Vesnický román
Karolina Světlá (p)
![Vesnický román Vesnický román](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51786/vesnicky-roman-51786.jpg?v=1289393420)
Román o ženách. Děj se odehrává na vesnici v polovině 19. století. Po smrti manžela dá vdova Jirovcová svého syna do služby na rychtářský statek. Na statku si všichni mladého Antoše oblíbí a rychtář z něj udělá čeledína. Po smrti rychtáře se rychtářka vdá za Antoše, který si ji vezme z vděčnosti za protislužbu. Z počátku ideální manželství se však dostává do krize... ... celý text
![ttommikk ttommikk](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/2811/2811.jpg?v=1381127923)
Rozvést se v 19. století, to kurník nebyla pražádná brnkačka. Vydalo to na celých 200 překvapivě čtivých stránek.
![Gooverka Gooverka](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/2512/gooverka-2Aw.jpg?v=1577564655)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jedním dechem jsem tuto knihu přečetla za jeden den a nevěřila její čtivosti. Se jménem Karoliny Světlé jsem si vždy představila jen něco v tom smyslu, že píše o ženských hrdinkách, ale nic dalšího. Vesnický román byl úžasně čtivý, na konci měl obrovský spád a pro mě neočekávaný konec. Z literatury 19. století je to podle mě jedna z nejlepších knih a spisovatelek.
![Graine Graine](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Líbilo se mi zejména charakterové vylíčení hlavních postav, kontrast mezi rychtářkou a Sylvou
![Dandulka Dandulka](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19830/19830.jpg?v=1381127956)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pěkné čtení, ze začátku se člověk musí dostat do pravopisu 19. stpl., ale pak je to moc hezké.
![Galadriel23 Galadriel23](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/21582/21582-Eid.jpg?v=1434630279)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Chvíli mi trvalo než jsem si zvykla na to nařečí, ale když jsem se do toho vžila bylo to pěkné i když smutné čtení.
![lady lady](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/15729/15729.jpg?v=1381127954)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvělá kniha,úžasná kdyby jste věděli co k ní cítím najkrásnější román co jsem kdy četla.
![Monnyska Monnyska](https://www.databazeknih.cz/img/users/95_/953/m_monnyska.jpg?v=1722230919)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Konec vystřižený z nějaké pohádky a to naznačuje přítomnost víry, čar a kouzel. Na onemocnění s těmi neštovicemi bylo znát, že věděla jaké to je ztrácet dítě (proto možná chtěla, aby v knize děti - potomci Antoše - zůstali naživu). Jinak kniha svižná, dala se dobře číst a oceňuji snahu spisovatelky, která žila v tak těžké době. Jako povinnou četbu bych ale do základky nedoporučovala, protože i na mě ve druhém ročníku střední školy to bylo docela složité, např.: některé fráze s tamním nářečím pochopit. :-)
![Alix Alix](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/2475/2475.jpg?v=1381127921)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Román o lásce smutné, nenaplněné i ztracené, řeší dilema, jestli " co bůh spojil, člověk nerozlučuj" má smysl i v případě, že manželství je nešťastné a nefunkční.
1981 | ![]() |
1988 | ![]() |
1976 | ![]() |
1998 | ![]() |
1979 | ![]() |
od Světlé jsem četla nejdříve Kříž u potoka, netušila jsem že autorka píše i o osudech mužů. Měla jsem za to, že jen o ženských. Kniha byla čtivá, vývoj postav a jejich postojů až nečekaný stejně jako konec. Z 19. stol nejlepší autorka :)