjelo a já začala být opravdu zvědavá. Čtyři hvězdy z odřenýma ušima.